Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας
Κόσμος γιορτάζει την παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν στην κεντρική πλατεία της Γερεβάν AP

Έπειτα από 11 μέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για την "προσκόλληση" του Σαρκισιάν στην εξουσία ο επί σειρά ετών ηγέτης της χώρας υπέβαλε την παραίτησή του

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν έπειτα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν εδώ και έντεκα ημέρες τη χώρα.

«Παραιτούμαι από τον θώκο του ηγέτη της χώρας», δήλωσε ο Σαρκισιάν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πρωθυπουργίας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Armenpress. Ο ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας και βουλευτής «Νικόλ Πασινιάν είχε δίκιο. Και εγώ έκανα λάθος», πρόσθεσε ο Σαρκισιάν, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα πρωθυπουργός αφού ήταν για δέκα χρόνια πρόεδρος της χώρας.

Στο μεταξύ, αφέθηκε ελεύθερος ο ηγέτης της αρμενικής αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν που συνελήφθη χθες, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους φοιτητές και στρατιώτες, πραγματοποιούσαν πορεία στην πρωτεύουσα Γερεβάν.

Για 11 μέρες οι διαδηλώσεις στη Γερεβάν ήταν καθημερινές, με αίτημα την παραίτηση του Σαρκισιάν, τον οποίο κατηγορούν ότι προσκολλάται στην εξουσία καθώς διορίστηκε πρωθυπουργός με αυξημένες εξουσίες αφού διετέλεσε πρόεδρος για δέκα χρόνια.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν επίσης τον 63χρονο Σαρκισιάν, πρώην στρατιωτικό, ότι δεν κατάφερε να περιορίσει τη φτώχεια και τη διαφθορά, ενώ οι ολιγάρχες εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην οικονομία της χώρας.

Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν ανακοίνωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον Πασινιάν «για να συζητήσει μαζί του την πιθανότητα ενός διαλόγου», παραμονή της επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, «μιας ημέρας πολύ σημαντικής για τον λαό μας». Αυτό το ευαίσθητο θέμα δηλητηριάζει τις σχέσεις της Αρμενίας με τη γειτονική Τουρκία. Για το Γερεβάν πρόκειται για γενοκτονία στη διάρκεια της οποίας 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας — από την πλευρά της η Άγκυρα αρνείται τον όρο γενοκτονία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα