Πακιστάν: Ο Σαχμπάζ Σαρίφ εξελέγη νέος πρωθυπουργός

Πακιστάν: Ο Σαχμπάζ Σαρίφ εξελέγη νέος πρωθυπουργός
Ο Σαχμπάζ Σαρίφ AP

Ο Σεχμπάζ Σαρίφ, είναι ο μικρότερος αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, έχει κατηγορηθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ έχει φυλακιστεί μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Σαμπχάζ Σαρίφ, είναι πλέον ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν, έπειτα από την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο σήμερα, Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο Σαμπχάζ Σαρίφ, ο οποίος είναι ηγέτης της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης (PML-N), διαδέχθηκε τον Ιμραν Χαν, που ανατράπηκε την Κυριακή χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 174 εκ των 342 βουλευτών.

Κανένας Πακιστανός πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του από το 1947, οπότε η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της. Ο Ίμραν Χαν ωστόσο είναι ο πρώτος που ανατρέπεται μετά από πρότασης δυσπιστίας.

Ο 69χρονος ‘Ιμραν Χαν, που έγινε πρωθυπουργός το 2018, έκανε τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Οι υποστηρικτές του αρνήθηκαν αρχικά την περασμένη Κυριακή η πρόταση μομφής να τεθεί προς ψήφιση και επέλεξαν να διαλύσουν το Κοινοβούλιο, για να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε όλη τη διαδικασία αντισυνταγματική, αποκατέστησε τη Βουλή και διέταξε την ψηφοφορία που οδήγησε στην αποχώρηση του Χαν.

Σεχμπάζ Σαρίφ: Ποιος είναι

Ο Σαρίφ -αντίπαλος του Χαν- είναι 70 ετών και είναι αδελφός του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ– θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, όταν και θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Υπηρέτησε ως επικεφαλής υπουργός του Πακιστάν τρεις φορές (1997, 2008 και 2013), καθιστώντας τον τον μακροβιότερο υπουργό της χώρας.

Ο Σεχμπάζ, μέλος της πλούσιας δυναστείας των Σαρίφ, είναι περισσότερο γνωστός για το άμεσο διοικητικό του στυλ, το οποίο επιδεικνύεται όταν, ως επικεφαλής υπουργός της επαρχίας Παντζάμπ, συνεργάστηκε στενά με την Κίνα σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Πεκίνο.

Γεννήθηκε στη Λαχόρη σε μια εύπορη βιομηχανική οικογένεια και σπούδασε σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο. Μετά από αυτό μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση και έχει από κοινού μια πακιστανική εταιρεία χάλυβα.

Μπήκε στην πολιτική στην επαρχία Παντζάμπ, και έγινε επικεφαλής υπουργός του για πρώτη φορά το 1997, πριν από την εθνική πολιτική αναταραχή, κατά την οποία είχε φυλακιστεί μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Στη συνέχεια στάλθηκε εξόριστος στη Σαουδική Αραβία το 2000.

Ο Σεχμπάζ επέστρεψε από την εξορία το 2007 για να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα, ξανά στο Παντζάμπ.

Μπήκε στην εθνική πολιτική σκηνή όταν έγινε αρχηγός της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης (PML-N), αφού ο Ναουάζ κρίθηκε ένοχος το 2017 με την κατηγορία της απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Τον Δεκέμβριο του 2019, το National Accountability Bureau πάγωσε 23 ακίνητα που ανήκαν στον Σεχμπάζ και τον γιο του, κατηγορώντας τους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, η NAB συνέλαβε τον Σεχμπάζ και του απήγγειλε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος. Φυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης. Στις 14 Απριλίου 2021, το ανώτατο δικαστήριο της Λαχώρης τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση.

Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Σεχμπάζ, σε αντίθεση με τον Ναουάζ, απολαμβάνει φιλικές σχέσεις με τον στρατό του Πακιστάν, ο οποίος παραδοσιακά ελέγχει την εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα