Παπαδήμος: Οι αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ

default image

Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Διαβάστε τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ (Pics)

Λεπτό  προς λεπτό παρακολουθούν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης το πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και με συνεχείς ανταποκρίσεις και έκτακτα δελτία ειδήσεων ενημερώνουν για τις εξελίξεις. Κυρίο άρθρο για τα περισσότερα ξένα μέσα είναι και σήμερα ή Ελλάδα μετά την  ανακοίνωση της προθυπουργοποίησης του Λουκά Παπαδήμου.

Για ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο τόσο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσο και στις αγορές κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδα, Λουκά Παπαδήμο. Το πρακτορείο παρομοιάζει τον κ. Παπαδήμο με “γκρίζα φιγούρα” στον πολύχρωμο και χαοτικό κόσμο των Ελλήνων πολιτικών, ωστόσο ανάφερεται ότι φημίζεται για τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία του κάτι που έχει ανάγκη η χώρα του τη δεδομένη στιγμή. “Δεν έχει εμπλακεί ποτέ στην πολιτική. Ξέρει όμως ακριβώς τι πρέπει να κάνει” αναφέρει στο πρακτορείο ο Θάνος Παπασάββας διευθυντής της Investec Asset Management στο Λονδίνο.
 

Το CNN στο άρθρο του αναφέρει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν στον Λουκά Παπαδήμο μετά από δεκάδες ονόματα που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Παράλληλα υπάρχουν αποσπάσματα από το χτεσινό διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Μακροσκελές είναι και το άρθρο των New York Times.  Η εφημερίδα αναφέρεται με λεπτομέρειες στο θρίλερ των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

Για έναν “σεβαστό οικονομολόγο με πατρικό ύφος” που θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης ενότητας με σκοπό «να εγκρίνει τάχιστα τα σκληρά μέτρα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή βοήθεια» κάνουν λόγο οι New York Times. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο ίδιος επιμένει ότι τα μέτρα που απαιτούνται για την επιτυχία της μεταβατικής κυβέρνησης «μεταφράζονται» σε τουλάχιστον έξι μήνες διάρκεια ζωής στο νέο σχήμα.

“Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας καλείται να σώσει για τη χώρα του την παραμονή στην ευρωζώνη” σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήταν που οδήγησε την Ελλάδα στο κοινό νόμισμα και σε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους της Γερμανία και της Γαλλίας πριν από μία δεκαετία ως πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1994 -2002.

Μετά από αρκετές ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα έχει τελικά ένα νέο πρωθυπουργό τον Λουκάς Παπαδήμος αναφέρει το δημοσίευμα της Figaro η οποία αναφέρει ότι διετέλεσε αναπληρωτής διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί μια οκταετία στο πλευρό του Jean-Claude Trichet.

Η Monde σε κεντρικό άρθρο της δίνει στοιχεία από το πλούσιο βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού και σημειώνει ότι χρειάστηκαν τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων στο προεδρικό μέγαρο μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντωνή Σαμαρά και του Γιώργου Καρατζαφέρη για να καταλήξουν στην επιλογή του τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ειδικό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας ως “υπέρμαχο της λιτότητας” ενώ μνημονεύει την “αντίθεσή του σε ένα μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουλίου” σε άρθρο του στους Financial Times πέντε ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 26 Οκτωβρίου.

Το Al Jazeera  αναφέρει ότι  το χρηματιστήριο Αθηνών είχε απότομη αύξηση όταν ο 64χρονος τραπεζίτης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο για να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα