Παλαιστίνη: Το 2023, χρονιά ρεκόρ για τους ισραηλινούς επικοισμούς

Διαβάζεται σε 2'
Δυτική Όχθη
Δυτική Όχθη AP Photos

Ακάθεκτο προχωρά το Ισραήλ στους παράνομους επικοισμούς στα εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Οι έποικοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εγκαθίδρυσαν το 2023 αριθμό ρεκόρ παράνομων προκεχωρημένων φυλακίων, όπως ανέφερε την Πέμπτη η ΜΚΟ κατά του εποικισμού “Ειρήνη τώρα” που συνδέει την τάση αυτή με τη συμμετοχή ακροδεξιών στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την “Ειρήνη τώρα”, 26 εβραϊκοί οικισμοί χωρίς άδεια, προκεχωρημένα φυλάκια που δεν αναγνωρίζονται από την ισραηλινή κυβέρνηση, εγκαθιδρύθηκαν σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη το περασμένο έτος, εκ των οποίων περίπου δέκα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Συγκριτικά, πέντε οικισμοί χωρίς άδεια έκαναν την εμφάνισή τους το 2022, τη χρονιά όπου σχηματίστηκε η ισραηλινή κυβέρνηση από έναν ετερόκλητο συνασπισμό (κέντρο, δεξιά αριστερά, Άραβες).

«Υπό την κυβέρνηση Νετανιάχου, είδαμε μια χωρίς προηγούμενο υποστήριξη στους οικισμούς», ανέφερε η ΜΚΟ, διευκρινίζοντας ότι το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τους οικισμούς χωρίς άδεια αφότου εμφανίστηκε το ‘φαινόμενο’ αυτό «υπό την κυβέρνηση Νετανιάχου το 1996».

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ηγήθηκε ισραηλινών κυβερνήσεων από το 1996 έως το 1999, στη συνέχεια από το 2009 έως το 2021, προτού να επανέλθει στην εξουσία γι΄ακόμη μία φορά στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης που ενσωμάτωσε ακροδεξιούς υπουργούς όπως ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, ένθερμοι υποστηρικτές της ανάπτυξης εβραϊκών οικισμών.

Το τελευταίο ρεκόρ στον αριθμό νέων οικισμών χωρίς άδεια στη Δυτική Όχθη ήταν 23 και είχε καταγραφεί το 2002, στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση), σύμφωνα με την ισραηλινή ΜΚΟ.

Στη Δυτική Όχθη, περίπου 490.000 Ισραηλινοί ζουν σε οικισμούς που είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Με την επωνυμία «προκεχωρημένα φυλάκια», δημιουργούνται συχνά από μια δράκα οικογένειες χωρίς την έγκριση των ισραηλινών αρχών. Όμως μετά τη δημιουργία τους συχνά νομιμοποιούνται από το ισραηλινό κράτος.

Το 2023, περίπου 15 εβραϊκοί οικισμοί χωρίς άδεια ξεκίνησαν εξάλλου διαδικασία νομιμοποίησης, σημειώνει η “Ειρήνη τώρα” στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση του εποικισμού στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν περίπου 2,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα