Παλαιστίνη: Ο πρωθυπουργός καλεί σε μποϊκοτάζ του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ

Παλαιστίνη: Ο πρωθυπουργός καλεί σε μποϊκοτάζ του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ
Ισραήλ-Παλαιστίνη AP

Σε πλήρη αποδοκιμασία του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ καλεί ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ κάλεσε τη Δευτέρα τη διεθνή κοινότητα να μποϊκοτάρει το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης για τη Μέση Ανατολή, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες και οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι είναι πολύ ευνοϊκό προς το Ισραήλ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει σύμφωνα με τους Παλαιστινίους την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη και των ισραηλινών οικισμών στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και την επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως μοναδικής πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται σήμερα τον «φίλο» του Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να του παρουσιάσει ένα σχέδιο που έχει χαρακτηριστεί «ιστορικό» από το Ισραήλ. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μην συμμετάσχει (στο σχέδιο) γιατί αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα δικαιώματα των Παλαιστινίων τα οποία δεν είναι προς πώληση», είπε ο Στάγεχ.

«Το σχέδιο αυτό έχει σκοπό να προστατεύσει τον Τραμπ από την καθαίρεση και τον Νετανιάχου από τη φυλακή», δήλωσε πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση της κυβέρνησής του. «Δεν είναι ένα σχέδιο ειρήνης για τη Μέση Ανατολή». Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου βρίσκονται αμφότεροι αντιμέτωποι με δυσκολίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή: ο Αμερικανός πρόεδρος απειλείται από μια διαδικασία καθαίρεσης ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για τις τρίτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, είναι κατηγορούμενος για διαφθορά σε τρεις υποθέσεις.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον συμπίπτει με μια συνεδρίαση του ισραηλινού Κοινοβουλίου που αναμένεται να αποφασίσει την Τρίτη για τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το αίτημά του για ασυλία. Ελλείψει υποστήριξης από την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, το αίτημα αυτό μπορεί να απορριφθεί από τους βουλευτές, κάτι που μπορεί να επιταχύνει τις νομικές διαδικασίες σε βάρος του.

Ο Τραμπ έχει προσκαλέσει επίσης στην αμερικανική πρωτεύουσα τον αντίπαλο του Νετανιάχου ενόψει των εκλογών της 2ας Μαρτίου, τον κεντρώο Μπένι Γκαντζ. Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν πως δεν έχουν προσκληθεί. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έτσι και αλλιώς έχουν διακόψει κάθε επίσημη επαφή με τον Λευκό Οίκο αφότου ο Τραμπ αναγνώρισε τον Δεκέμβριο του 2017 την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον τομέα της πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ, πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα