Πάνε τον Μαδούρο στο Διεθνές Δικαστήριο, τι απαντά ο Βενεζουελάνος πρόεδρος

Πάνε τον Μαδούρο στο Διεθνές Δικαστήριο, τι απαντά ο Βενεζουελάνος πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο AP

Οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις που στηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό θέλουν να καταγγείλουν τον Νικολάς Μαδούρο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.΄

Η Ομάδα της Λίμας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα στην Μπογκοτά, αποφάσισε να ενημερώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη “σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση” στην οποία έχει βυθίσει τη Βενεζουέλα ο πρόεδρός της, Νικολάς Μαδούρο.

Οι 14 χώρες-μέλη της Ομάδας αυτής καλούν το ΔΠΔ “να λάβει υπόψη του” τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα, “την εγκληματική βία του Μαδούρο ενάντια στον πληθυσμό και την άρνηση του να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια”, γεγονότα που, όπως υποστηρίζεται, “συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Ταυτόχρονα ωστόσο, η Ομάδα της Λίμας τονίζει ότι στηρίζει μια δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα, “χωρίς τη χρήση βίας”, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που διάβασε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Κάρλος Όλμες Τρουχίγιο.

Οι 14 χώρες ζήτησαν να αποχωρήσει άμεσα από την προεδρία ο Μαδούρο, ώστε να ξεκινήσει η δημοκρατική μετάβαση, με τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Παράλληλα, τον κατέστησαν υπεύθυνο για την ασφάλεια του Χουάν Γκουαϊδό, σημειώνοντας ότι θεωρούν αξιόπιστες τις απειλές που έχει δεχτεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτικών που έχουν λιποτακτήσει από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας και έχουν περάσει τα σύνορα για να φτάσουν στην Κολομβία τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας, ανέρχονται σε 167.

Τουλάχιστον πέντε, μεταξύ των οποίων και ένας ντυμένος με πολιτικά, διέσχισαν τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ που συνδέει τις δύο χώρες. Οι δύο συνοδεύονταν από σκύλους, ειδικά εκπαιδευμένους για να εντοπίζουν ναρκωτικές ουσίες. “Πολλοί φτάνουν με τις οικογένειές τους, γιατί φοβούνται αντίποινα” ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Μαδούρο: Θέλουν πόλεμο στη Λατινική Αμερική

Από την πλευρά του ο Μαδούρο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «κατασκευάζει» την κρίση στη χώρα του για να αρχίσει πόλεμο στη Λατινική Αμερική, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

«Προσπαθούν να κατασκευάσουν μια κρίση για να δικαιολογήσουν την πολιτική κλιμάκωση και μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, έναν πόλεμο στη Νότια Αμερική», είπε ο σοσιαλιστής ηγέτης, κατά τη μετάφραση στα αγγλικά των δηλώσεών του στο ABC.

Ερωτηθείς για τη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας ο Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που αποτελεί «μέρος της πολιτικής αυτής», έχει σκοπό τη δημιουργία «μιας παράλληλης κυβέρνησης στη Βενεζουέλα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα