Ουόρεν Μπάφετ: Ο κορυφαίος επενδυτής αποκαλύπτει πώς θα σωθούμε από τον πληθωρισμό

Ουόρεν Μπάφετ: Ο κορυφαίος επενδυτής αποκαλύπτει πώς θα σωθούμε από τον πληθωρισμό
O Oυόρεν Μπάφετ άρχισε να επενδύει από όταν ήταν μαθητής γυμνασίου και σήμερα είναι ένας εκ των πιο επιτυχημένων επενδυτών του πλανήτη. AP Photo/Nati Harnik

Ο Ουόρεν Μπάφετ είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος της γης. Σε ομιλία του έδωσε συμβουλές για το πώς μπορούμε να επιβιώσουμε του πληθωρισμού. Η πρόταση του είναι απλή και πρακτική.

Kαθ οδόν για το ‘νέο ρεκόρ ακρίβειας‘ στην Ελλάδα, με τον πληθωρισμό να αρνείται να σταματήσει την ανοδική πορεία, χρειαζόμαστε ό,τι συμβουλή μπορούμε να πάρουμε, για το πώς θα επιβιώσουμε.

Ο πέμπτος πλουσιότερος κάτοικος της γης (με αξία δικτύου μεγαλύτερη των 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων), εκ των πιο επιτυχημένων επενδυτών του πλανήτη και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Ουόρεν Μπάφετ μίλησε στην ετήσια συνέλευση μετόχων του πολυεθνικού κολοσσού. Μεταξύ άλλων, πρότεινε κάποιες κινήσεις που μπορούν να μας προστατεύσουν από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Τι είχε να πει ο 91χρονος ειδικός;

Μία από τις ισχυρότερες προστασίες έναντι του πληθωρισμού είναι να ακονίσετε τις δεξιότητές σας και να εργαστείτε, ώστε να είστε στην κορυφή του τομέα σας. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να είστε εξαιρετικά καλοί σε κάτι”. Ανέφερε ως παραδείγματα επαγγέλματα όπως αυτά του γιατρού και του δικηγόρου, προσθέτοντας ότι “οι άνθρωποι θα σας δώσουν κάτι από αυτά που παράγουν, ως αντάλλαγμα για ό,τι τους προσφέρετε”.

“Οι δεξιότητες, σε αντίθεση με το νόμισμα, είναι ανθεκτικές στον πληθωρισμό. Εάν έχετε μια δεξιότητα που είναι σε ζήτηση, θα παραμείνει σε ζήτηση ανεξάρτητα από την αξία του δολαρίου”.

Ουδείς μπορεί να σας αφαιρέσει τις ικανότητες που έχετε. Η καλύτερη επένδυση -μακράν της δεύτερης- είναι να κάνετε ό,τι εξελίσσει τον εαυτό σας. Κάτι που δεν φορολογείται κι όλας”.

Για την ιστορία, η φροντίδα του εαυτού μας είναι το mantra του Μπάφετ, ο οποίος είχε πει στο τέλος της Μεγάλης Ύφεσης, το 2009 πως “το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να επενδύσουμε στον εαυτό μας”.

Ως δεύτερο καλύτερο πράγμα, πρότεινε “την επένδυση σε μια υπέροχη επιχείρηση που παράγει προϊόντα, τα οποία θα έχουν ζήτηση ανεξάρτητα από το πώς ‘πηγαίνει’ το δολάριο”. Ως παράδειγμα είχε δώσει την Coca Cola. “Οι άνθρωποι θα πληρώνουν πάντα τα προϊόντα που τους αρέσουν” είχε καταλήξει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα