Πακιστάν: Ανατράπηκε ο πρωθυπουργός Ίμραν Χαν - Ποιος είναι ο διάδοχος

Ο τέως -πια- πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμραν Χαν
Ο τέως -πια- πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμραν Χαν AP PHOTO/ANJUM NAVEED

Καθαιρέθηκε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, με το Κοινοβούλιο της χώρας να ψηφίζει υπέρ της απομάκρυνσής του. Τη Δευτέρα η ψηφοφορία για τον διάδοχό του.

Έπειτα από εβδομάδες πολιτικής κρίσης και μετά τις αποχωρήσεις εταίρων του συνασπισμού που τον κατηγορούν για επιδείνωση της οικονομίας ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ‘Ιμραν Χαν ανατράπηκε την Κυριακή χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 174 εκ των 342 βουλευτών, ανακοίνωσε ο ασκών καθήκοντα προέδρου του Κοινοβουλίου Σαρντάρ Αγιάζ Σαντίκ.

ADVERTISING

Πλέον, ο Χαν δεν κατέχει το αξίωμα και το Κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό και νέα κυβέρνηση. Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Κανένας πρωθυπουργός δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη θητεία του στο Πακιστάν μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1947, αλλά ο Ίμραν Χαν είναι ο πρώτος που ανατρέπεται κατόπιν πρότασης δυσπιστίας.

Ο 69χρονος ‘Ιμραν Χαν, διάσημος παίκτης του κρίκετ που οδήγησε την εθνική ομάδα στη μοναδική της νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1992, και ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2018, έκανε τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Οι υποστηρικτές του αρνήθηκαν αρχικά την περασμένη Κυριακή η πρόταση μομφής να τεθεί προς ψήφιση και επέλεξαν να διαλύσουν το Κοινοβούλιο, για να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε όλη τη διαδικασία αντισυνταγματική, αποκατέστησε τη Βουλή και διέταξε την ψηφοφορία που οδήγησε στην αποχώρηση του Χαν.

Ο διάδοχός του στην ηγεσία της ισλαμικής δημοκρατίας των 220 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα, αναμένεται να είναι ο Σεχμπάζ Σαρίφ, ηγέτης της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης (PML-N).

Εάν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, ο Σαρίφ -αντίπαλος του Χαν και αδελφός του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ- θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, όταν και θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Διεθνής Πολιτική
SHARE:

24Media Network