Παντού το PKK βλέπει η Τουρκία, ανακοίνωσε επιδρομές στο Ιράκ

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου AP

Αφού ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή σκότωσε 8 μέλη του PKK, η Τουρκία γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει τα πλήγματα επί ιρακινού εδάφους.

Η Τουρκία θα συνεχίσει τα πλήγματα στους Κούρδους μαχητές του PKK στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το Σάββατο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μια ημέρα μετά την επίσημη διαμαρτυρία της Βαγδάτης ότι επανειλημμένες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές παραβιάζουν την εθνική της κυριαρχία και θέτουν σε κίνδυνο αμάχους.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκότωσε 8 μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Την ίδια ημέρα εκλήθη ο Τούρκος πρεσβευτής στο ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών. Η Τουρκία πλήττει τακτικά βάσεις του PKK κατά μήκος των νοτίων συνόρων της, δηλώνοντας ότι οι μαχητές του PKK χρησιμοποιούν την απομακρυσμένη και ορεινή περιοχή του βορείου Ιράκ ως βάση για να εξαπολύουν αιματηρές επιθέσεις μέσα στην Τουρκία.

ADVERTISING

Νωρίτερα φέτος ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ. Αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε επίσης επικείμενη επιχείρηση κατά κουρδικής πολιτοφυλακής στην γειτονική Συρία. Η πολιτοφυλακή YPG, η οποία πολεμάει κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ελέγχει τα βορειοανατολικά σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Η Άγκυρα δηλώνει ότι αποτελεί προέκταση του PKK και θέτει άμεση απειλή στην Τουρκία. "Οι ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας έχουν γίνει ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

"Η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει καθήκον να αποτρέπει τη χρήση του ιρακινού εδάφους ως βάση για επιθέσεις στις γειτονικές χώρες, σημείωσε ο ίδιος, περιγράφοντας τις αεροπορικές επιδρομές ως μια πράξη αυτοάμυνας της Τουρκίας επειδή το Ιράκ δεν δρα. "Η Τουρκία αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Προσφέρει ως εκ τούτου όλη της την υποστήριξη στο Ιράκ (...) Και περιμένουμε από το Ιράκ την ίδια κατανόηση και μια απτή συνεργασία", αναφέρει σε ανακοίνωση ο Ακσόι.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network