Πακιστάν: Ταλιμπάν εισέβαλαν σε σχολείο και κρατούν 500 ομήρους. Σκοτώθηκαν 4 από τους δράστες. Αγνοούνται μαθητές

Επίθεση κομάντος Ταλιμπάν σε στρατιωτική σχολή. Τουλάχιστον 130 νεκροί. "Εθνική τραγωδία", δηλώνει ο πρωθυπουργός Σαρίφ (Vid)
- 16 Δεκεμβρίου 2014 11:02
Τέσσερις δράστες της επίθεσης των Ταλιμπάν σε σχολείο στη Πεσαβάρ είναι νεκροί, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των υπόλοιπων ενόπλων ανταρτών. Ειδικές δυνάμεις του στρατού διέσωσαν δύο μαθητές και δύο μέλη του προσωπικού του σχολείου.
Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν όταν αστυνομικοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν απελπισμένους γονείς οι οποίοι επιχειρούσαν να παραβιάσουν τον αποκλεισμένο χώρο από την αστυνομία για να φθάσουν στο σχολείο.
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 130, στην πλειονότητά τους μαθητές. Τα περισσότερα παιδιά έπεσαν νεκρά όταν πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, διευκρίνισε ο υπουργός Ενημέρωσης της τοπικής κυβέρνησης Μουστάκ Γάνι, ο οποίος έκανε λόγο για 25 βαριά τραυματίες, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται πέντε ώρες μετά την έναρξή της.
Σε δύο τοπικά νοσοκομεία έχουν μέχρι στιγμής καταμετρηθεί οι σοροί τουλάχιστον 84 παιδιών ενώ πολλοί μαθητές αγνοούνται.
“Δεν μπορώ να μείνω στο Ισλαμαμπάντ. Αυτή είναι μια εθνική τραγωδία που εξαπέλυσαν βάρβαροι. Αυτά ήταν τα παιδιά μου. Είναι απώλεια για μένα, για τη χώρα. Αναχωρώ τώρα για την Πεσαβάρ και θα εποπτεύσω ο ίδιος την επιχείρηση”, που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με δήλωσή του.
Ορισμένα παιδιά παραμένουν όμηροι των ενόπλων Ταλιμπάν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλέστηκε πακιστανός αξιωματούχος ο οποίος μεταβαίνει στην Πεσαβάρ.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα έλαβε πληροφορίες από αξιωματικούς του στρατού όταν παιδιά εξακολουθούν να παραμένουν υπό ομηρεία”, δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ο Ιναγιατουλάχ Χαν, αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης.
“Μια αίθουσα στο σχολείο ελέγχεται από τον στρατό και οι προσπάθειες συνεχίζονται και για τους υπόλοιπους χώρους” του σχολείου, πρόσθεσε.
Ελικόπτερα πραγματοποίησαν επίθεση πάνω από τις εγκαταστάσεις, ενώ αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων μεταφέρει τραυματισμένα παιδιά στο νοσοκομείο.
Το νοσοκομείο Lady Reading στην Πεσαβάρ ανακοίνωσε ότι στις εγκαταστάσεις του έχουν μεταφερθεί οι σοροί πέντε σπουδαστών και ότι δίνει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, ανάμεσά τους δύο άνδρες εκπαιδευτικοί.
“Πολλοί τραυματίες είναι στο χειρουργείο, είναι σε κρίσιμη κατάσταση, υποβάλλονται σε θεραπεία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ετζάζ Χαν.
Ένας δάσκαλος είπε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο το σχολείο, την ώρα που διεξάγονταν εξετάσεις. “Μισή ώρα μετά την επίθεση, ο στρατός ήρθε και σφράγισε το σχολείο”, δήλωσε ο δάσκαλος σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι έξω από το πολιορκημένο σχολείο. “Βρισκόμασταν στην αίθουσα των εξετάσεων, όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Τώρα οι άνδρες του στρατού εκκαθαρίζουν τις τάξεις μία προς μία”.
Τουλάχιστον έξι είναι οι δράστες της επίθεσης, οι οποίοι φορώντας στρατιωτική στολή εισέβαλαν στο σχολείο και άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε πηγή μέσα από το σχολείο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αμέσως μια οργάνωση πακιστανών Ταλιμπάν.
“Επιλέξαμε αυτή τη στρατιωτική σχολή για την επίθεση γιατί η κυβέρνηση στοχοθετεί τις οικογένειές μας και τις γυναίκες μας. Θέλουμε να τους κάνουμε να νιώσουν τον πόνο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι και προσέθεσε “Στείλαμε έξι άνδρες για την επίθεση αυτή, ανάμεσά τους ελεύθεροι σκοπευτές και καμικάζι ζωσμένοι με εκρηκτικά. Έχουν την εντολή να πυροβολήσουν εναντίον όλων των ενηλίκων σπουδαστών αλλά να μην πλήξουν τα παιδιά”.
“Είναι μια επίθεση σε αντίποινα για την επιχείρηση του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν”, δήλωσε αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν που ξεκίνησε τον Ιούνιο.
Οι μάχες μεταξύ του στρατού και των δραστών της επίθεσης συνεχίζονταν μετά την έφοδο των κομάντος στο σχολείο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σε αντίποινα, όπως δήλωσαν, για τις επιχειρήσεις του στρατού εναντίον τους στην περιοχή.