Ουκρανία: Πόσο ασφαλής είναι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια μετά την ανατίναξη φράγματος – Εκκενώνονται περιοχές

Ουκρανία: Πόσο ασφαλής είναι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια μετά την ανατίναξη φράγματος – Εκκενώνονται περιοχές
Ρήξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα Maxar Technologies vía AP

Η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία διεθνώς. Τι αναφέρουν Ρωσία και Ουκρανία για την κατάσταση στη Ζαπορίζια. Πάνω από 300 σπίτια έχουν εκκενωθεί ενώ κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν πολλές περιοχές.

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος της Νόβα Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιφέρεια της Χερσώνας, για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας, Rosatom, ανακοίνωσε πως ο, ελεγχόμενος από τη Μόσχα, πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν απειλείται μετά τη ρήξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο η Ρωσία ελέγχει από το Μάρτιο του 2022, ανέφερε με χωριστή δήλωσή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως, δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Η ουκρανική κρατική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, Energoatom, ανακοίνωσε από την πλευρά της πως η καταστροφή του φράγματος δημιουργεί μεν απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αλλά η κατάσταση στην εγκατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Η Energoatom υποστήριξε πως το φράγμα ανατίναξαν οι ρώσοι εισβολείς. Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, η στάθμη του νερού στη Δεξαμενή Καχόβκα μειώνεται γρήγορα, δημιουργώντας μια “πρόθετη απειλή” για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Το νερό από τη Δεξαμενή Καχόβκα είναι απαραίτητο για τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια”, ανέφερε η Energoatom μέσω της εφαρμογής Telegram. “Αυτή τη στιγμή η δεξαμενή νερού του πυρηνικού σταθμού είναι γεμάτη: στις 8 π.μ., η στάθμη του νερού ήταν στα 16,6 μέτρα, επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο σταθμό βρίσκεται υπό έλεγχο, ουκρανικό προσωπικό ελέγχει όλους τους δείκτες”, πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος πρόκλησης “πυρηνικής καταστροφής” στον σταθμό της Ζαπορίζια “αυξάνεται γρήγορα”, προειδοποίησε την ίδια ώρα σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. “Ο κόσμος βρίσκεται για άλλη μια φορά στα πρόθυρα πυρηνικής καταστροφής, καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχασε την πηγή ψύξης του. Και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται εφεξής γρήγορα”, σημείωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

Δορυφορική απεικόνιση της καταστροφής στο φράγμα της Νόβα Κάχοβκα AP

Ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, Αντριι Γερμάκ, και όχι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα, χαρακτήρισε την έκρηξη στο φράγμα “οικοκτονία” που διαπράχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία κατηγόρησε από την πλευρά της την Ουκρανία για το επεισόδιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έκρινε σήμερα ότι “δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος” για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιφέρεια της Χερσώνας.

“Οι ειδικοί του IAEA” που είναι παρόντες στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια “παρακολουθούν στενά την κατάσταση”, πρόσθεσε ο οργανισμός του ΟΗΕ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος χρησιμοποιεί νερό από τον ποταμό για την ψύξη του καυσίμου στον πυρήνα των αντιδραστήρων.

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης – Δείτε εδώ:

Περίπου 300 σπίτια εκκενώθηκαν

“Πιθανόν αδύνατο να επισκευαστεί το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα μετά την έκρηξη που προκάλεσε ρήγμα στην δομή”, δήλωσε σήμερα, Τρίτη (6/6), ο, διορισθείς από τις ρωσικές δυνάμεις, αξιωματούχος στην υπό ρωσική κατοχή πόλη της Νόβα Καχόβκα.

Σε σχόλια που έκανε σε ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο δήμαρχος της πόλης, Βλαντίμιρ Λεοντίεφ, σημείωσε ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο φράγμα ήταν αποτέλεσμα σειράς ουκρανικών πληγμάτων. Το Reuters δεν ήταν προς το παρόν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Στιγμιότυπο από την καταστροφή στο φράγμα της Καχόβκα (Ukrainian Presidential Office via AP


Ο Λεοντίεφ σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι οι κάτοικοι περίπου 300 σπιτιών απομακρύνθηκαν μετά την ζημιά που προκλήθηκε στο φράγμα και πρόσθεσε ότι τμήμα της πόλης αποσυνδέθηκε από το δίκτυο παροχής ρεύματος για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ουκρανική κρατική υδροηλεκτρική εταιρεία, το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της Καχόβκα, στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή στη νότια Ουκρανία, “καταστράφηκε τελείως” και δεν μπορεί να αποκατασταθεί η λειτουργία του έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο μηχανοστάσιό του.

Σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, δήλωσε ξεχωριστά ότι έως και 80 κοινότητες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν μετά την, όπως την περιέγραψε, καταστροφή του φράγματος του σταθμού από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πολλά χωριά έχουν “τελείως ή εν μέρει” πλημμυρίσει στην Ουκρανία μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον Δνείπερο στην περιφέρεια της Χερσώνας που είναι υπό ρωσική κατοχή, και άρχισε η απομάκρυνση κατοίκων, ανακοίνωσε άλλος Ουκρανός αξιωματούχος.

“Περίπου 16.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη ζώνη“, αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ολεξάντρ Προκούντιν, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας.

Παράλληλα το TASS μετέδωσε, επικαλούμενο υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ότι τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες νερού της Κριμαίας επαρκούν μετά την ρήξη του φράγματος στην Νόβα Καχόβκα. Σημειώνεται ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία, εξαρτάται για πόσιμο νερό από το Βόρειο Κανάλι της Κριμαίας, μέσω του οποίου έρχεται νερό στην χερσόνησο από τον ποταμό Δνείπερο.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία είχε στο παρελθόν αποκλείσει τις προμήθειες νερού στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014, προκαλώντας οξεία λειψυδρία στην περιοχή.

Κίεβο: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν το φράγμα ευρισκόμενοι σε “πανικό”

Η ουκρανική προεδρία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι “ανατίναξε”, κατά τη διάρκεια της νύκτας, το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα στη νότια ουκρανική περιφέρεια της Χρεσώνας, για να πλημμυρίσει την περιοχή και να φρενάρει την ουκρανική επίθεση που βρίσκεται σε προετοιμασία.

Ο στόχος των τρομοκρατών είναι προφανής: να εμποδίσουν τις επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων”, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών υποστήριξε από την πλευρά της πως οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα ευρισκόμενες “σε πανικό”. “Οι δυνάμεις κατοχής ανατίναξαν το φράγμα στον Ταμιευτήρα Καχόβκα ευρισκόμενες σε πανικό – αυτή είναι μια προφανής πράξη τρομοκρατίας και έγκλημα πολέμου, για το οποίο θα υπάρξει προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο”, αναφέρθηκε συγκεκριμένα.

Σαρλ Μισέλ: “Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η υπόθεση”

Την πρότασή του για βοήθεια στις πλημμυρισμένες περιοχές μετά την επίθεση σε ουκρανικό φράγμα αναμένεται να καταθέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Ο κ. Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter δηλώνει “συγκλονισμένος από την πρωτοφανή επίθεση στο φράγμα Νόβα Καχόβκα. Η καταστροφή πολιτικών υποδομών χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα ως έγκλημα πολέμου – και θα κάνουμε τη Ρωσία και τους εκπροσώπους της να λογοδοτήσουν”.

“Θα θέσω το θέμα τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα προτείνω περισσότερη βοήθεια στις πλημμυρισμένες περιοχές. Οι σκέψεις μου με όλες τις οικογένειες στην Ουκρανία που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή”, καταλήγει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα