Παλαίμαχοι και πολίτες τίμησαν την 50η επέτειο από τη βρετανική επέμβαση στη Β. Ιρλανδία

Παλαίμαχοι και πολίτες τίμησαν την 50η επέτειο από τη βρετανική επέμβαση στη Β. Ιρλανδία
Φωτογραφία αρχείου AP

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παλαίμαχοι και πολίτες πήραν μέρος στην τελετή που έλαβε χώρα στο Μπέλφαστ.

Πολλές χιλιάδες κόσμου, μεταξύ τους πολυάριθμοι παλαίμαχοι στρατιώτες, τίμησαν το Σάββατο στο Λίσμπερν, στα νοτιοδυτικά του Μπέλφαστ, την 50η επέτειο από την επέμβαση του βρετανικού στρατού στη Βόρειο Ιρλανδία, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την περιφρούρηση μεγάλης δύναμης αστυνομικών.

«Απωλέσαμε έναν τρομακτικά μεγάλο αριθμό από συναδέλφους εξαιτίας των τρομοκρατικών δολοφονιών και βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη τους, για να τους θυμηθούμε», τόνισε ο 56χρονος Ίαν Σίμπσον, εκπρόσωπος της Ένωσης Παλαιμάχων της Βορείου Ιρλανδίας, η οποία και διοργάνωσε την εκδήλωση, που περιελάμβανε ομιλίες, παρέλαση και θρησκευτικό μνημόσυνο.

Μία μεγάλη δύναμη των δυνάμεων ασφαλείας είχε αναπτυχθεί στην περιοχή με την αφορμή της εκδήλωσης, περιλαμβανομένων και εκπαιδευμένων αστυνομικών σκύλων, μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. «Είναι μία θλιβερή ημέρα, αλλά είμαστε εδώ για να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί ξανά ως συνάδελφοι», πρόσθεσε ο Σίμπσον.

Προ 50 ετών, 300 Βρετανοί στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί για πρώτη φορά στη βρετανική επαρχία της Βορείου Ιρλανδίας, έπειτα από ένα αιματηρό τριήμερο, με σοβαρά επεισόδια, στο προπύργιο της καθολικής κοινότητας του Λόντοντερι. Η επιχείρηση «Σημαία» (Banner), που αρχικά προοριζόταν να έχει περιορισμένη έκταση επέμβασης, τελικά κράτησε 38 χρόνια κι αναδείχθηκε ως η πλέον μακρόχρονη στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία.

Στο απόγειο της επιχείρησης ο αριθμός των Βρετανών στρατιωτών, που είχαν αναπτυχθεί στη Βόρειο Ιρλανδία για να διατηρήσουν την τάξη, έφθανε τους 30.000 .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα