Παραιτήθηκε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο από το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας

default image

Ανακοινώθηκε επίσημα στην ιταλική βουλή η απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να υποβάλει την παραίτησή του.

O Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπέγραψε σήμερα το πρωί, στις 10:35 ώρα Ιταλίας την επιστολή παραίτησής του. Με την επιστολή αυτή, όπως προβλέπουν οι θεσμικές διαδικασίες, κοινοποιεί την απόφασή του να παραιτηθεί του στους προέδρους της βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσσο, και στον πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πληροφορήσει και επίσημα τα μέλη της κυβέρνησής του, σε υπουργικό συμβούλιο το οποίο συγκαλείται για τις 11.30 ώρα Ιταλίας.

Ο Ιταλός πρόεδρος, 89 ετών, παραιτήθηκε για λόγους ηλικίας και θα συνεχίσει να είναι ισόβιος γερουσιαστής, με δικαίωμα ψήφου. Οι ψηφοφορίες για την εκλογή του διαδόχου του θα αρχίσουν σε δυο εβδομάδες, όπως προβλέπει και το ιταλικό σύνταγμα.

“Από ένα μέγαρο εκατόν δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ο Ναπολιτάνο επιστρέφει στο σπίτι του, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, το οποίο δεν ξεπερνά τα εκατόν είκοσι τετραγωνικά μέτρα”, αναφέρει ο ιταλικός τύπος.

“Πρέπει να είμαστε απόλυτα ευγνώμονες στο έργο και στην σωφροσύνη του Ναπολιτάνο”, δήλωσε στην τηλεόραση της Rai, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

“Ευχαριστούμε κύριε πρόεδρε”, έγραψε πριν λίγο στο Twitter o Ματτέο Ρέντσι.

Όσον αφορά τη διαδοχή του στο αξίωμα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είναι ο καλύτερος υποψήφιος. Παρόλα αυτά, ο ίδιος διαψεύδει τις φήμες για τη πιθανή του υποψηφιότητα για την προεδρία της Ιταλίας, λέγοντας ότι “δεν είναι η δουλειά του”.

“Είναι προφανώς μεγάλη τιμή που το όνομά του μου κυκλοφορεί, αλλά δεν είναι η δουλειά μου”, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι δεν θέλει “να τροφοδοτήσει καμία φήμη”.

“Αυτό που μετράει είναι το επάγγελμα που ασκώ σήμερα. Είμαι ευτυχής που έχω τη δυνατότητα να το ασκώ και θα συνεχίσω να το ασκώ”, τονίζει ο Μάριο Ντράγκι.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα