Πάπας Φραγκίσκος: Έκκληση στους πιστούς για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών

Pope Francis kisses a statue of Baby Jesus as he celebrates the Christmas Eve Mass in St. Peter's Basilica at the Vatican, Sunday, Dec. 24, 2017. (AP Photo/Alessandra Tarantino)
Pope Francis kisses a statue of Baby Jesus as he celebrates the Christmas Eve Mass in St. Peter's Basilica at the Vatican, Sunday, Dec. 24, 2017. (AP Photo/Alessandra Tarantino) AP

Μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από τον Ποντίφικα προς τους Καθολικούς για τα Χριστούγεννα

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα δώσει σήμερα την παραδοσιακή ευλογία "Urbi et orbi", την επομένη της χριστουγεννιάτικης ομιλίας του κατά την οποία κάλεσε το 1,3 δισεκατομμύριο Καθολικούς του πλανήτη να επιδεικνύουν "φιλοξενία" και να μην αδιαφορούν για το δράμα των μεταναστών, οι οποίοι συχνά "εκδιώκονται από τη γη τους" από ηγέτες έτοιμους να δουν να "χύνεται αίμα αθώων".

Ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο, εγγονός ιταλών μεταναστών, έχει περιλάβει το θέμα των προσφύγων στις προτεραιότητες του ποντιφικάτου του που άρχισε πριν από σχεδόν πέντε χρόνια.

"Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι δεν έχει τη θέση του σε αυτή τη Γη", δήλωσε στην παραδοσιακή ομιλία του την παραμονή των Χριστουγέννων, η οποία προηγείται του χριστουγεννιάτικου μηνύματος "Urbi et orbi" ("στην πόλη και στον κόσμο"), πέμπτου κατά σειρά, που θα απευθύνει σήμερα, σε έναν τόνο πιο πολιτικό.

Άλλο δυνατό πνευματικό σημείο της παραμονής των Χριστουγέννων ήταν η λειτουργία τα μεσάνυχτα στη Βηθλεέμ, εκεί όπου ο Ιησούς γεννήθηκε σύμφωνα με τη Καινή Διαθήκη, και όπου οι εντάσεις δεν σταματούν.

Ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή, που χοροστάτησε της λειτουργίας, κάλεσε τους χριστιανούς, που "ανησυχούν και ίσως είναι κατατρομαγμένοι από τη μείωση του αριθμού τους", να επιδείξουν θάρρος, σε μια περιοχή που βρίσκεται σε πλήρη αναταραχή.

Επίσης κατήγγειλε τους πολέμους που διεξάγει "κάθε Ηρώδης σήμερα για να γίνει μεγαλύτερος, για να καταλάβει περισσότερο χώρο", αναφέροντας το όνομα του βασιλιά της Ιουδαίας από το 37 π.Χ. μέχρι το έτος της γέννησης του Ιησού Χριστού.

Στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη σήμερα, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ, ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα δεν μπόρεσε να μην τονίσει κατά την προγραμματισμένη ομιλία του τη μονομερή απόφαση που έλαβε στις 6 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα Ισραήλ.

Οι παραδοσιακές εκκλησίες έχουν ήδη εκφράσει την αποδοκιμασία τους. Ωστόσο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή επέμεινε: "Η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη της ειρήνης, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν κάποιος αποκλειστεί", δήλωσε βασιζόμενος στην αρχή σύμφωνα με την οποία η Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι μια πόλη για δύο λαούς και τρεις θρησκείες.

"Η Ιερουσαλήμ είναι η μητέρα μας", και αν η μητέρα χάσει ένα από τα παιδιά της, "δεν μπορεί να βρει την ειρήνη, συνεπώς ας προσευχηθούμε για την Ιερουσαλήμ", τόνισε στην ομιλία του, παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η απόφαση του Τραμπ έχει προκαλέσει σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και επισκίασε τη γιορτή των Χριστουγέννων για τους παλαιστίνιους χριστιανούς.

Στην Πλατεία της Φάτνης, η ατμόσφαιρα ήταν μελαγχολική, παρά τα κάλαντα που ακούγονταν από τα μεγάφωνα.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και ξένοι τουρίστες αψήφησαν τους δυνατούς ανέμους που φυσούσαν κοντά στο Ναό της Γεννήσεως --που είναι χτισμένος στη θέση όπου, σύμφωνα με την παράδοση, η Μαρία γέννησε τον Ιησού-- για να παρακολουθήσουν την παρέλαση των προσκόπων. Το βράδυ, οι πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις εδώ και πολύ καιρό, έκαναν κάθε άλλο παρά γιορτινό το κλίμα.

"Είναι λυπηρό", "οι άνθρωποι βγαίνουν ελάχιστα" από τα σπίτια τους, δήλωσε στο AFP o Ναχίλ Μπανούρα, παλαιστίνιος χριστιανός από το Μπέιτ Σαχούρ.

Φωτό: AP Photo/Alessandra Tarantino

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πάπας Φραγκίσκος: 'Όχι' σε όσους προδίδουν την εμπιστοσύνη της Εκκλησίας και παρουσιάζονται ως θύματα μαρτυρίου

Πάπας για Ιερουσαλήμ: Θεμελιώδης η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων στους Αγίους Τόπους

Ο πάπας τραυματίστηκε στην Κολομβία

SHARE:

24Media Network