ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Πληθωρισμός είναι η συνεχής αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών μιας οικονομίας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που προκαλεί πτώση στην αγοραστική δύναμη, καθώς κάθε μονάδα χρήματος (π.χ. €) αγοράζει λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες. Αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη του πληθωρισμού είναι η μεταβολή των τιμών. Δεν υφίσταται όταν οι τιμές παραμένουν σταθερές, ανεξαρτήτως αν είναι υψηλές ή όχι. Ο πληθωρισμός υπολογίζεται συνήθως από την ποσοστιαία (%) μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στη διάρκεια του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΤΚ παρακολουθεί ένα δείγμα αγαθών και υπηρεσιών και όχι το σύνολο που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Ακρίβεια: "Καμπανάκι" για τον πληθωρισμό - Σήμα Λαγκαρντ για "σφιχτές και στοχευμένες" παροχές

Ακρίβεια: "Καμπανάκι" για τον πληθωρισμό - Σήμα Λαγκαρντ για "σφιχτές και στοχευμένες" παροχές

Προειδοποίηση ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδεύει προς μια νέα εποχή ασταθούς πληθωρισμού, καθιστώντας ακόμη πιο κρίσιμο τον έλεγχο των προσδοκιών για το πού κατευθύνονται οι τιμές απηύθυναν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών με βάση το Bloomberg.

Βουλή

ΚΚΕ: Τροπολογία για κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, ρεύμα και ενέργεια σε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Με τροπολογία σε σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πρότεινε τροπολογία που αφορά "την κατάργηση ΦΠΑ στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα και ενέργεια".

Ακρίβεια

Η ακρίβεια αντέχει, οι πολίτες όχι - Τα μηνύματα για νέο “γκάζι” στις τιμές

Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, επιμέρους στοιχεία για τρόφιμα και βιομηχανικά αγαθά καταδεικνύουν ότι η ακρίβεια ήλθε για να μείνει, την ώρα μάλιστα που ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Φωτογραφία αρχείου

Κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης ο κατώτατος μισθός

Σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΕ, "η προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αξιοσημείωτα περιορισμένη". Τονίζεται ότι "η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες".

Ψώνια σε σούπερ μάρκετ

Ακρίβεια: Στην "πρέσα" οι πολίτες - Οι προβολές για ανατιμήσεις και τα "χαμηλά" αναχώματα

Οι αυξήσεις που αναμένονται τον Μάιο στον κατώτατο μισθό ή οι αυξήσεις στις συντάξεις που έρχονται, με βάση τη σχετική ρύθμιση, από το Φεβρουάριο και θα είναι στο 7,8%, δεν αρκούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος λόγω ακρίβειας.

Πληθωρισμός

Σε αντίρροπες πορείες πληθωρισμός - εισόδημα - Πώς η ακρίβεια "κουρεύει" βαθιά την αγοραστική δύναμη

Η ακρίβεια έχει ασύμμετρες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, τα οποία με βάση τα στοιχεία της Eurostat μόλις σε ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό κατάφεραν να δουν αύξηση εισοδήματος το 2021.

Αθήνα

Στην κορυφή της Ευρώπης οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2023 - Η Αθήνα στις 10 πιο ελκυστικές πόλεις

Επενδυτικός πυρετός αναμένεται το 2023 για την ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά, με τη χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των επενδυτών.

Υπουργείο Οικονομικών

Προϋπολογισμός 2023: Το βασικό "όπλο" οικονομικής άμυνας η συνετή δημοσιονομική διαχείριση - Μήνυμα στις αγορές

Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έναντι 5,3% που είχε προβλεφθεί στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023.

Χρήματα

Προϋπολογισμός 2023: Με υψηλό δείκτη αβεβαιότητας και “κουμπαρά” 1 δισεκ. για έξτρα μέτρα στήριξης

Σε μια τροχιά εκλογών, όπου οι "ανάγκες" προσδιορίζονται και από τις κρίσιμες "πολιτικά" ομάδες δε θα μπορούσε στο νέο προϋπολογισμό να μην υπάρχει πρόβλεψη και για κάποια έξτρα μέτρα.

Πληθωρισμός: Με γερό φίνις για το 2022 - Απόνερα και στη νέα χρονιά

Πληθωρισμός: Με γερό φίνις για το 2022 - Απόνερα και στη νέα χρονιά

 Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα, στις 21 Νοεμβρίου  η εκτίμηση για τον φετινό πληθωρισμό θα αυξηθεί κοντά στο 10% για το 2022, από αρχική πρόβλεψη 9,1%, όπως, επίσης, και για το 2023, κοντά στο 5%.

Aκρίβεια: Σε συνεχές "τεστ αντοχής" οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί

Aκρίβεια: Σε συνεχές "τεστ αντοχής" οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί

Οι πολίτες προσπαθούν απεγνωσμένα να “δομήσουν” τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους κάνοντας δραστικές περικοπές σε αγορές αλλά και στρεφόμενοι σε προϊόντα προσφορών ή του “καλαθιού” στα σούπερ μάρκετ.

Τζεντιλόνι: Τα έκτακτα μέτρα της Ελλάδας για την ενέργεια "δεν είναι αρκετά στοχευμένα"

Τζεντιλόνι: Τα έκτακτα μέτρα της Ελλάδας για την ενέργεια "δεν είναι αρκετά στοχευμένα"

Για ποιότητα μέτρων "όχι όσο στοχευμένη θα θέλαμε" μίλησε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στα σχέδια της Ελλάδας για την ενέργεια. Τι είπε για τις προβλέψεις της Κομισιόν ότι οι αυξήσεις των μισθών στην Ελλάδα θα παραμείνουν κάτω από τον πληθωρισμό.  

Από αγορά της Μαδρίτης

Κομισιόν: Πληθωρισμός "φωτιά" στο 10% το 2022 - Τι αναφέρουν οι χειμερινές προβλέψεις για ΑΕΠ, χρέος και έλλειμμα

Ανάπτυξη 6% για το 2022, προβλέπει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα. Ωστόσο με την εκτίμηση για άνοδο του πληθωρισμού τα όποια οφέλη στα εισοδήματα εξανεμίζονται.

Έφη Αχτσιόγλου Αλέξης Χαρίτσης(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Αχτσιόγλου-Χαρίτσης: "Η ακρίβεια εξακολουθεί να σαρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς"

Στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας και τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αναφέρθηκαν σε δηλώσεις του οι Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Σούπερ Μάρκετ

"Φρενάρει" ο Πληθωρισμός, εκτοξεύονται οι τιμές προϊόντων διατροφής

Επιβράδυνση πληθωριστικού κύματος δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να είναι για τον Οκτώβριος στο 9,1%. Όμως καταγράφεται έκρηξη ακρίβειας στα τρόφιμα 

Τζο Μπάιντεν

Τζο Μπάιντεν: "Μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία" - Το "κόκκινο κύμα" χάθηκε στον δρόμο

Ικανοποιημένος από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ εμφανίζεται ο Τζο Μπάιντεν. Δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση.

Καλάθι του νοικοκυριού

Κυβέρνηση: Σε αναζήτηση αντιδότου στην ακρίβεια - Η "συνταγή" τριών σημείων

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου, μετά και την Eurostat, που έδειξε μια σχετική επιβράδυνση της αύξησης των τιμών.

Χρήστος Σταϊκούρας

Eurogroup- Ecofin: Επί τάπητος η ενεργειακή κρίση, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στις Βρυξέλλες και συνάντηση με την Υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας κα. Rositza Velkova-Jeleva

Γιάννης Στουρνάρας

Γιάννης Στουρνάρας: "Καμπανάκι" από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Για κίνδυνο πρόκλησης αδικαιολόγητης ζημιάς στην οικονομία της Ευρώπης από υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων έκανε λόγο ο Διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξή του στο Politico. Τι εκτιμά για τον πληθωρισμό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για "φρένο" στην ανάπτυξη - Οι "νάρκες" επιτοκίων και πληθωρισμού

Η διαφαινόμενη συνέχεια ανόδου των επιτοκίων, που επιβραδύνει τις επενδύσεις,  ο περιορισμός της ζήτησης λόγω πληθωρισμού από το εξωτερικό, που επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές μας αλλά και τον τουρισμό, δίνουν σήματα επιβράδυνσης της οικονομίας.

Κατάστημα στην Τουρκία

Τουρκία: Στο 85,5% ο πληθωρισμός, αρνητικό ρεκόρ από την εποχή που ο Ερντογάν ήταν... δήμαρχος

Συνεχίζεται η "κούρσα" του πληθωρισμού στην Τουρκία, με νέο αρνητικό ρεκόρ σε διάστημα έτους. Αμφισβητούνται τα ποσοστά από οικονομολόγους που μιλούν για υπερδιπλάσια επίπεδα.

Πληθωρισμός - Ενέργεια: Ανισότητες, πίεση στη μισθωτή εργασία και λουκέτα σε ΜμΕ στο "μενού" της κρίσης

Πληθωρισμός - Ενέργεια: Ανισότητες, πίεση στη μισθωτή εργασία και λουκέτα σε ΜμΕ στο "μενού" της κρίσης

Όξυνση της οικονομικής ανισότητας, μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγα χέρια φέρνει η κρίση.

Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini

Νουριέλ Ρουμπινί: Ο Γ' Παγκόσμιος έχει ξεκινήσει - "Πόλεμος Τουρκίας σε Ελλάδα, εμφύλιος στις ΗΠΑ"

Ο Αμερικανός οικονομολόγος προβλέπει δυσοίωνες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο για το επόμενο διάστημα. Η ανάλυσή του για την οικονομική κρίση της Ευρώπης και τις ισορροπίες δυνάμεων.

Κορκίδης: Η αγορά βάζει πλάτη για να γεμίσει το "καλάθι του νοικοκυριού"

Κορκίδης: Η αγορά βάζει πλάτη για να γεμίσει το "καλάθι του νοικοκυριού"

Αισιόδοξος οτι θα κερδηθεί το ελληνικό στοίχημα για συγκράτηση του πληθωρισμού το 2022 κάτω του 9%, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης.

Καρότσι σε Σούπερ Μάρκετ

Grant Thornton: Ασυγκράτητη η μετακύλιση κόστους στον τελικό καταναλωτή

Η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μεταφέρει τα αυξημένα κοστολόγια της σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο των Growth Awards. Οι λόγοι και η ανησυχία των επιχειρήσεων για το επόμενο 12μηνο.

Μπουκέτο προϊόντων απέναντι στον καλπάζοντα πληθωρισμό - Για  μέτρα "τσιρότα" λέει η αγορά

Μπουκέτο προϊόντων απέναντι στον καλπάζοντα πληθωρισμό - Για μέτρα "τσιρότα" λέει η αγορά

Από τα 160 ευρώ ξεκινά το άθροισμα των τιμών των προϊόντων, πολλά από τα οποία είναι ιδιωτικής ετικέτας, στο ήδη αναρτημένο από πολλές αλυσίδες “καλάθι του νοικοκυριού”. Ωστόσο η αγορά ασκεί κριτική κάνοντας λόγο για “μέτρα τσιρότα” που δεν απαντούν στα προβλήματα.

ΚΕΠΕ: Τρεις παράγοντες κρίνουν την πορεία της οικονομίας το 2023 - Καμπανάκι για πληθωρισμό επιτόκια

ΚΕΠΕ: Τρεις παράγοντες κρίνουν την πορεία της οικονομίας το 2023 - Καμπανάκι για πληθωρισμό επιτόκια

Η επιβράδυνση της Ευρώπης δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα, αφού η Ε.Ε. είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της, απορροφώντας περίπου το 75% των συνολικών εξαγωγών.