Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιταλίας - διαφωνεί με την πολιτική λιτότητας

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιταλίας - διαφωνεί με την πολιτική λιτότητας

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Oικονομικών Στέφανο Φασίνα αντιδρώντας στα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Ένα ακόμη πρόβλημα για τον Ενρίκο Λέτα. Ευρωεκλογές μαζί με εθνικές;

Ως βόμβα στα θεμέλια της ιταλικής κυβέρνησης Λέτα έσκασε χθες βράδυ η ανακοίνωση παραίτησης του υφυπουργού Οικονομικών Στέφανο Φασίνα, από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος του Λέτα. Ο Φασίνα, του οποίου η επιρροή στο κόμμα είναι μεγάλη, διαφοροποιήθηκε ριζικά από την αυστηρή πολιτική λιτότητας - πάση θυσία - του πρωθυπουργού.

«Όχι δημοσιονομική εξυγίανση πάση θυσία»

Την απόφαση, οριστική και αμετάκλητη, την έλαβε χθες βράδυ, όταν κατάλαβε ότι δεν έχαιρε πλέον της στήριξης του γραμματέα του κόμματός του, Ματτέο Ρέντσι. Ο ίδιος διέψευσε ωστόσο πληροφορίες που τον έφερναν να θέλει να προκαλέσει με την παραίτησή του νέες πρόωρες εκλογές. Ο υφυπουργός Oικονομικών Στέφανο Φασίνα, 47 ετών, εγκαταλείπει την κυβέρνηση Λέτα διαχωρίζοντας έτσι, την θέση του από την πολιτική λιτότητας.

Παράλληλα, θεωρεί ότι ο Ρέντσι - ο νέος γραμματέας των Δημοκρατικών- δεν τον εκπροσωπεί και ότι ο ίδιος εμπνέεται από κεντρώο έως και φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο. Φεύγει λοιπόν από το προσκήνιο ένας από τους κύριους κατακριτές της «δημοσιονομικής εξυγίανσης πάση θυσία», από την στιγμή που ο Φασίνα είχε επαναλάβει σε κάθε ευκαιρία ότι κύρια προτεραιότητα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι η αποκλειστική μείωση του δημόσιου χρέους.

Πολλοί πονοκέφαλοι για τον Λέτα

Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για τον Ενρίκο Λέττα. Θα πρέπει να αντικαταστήσει το γρηγορότερο δυνατό τον υφυπουργό Οικονομικών του και να προσπαθήσει να λύσει, παράλληλα, τα προβλήματα στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας: ο επικεφαλής των Δημοκρατικώ ν- ο Ρέντσ ι- ζητά να αλλάξει ο νόμος περί μετανάστευσης και να αναγνωρισθούν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, όμως, και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αντζελίνο Αλφάνο, είναι και στα δυο θέματα πέρα για πέρα αρνητικός.

Ο δε Σιλβιο Μπερλουσκόνι πιέζει για να προκηρυχθούν,μαζί με τις Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο και βουλευτικές εκλογές. Ο Μπέπε Γκρίλλο των πέντε Αστέρων, στηρίζει δυναμικά το αίτημα του Καβαλιέρε, αν και ο Ενρίκο Λέτα, αντιστέκεται.

Πηγή: Deutsche Welle

SHARE:

24Media Network