Παλαιστίνη: “Περιορισμένη” βλέπουν την επίθεση στη Ράφα οι Αμερικανοί

Διαβάζεται σε 2'
Κοριτσάκι στη Ράφα, της Λωρίδας της Γάζας γεννήθηκε με καισαρική μετά τον θάνατο της μητέρας του
Ένα κοριτσάκι γεννήθηκε με καισαρική μετά τον θάνατο της μητέρας της σε ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Mohammad Jahjouh)

Οι Αμερικανοί επιχειρούν να υποβαθμίσουν την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα χαρακτηρίζοντάς την περιορισμένη.

Ο Λευκός Οίκος έκρινε την Τετάρτη ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, είναι «στοχευμένη» και «περιορισμένη», προσθέτοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, ειδικά την τύχη των αμάχων.

«Ενημερώθηκα από ισραηλινούς αξιωματούχους για τις διευθετήσεις (…) για την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων λαμβανομένης υπόψη» της ανάγκης να αποφευχθεί «να πάθουν κακό άμαχοι», δήλωσε στον Τύπο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, αναφερόμενος στο ταξίδι του στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ./

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στη διεξαγωγή χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, καθώς στην πόλη είχαν παγιδευτεί πάνω από ένα εκατομμύριο βίαια εκτοπισμένοι άμαχοι, κι απείλησε πως θα προχωρούσε στην αναστολή παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών των ΗΠΑ στο Ισραήλ εάν δεν εισακουόταν.

«Αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη αυτή είναι πιο στοχευμένο και περιορισμένο», διαβεβαίωσε ο κ. Σάλιβαν τον Τύπο, προσθέτοντας πως δεν διαπίστωσε πως διεξάγονται «μείζονες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην καρδιά αστικών πυκνοκατοικημένων ζωνών».

Ωστόσο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Σάλιβαν σημείωσε πως δεν υπάρχει «μαθηματική φόρμουλα» για να αποτιμηθεί εάν οι όροι που έθεσε η Ουάσιγκτον για την προστασία των αμάχων στη Ράφα τηρούνται.

«Θα παρακολουθούμε αν υπάρχουν πολλοί νεκροί και καταστροφές εξαιτίας αυτής της επιχείρησης ή αν είναι πιο ακριβής και αναλογική», πρόσθεσε. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Η στρατιωτική επιχείρηση σε εξέλιξη στη Ράφα «έχει στόχο πάνω απ’ όλα να καταληφθεί ο έλεγχος της ζώνης των συνόρων, ή τουλάχιστον τμημάτων των συνόρων της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, για να καταστραφούν υπόγειες σήραγγες χρησιμοποιούμενες για λαθρεμπόριο», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα