Παγκόσμια ανησυχία για το Ιράν – Φόβοι για επικείμενο χτύπημα στο Ισραήλ 

Διαβάζεται σε 4'
Παγκόσμια ανησυχία για το Ιράν – Φόβοι για επικείμενο χτύπημα στο Ισραήλ 
Φωτογραφία αρχείου AP

“Πραγματική απειλή” το Ιράν για το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, την ώρα που αρκετοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για επικείμενο χτύπημα. “Είμαστε έτοιμοι” λέει ο ισραηλινός στρατός.

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει, με την ανησυχία να είναι όλο και πιο έντονη τις τελευταίες ώρες για ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Πρόκειται για μία “πραγματική και αξιόπιστη απειλή”, όπως τη χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή, ως απάντηση της Τεχεράνης στην αεροπορική επιδρομή -πιθανότατα από το Ισραήλ- στη Δαμασκό που σκότωσε ανώτερους Ιρανούς διοικητές, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Δεν μπορώ να μιλήσω για το μέγεθος, την κλίμακα, το εύρος του πώς μπορεί να μοιάζει αυτή η επίθεση, ωστόσο η ιρανική απειλή είναι αληθινή’, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Τόνισε, δε, ότι η Ουάσιγκτον “παρακολουθεί πολύ, πολύ στενά το θέμα. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να αμυνθούν από τέτοιου είδους επιθέσεις“.

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο CBS, προειδοποίησε ότι το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερα από 100 drones, δεκάδες πυραύλους κρουζ και πιθανώς βαλλιστικούς πυραύλους.

Το ίδιο Μέσο, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ανέφερε ότι “μια σημαντική επίθεση με πυραύλους και drone θα μπορούσε να εξαπολυθεί ήδη από το βράδυ της Παρασκευής”.

Το Ιράν είχε απειλήσει με αντίποινα εναντίον του Ισραήλ μετά το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία την 1η Απριλίου, στο οποίο σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι το Ιράν θεωρεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει στη θανατηφόρα επίθεση, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ανέλαβε δράση.

Σε αναβρασμό το επιτελείο Νετανιάχου – “Μην το κάνετε”, λέει ο Μπάιντεν στην Τεχεράνη

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο “αμυντικά και επιθετικά”, την ώρα που αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι αυτή η επίθεση θα μπορούσε να γίνει άμεσα. 

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, είπε ότι η χώρα του είναι “έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της στο έδαφος και στον αέρα, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας”.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους για να προετοιμαστούν για ενδεχόμενο πλήγμα από το Ιράν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μάλιστα, δήλωσε πως “εγκρίθηκαν σχέδια για διάφορα σενάρια ιρανικής επίθεσης”.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, έχει ήδη υποσχεθεί στο Ισραήλ την “αμέριστη” υποστήριξη της χώρας του σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης. Την Τετάρτη δήλωσε ότι το Ιράν απειλεί με “σημαντική επίθεση” το Ισραήλ και η Ουάσιγκτον “θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει την ασφάλεια του Ισραήλ”. Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ διαδέχτηκε διάγγελμα του ηγέτη του Ιράν όπου είπε ότι η επίθεση στη Δαμασκό ισοδυναμούσε με επίθεση στο ίδιο το Ιράν. «Το κακό καθεστώς πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί».

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει “σύντομα” δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

“Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα”, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: “Μην το κάνετε!”, τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: “Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει”.

Μην ταξιδεύετε στο Ισραήλ

Οι αυξανόμενες εντάσεις οδήγησαν χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας και της Αυστραλίας, να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στο Ισραήλ. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαγόρευσε επίσης το διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους στο Ισραήλ να ταξιδεύουν εκτός των Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Μπερ Σεβά.

Την Παρασκευή, η Γαλλία διέταξε την απομάκρυνση των οικογενειών των διπλωματών και προειδοποίησε τους υπηκόους σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και του Λιβάνου, ενώ προειδοποιήσεις εκδόθηκαν και από τον Καναδά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα