Ουκρανία: Πόσο κοντά είναι οι ειρηνευτικές συνομιλίες Πούτιν με Ζελένσκι – Το μεγάλο ερώτημα για τη Δύση

Ουκρανία: Πόσο κοντά είναι οι ειρηνευτικές συνομιλίες Πούτιν με Ζελένσκι – Το μεγάλο ερώτημα για τη Δύση
Οι Βολόντιμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντησή τους στο Παρίσι το 2019 2021 Ian Langsdon/AP

Το "ζεσταμένο" ζήτημα των διαπραγματεύσεων Μόσχας και Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και οι δυτικές εκτιμήσεις για το πότε αναμένεται να είναι πιο αδύναμη η Ρωσία.

Προς τον δέκατο μήνα του οδεύει ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ζήτημα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε υψηλό επίπεδο ακούγεται όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό.

Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι είναι πρόθυμος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν “για να δει τι σκέφτεται” όπως και η τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μιας ώρας του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο, που ήταν η πρώτη τους από τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Όλες αυτές οι κινήσεις, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρόκειται να έρθει σύντομα η έναρξη διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει το BBC.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζητήσεις μπορεί να γίνουν μόνο όταν ο Ρώσος ηγέτης δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη.

Η δυσφορία του Κρεμλίνου για το ότι η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας σε τμήματα της Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και ότι ο οπλισμός της Ουκρανίας από τη Δύση ευθύνεται για την υποτιθέμενη αδιαλλαξία του Κιέβου, δεν υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός σημαντικού επερχόμενου γεγονότος.

Ρωσία: Αναμένεται πιο αδύναμη τους επόμενους μήνες

Όμως, καθώς ο πόλεμος προχωρά και ο βαρύς χειμώνας μπαίνει το ερώτημα για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζει να τίθεται.

Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, που υποδηλώνουν ότι πρέπει να μην περάσει ανεκμετάλλευτη μια ευκαιρία για διαπραγμάτευση, προκάλεσαν εικασίες σχετικά με πιθανές διαφοροποιήσεις εντός της αμερικανικής κυβέρνησης. Έκτοτε, αξιωματούχοι και δυτικοί ηγέτες γενικά επιμένουν ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει πότε και πώς θα διαπραγματευτεί.

Πρέπει να σεβαστούμε τους Ουκρανούς για να αποφασίσουν τη στιγμή και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διαπραγματευτούν για το έδαφός τους“, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Μακριά από τις κάμερες, δυτικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η ώρα για συζήτηση δεν έχει φτάσει ακόμη. Δεν βλέπουν καμία ένδειξη από τη Μόσχα για σοβαρή επιθυμία για διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Με την Ουκρανία να είναι δυνατή στρατιωτικά στο μέτωπο και την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας να αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, υπάρχει μια αίσθηση ότι η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία θα είναι σε πιο αδύναμη θέση τους επόμενους μήνες από ό,τι είναι τώρα.

Θα υπάρξει μια στιγμή, αλλά τώρα δεν αισθάνομαι ότι είναι η κατάλληλη στιγμή” ανέφερε ένας ανώτερος δυτικός διπλωμάτης.

Προς το παρόν, είπε, η δουλειά της Δύσης είναι να συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία «για να τη φέρει στην καλύτερη θέση, όποτε και αν αυτή έρθει“.

Οι αξιωματούχοι είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να εμπλακούν στο πότε θα έρθει αυτή η στιγμή.

Πόσο μακριά προτίθεται να πάει η Δύση υποστηρίζοντας το Κίεβο;

Αλλά, εάν η Ουκρανία συνεχίσει να κερδίζει εδάφη τους επόμενους μήνες, η συζήτηση θα γίνει πιο έντονη: πόσο μακριά προτίθενται οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας να πάνε, υποστηρίζοντας τους πολεμικούς στόχους του Κιέβου;

Με απλά λόγια, η επιστροφή στην πρώτη γραμμή που υπήρχε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την ολοκληρωτική της εισβολή, είναι ένα θέμα. Και άλλο είναι η ενθάρρυνση της Ουκρανίας να προχωρήσει πέρα ​​από αυτές, να ανακαταλάβει περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία το 2014, την Κριμαία και μεγάλα τμήματα του Ντονμπάς.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί, με τη συμμετοχή του Πενταγώνου και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ή του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και του Ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Ναρίσκιν.

Όμως, παρ’ όλες τις συζητήσεις για το πότε και πώς πρέπει να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, φαίνεται ότι απέχουμε ακόμη πολύ από μια διπλωματική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα