Παράνοια: Το πασίγνωστο club hit για την αγάπη που έγινε ύμνος της ακροδεξιάς

Διαβάζεται σε 5'
Ένας τέκνο ύμνος που έγινε τραγούδι της ακροδεξιάς
Ένας τέκνο ύμνος που έγινε τραγούδι της ακροδεξιάς youtube

Το L’Amour Toujours του Gigi D’Agostino έγινε ύμνος των Γερμανών ακροδεξιών αλλά και των οπαδών του Όρμπαν. Η απάντηση του ίδιου του DJ.

O Luigino Celestino di Agostino, γνωστός ως Gigi D’Agostino είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους DJ των προηγούμενων δεκαετιών.

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι το κομμάτι L’Amour Toujours (1999) το οποίο έγινε remix το 2018 στο “In My Mind” αποκτώντας μια “δεύτερη ζωή” ως παγκόσμια επιτυχία.

Το L’Amour Toujours είχε φτάσει στο νούμερο 1 στα charts του 2000 στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ενώ στις ΗΠΑ έφτασε στη θέση 78 του Billboard και στη θέση 32 στα dance charts.

Ανάλογη εμπορική επιτυχία κατέγραψε και το “In my mind”. Ως εδώ, όλα καλά.

Τα ακροδεξιά “παράδοξα”

Τα “περίεργα” ξεκινούν από το γεγονός ότι ξαφνικά το διάσημο dance hit των 00s έγινε ύμνος της ακροδεξιάς στη Γερμανία.

Μάλιστα, όπως έγραφε προσφάτως το Euronews, το κομμάτι αποκλείστηκε από το Oktoberfest του Μονάχου ως… “ρατσιστικό”, ενώ ανάλογες “οδηγίες” έδωσε και η UEFA. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του Μαίου στο γερμανικό νησί Sylt στη Βόρεια Θάλασσα. Καλεσμένοι σε πολυτελές θέρετρο άρχισαν να τραγουδούν “Foreigners out” και “Germany is for Germans” αλλάζοντας τα λόγια του διάσημου τραγουδιού, ενώ κάποιοι μιμήθηκαν τους ναζιστικούς χαιρετισμούς. Οι σκηνές καταγράφηκαν σε βίντεο και έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Παράλληλα, μια νεαρή μαύρη κοπέλα, φέρεται να δέχθηκε φραστική ρατσιστική επίθεση από καλεσμένους και μετά από τα γεγονότα ξεκίνησε δικαστική έρευνα.

Άλλες εξτρεμιστικές “αποδόσεις” του L’Amour Toujours έχουν αναφερθεί σε όλη τη Γερμανία, ενώ μεγάλοι οργανισμοί όπως η Deutsche Bank και η Vodafone ανέφεραν πως υπάλληλοί τους τραγούδησαν το “παραλλαγμένο” κομμάτι. Άνθρωποι που καταγράφηκαν στο βίντεο στο Sylt, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις εργασίας τους.

Από τη δική του μεριά βέβαια, ο D’Agostino δήλωσε πως η μεγάλη επιτυχία του αφορά την αγάπη για τη γυναίκα του, την οικογένειά του, τη μουσική και το χορό.

Τις τελευταίες μέρες δε, κυκλοφόρησε μια νέα “διασκευή” υπό το μότο του “Make Europe Great Again” που αποτελεί και την κορωνίδα της πολιτικής του Βίκτορ Όρμπαν, θιασώτη ακροδεξιών και αντιμεταναστευτικών θέσεων. Θυμίζουμε πως από την 1η Ιουλίου, η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη θητεία της να διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω της ακροδεξιάς πολιτικής του Βίκτορ Όρμπαν και τον προειδοποιήσεων που έχει λάβει πολλάκις, έναντι των στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ.

Η ουγγρική προεδρία έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις καθώς για πολλούς βασίζεται στο τραμπικό δόγμα “Κάντε την Αμερική Μεγάλη ξανά”, ως “Κάντε την Ευρώπη Μεγάλη ξανά (MEGA)”.

Η απάντηση του Gigi D’Agostino για την ακροδεξιά

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις αρχές Ιουνίου, ο Gigi D’Agostino είπε πάντως πως “το να απαγορεύεις ένα κομμάτι επειδή κάποιοι το εκμεταλλεύονται όπως θέλουν, είναι σαν να επιστρέφεις στον Μεσαίωνα”. “Δεν μπορείς να σταματήσεις τον ρατσισμό απαγορεύοντας τη μουσική. Αν κάποιος κάνει κακή χρήση ενός τραγουδιού για να διαδώσει ρατσιστικά μηνύματα, θα κάνει το ίδιο με άλλο κομμάτι και θα συνεχίσει έτσι”, είπε ο καλλιτέχνης. “Το τραγούδι μου είναι για το πώς μας ενώνει η αγάπη, είναι πλήρως αντιφατικό με το πώς το χρησιμοποιούν κάποιοι και απογοητεύομαι που ορισμένες διοργανώσεις προχωρούν στην απαγόρευσή του”, πρόσθεσε.

“Τα ρατσιστικά αισθήματα είναι σκέτη φρίκη γιατί έχουν να κάνουν με το μίσος. Αναρωτιέμαι σοβαρά γιατί δεν θέλουν να σταματήσουν το πραγματικό πρόβλημα. Θα συμβούλευα αυτούς τους ανθρώπους (που απαγόρευσαν το κομμάτι) να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό στην ουσία του, που εξαπλώνεται παντού. Αν οι αρχές δεν επέμβουν σύντομα, ειδικά στα social media όπου αυτά τα μηνύματα κυκλοφορούν ελεύθερα, τότε τα παιδιά μας θα είναι τα επόμενα που θα δηλητηριαστούν από αυτόν τον ρατσισμό”, είπε ο DJ, αιτιολογημένα.

“Θα το πω για άλλη μια φορά: το τραγούδι μου είναι για την αγάπη. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να σπείρει μίσος, εκεί που μεγαλώνει η αγάπη. Αν κάποιος θέλει να τραγουδήσει τέτοιες προτάσεις (ρατσιστικές) με τους φίλους του, τότε δυστυχώς μπορεί να το κάνει. Έχουμε ελευθερία λόγου. Η ελευθερία είναι θέμα σεβασμού, όχι μίσους. Αν λίγοι άνθρωποι τραβούν τόση προσοχή στα social media, τότε ξέρουμε ότι θα το κάνουν ξανά και ξανά. Γιατί αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς αυτό που προφανώς ήθελαν”, σχολίασε για το περιστατικό στο νησί Sylt.

Σχετικά με το αν είδε τα ρατσιστικά πλάνα στα μέσα δικτύωσης, ο DJ που προσφάτως είχε περάσει ένα σοβαρό θέμα υγείας, είπε: “Αν θέλω έντονα συναισθήματα, προσπαθώ να τα δημιουργήσω με τη μουσική μου και δεν τα ψάχνω στα social media. Αυτές οι πλατφόρμες ενισχύουν τους φόβους, δημιουργούν επιβλαβή συναισθήματα και πολλές κακόβουλες πληροφορίες. Τα χρησιμοποιώ μόνο όταν θέλω να ανακοινώσω τις συναυλίες και τα νέα μου κομμάτια ή να ευχαριστήσω κάποιον. Αλλά δεν διαβάζω τίποτα από όσα γράφονται για μένα. Θέλω να παραμείνω ψυχικά υγιής, από σεβασμό στον χρόνο μου, και στη ζωή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα