Πάνω από 1700 προσαγωγές στην Τουρκία – Ερντογάν: “Πλιατσικολόγοι προκαλούν το λαό μας”

default image

Εκατοντάδες συλλήψεις στην Τουρκία. Ελεύθεροι αφέθηκαν οι περισσότεροι σύμφωνα με τις αρχές. Λάβρος κατά των διαδηλωτών ο Ερντογάν. Νέες συγκεντρώσεις την Κυριακή. Δείτε LIVE ΕΙΚΟΝΑ (Vids)

Η  τουρκική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 1700 προσαγωγές κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώνονται τις τρεις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι. Συνολικά, από τις 28 Μαΐου, έχουν γίνει σε όλη τη χώρα 235 διαδηλώσεις

Με βάση τις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις ταραχές που πυροδοτήθηκαν από το σχέδιο της κυβέρνησης να κατασκευάσει στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ένα εμπορικό κέντρο, αντίγραφο ενός στρατώνα της οθωμανικής περιόδου, στη θέση ενός πάρκου.

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταξίμ

Σχετική ηρεμία επικρατεί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου παραμένουν οι διαδηλωτές για συνεχή έκτη μέρα. Από το πρωί οι συγκεντρωμένοι καθαρίζουν την πλατεία, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα, για πόσο ακόμη θα παραμείνει ο κόσμος στην πλατεία και για το αν θα υπάρξει νέα αστυνομική επέμβαση.

Η τουρκική αστυνομία έκανε το απόγευμα της Κυριακής χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια ομάδα περίπου χιλίων διαδηλωτών στην Άγκυρα, όπου συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι κινητοποιήσεις.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν, όταν διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Σμύρνη.

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλίες που έκανε την Κυριακή επέμεινε στην υλοποίηση του σχεδίου. Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το εμπορικό κέντρο που φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία, λέγοντας «μπορεί να κατασκευάσουμε ένα μουσείο».

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας» είπε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επέκρινε σήμερα τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη δήλωση που είχε κάνει προχτές ότι «αν εσείς συγκεντρώσετε 100 χιλιάδες πρόσωπα, εγώ μπορώ να συγκεντρώσω ένα εκατομμύριο». Ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε «ο πρωθυπουργός να μη θεωρεί όλους τους διαμαρτυρόμενους πολέμιούς του. Δεν θέλουν μήπως ελευθερία οι δικοί του οπαδοί;»

Ως προς την κατάσταση στους δρόμους της Τουρκίας και τα επεισόδια, υπάρχει δυστοκία ως προς τις πληροφορίες. Επισήμως, αλλά και μέσω των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων, υπάρχει η ανακοίνωση ότι κατά τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί 53 πρόσωπα και προσαχθεί 939. Ωστόσο τα δεδομένα μέσα στους χώρους των διαδηλώσεων είναι διαφορετικά.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, ένας στην Άγκυρα και ένας στην Κωνσταντινούπολη. Λόγο για δύο νεκρούς κάνει και ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας—η οποία ανακοίνωση ωστόσο δεν έχει μεταδοθεί στην Τουρκία. Τη νύχτα προβλήθηκε από διαδηλωτές στο Μπεσίκτας ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία κάνει χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί Παράγοντας» (Agent Orange), πληροφορία την οποία φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του υπό μορφήν αναφοράς το CNN International, με την υποσημείωση ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί από μέρους του δικτύου.

Ένταση τη νύχτα του Σαββάτου σε Άγκυρα – Κωνσταντινούπολη

Επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δύο πόλεις, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών προς την έδρα της κυβέρνησης, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες πριν καταστρέψουν διαφημιστικές πινακίδες, φωτεινούς σηματοδότες και σπάσουν τα τζάμια των γύρω καταστημάτων. Δύο αυτοκίνητα και ένα περίπτερο με εφημερίδες τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με το Ανατολή, 56 άνδρες των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, γύρω από τα γραφεία του πρωθυπουργού στη συνοικία Μπεσικτάς. Οδοφράγματα είχαν στηθεί στους δρόμους και η αστυνομία διέλυσε το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα. Η ηρεμία επανήλθε σήμερα το πρωί.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν καταλάβει την πλατεία Ταξίμ και το μικρό πάρκο Γκεζί όλη τη νύχτα γιορτάζοντας την αποχώρηση της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ. Η ανακοίνωση από τις αρχές της καταστροφής του πάρκου για την διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου, ήταν η αιτία των μαζικών διαδηλώσεων.

Πολλά οδοφράγματα παραμένουν σε αρκετούς δρόμους που οδηγούν στην πλατεία.

Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, ο Ερντογάν έδωσε χθες εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπαναχωρήσει στην απόφασή του να υλοποιηθεί το οικιστικό σχέδιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα