Παιχνίδια κατασκόπων με στόχο την κυπριακή ΑΟΖ

Παιχνίδια κατασκόπων με στόχο την κυπριακή ΑΟΖ

Σε πόλεμο κατασκοπείας έχουν εμπλακεί Τουρκία, Ισραήλ και Ελλάδα, με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Στη σύσταση ειδικής ομάδας προχώρησε η ΜΙΤ. Διαψεύδει η Κύπρος την προσωρινή αποχώρηση της πλατφόρμας της Noble

Στη νέα μονάδα, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) σχετικά με την Κύπρο, τις πετρελαϊκές έρευνες στη Μεσόγειο και το Ισραήλ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ".

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ένταση, που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, έχει εξελιχθεί σε κατασκοπευτικό πόλεμο.

"Μετά την κρίση στη Μεσόγειο, συστάθηκε στο πλαίσιο της ΜΙΤ μία ειδική μονάδα που απαρτίζεται από ειδικούς σε θέματα πετρελαίων, Κύπρου και Ισραήλ", αναφέρεται στο δημοσιευμα.

ADVERTISING

 Η "Σαμπάχ" γράφει ότι εν λόγω μονάδα "πραγματοποιεί διάφορες επιχειρήσεις πληροφοριών στη Νότια Κύπρο, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στη Συρία και στο Λίβανο" και προσθέτει ότι "ο κατασκοπευτικός πόλεμος στην περιοχή έχει μετατραπεί σε πόλεμο για να διαπιστωθεί ο όγκος των κοιτασμάτων πετρελαίου σε κάθε οικόπεδο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νέα αυτή μονάδα της ΜΙΤ "ενόχλησε τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ και της Ελλάδας, Μοσάντ και ΕΥΠ".

Η "Σαμπάχ" αναφέρει ακόμα, ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς έχει απαγορεύσει στους στρατιώτες να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, πράγμα που έγινε "με παρότρυνση της Μοσάντ και της ΕΥΠ".

"Με δεδομένη τη δραστική κατασκοπευτική δραστηριότητα της Τουρκίας, η Μοσάντ προέβη σε μυστική συμφωνία με την ΕΥΠ και άρχισε να κατευθύνει τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς", σημειώνει η εφημερίδα.

Διάψευση για αναχώρηση της πλατφόρμας

Εξάλλου, η υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Πραξούλα Αντωνιάδου διέψευσε πληροφορίες, που παρουσιάστηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η πλατφόρμα της Noble θα αναχωρήσει από το οικόπεδο 12.

"Η πλατφόρμα θα μείνει μέχρι να ολοκληρώσει τις εργασίες που αφορούν την ερευνητική γεώτρηση και κάποιους πρώτους ελέγχους αξιολόγησης. Δεν τίθεται θέμα διακοπής των εργασιών", σημείωσε.

Όσον αφορά το πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης, η υπουργός είπε ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει αρχές με μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την κα Αντωνιάδου, εντός των ημερών θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση για έναρξη προετοιμασίας των εντύπων για τον β’ γύρο των αδειοδοτήσεων σε σχέση με τις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε άλλα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ερώτηση, πόσα οικόπεδα θα αφορά ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων, η κ. Αντωνιάδου παρέπεμψε στην ανακοίνωση στην οποία θα προβεί το Υπουργικό όταν αποφασίσει επί του θέματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΑΟΖ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σε καθεστώς επιτήρησης η Κύπρος

Πλούσια τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ

SHARE:

24Media Network