Το Παρίσι ζητεί ξανά από το Ιράν την απελευθέρωση της Φαριμπά Αντελχάχ

Το Παρίσι ζητεί ξανά από το Ιράν την απελευθέρωση της Φαριμπά Αντελχάχ
Άνθρωποι στο Παρίσι ζητούν σε διαμαρτυρία την απελευθέρωση της Fariba Adelkhah AP

Ο Υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας έκανε και πάλι αίτημα για την απελευθέρωση της Φαριμπά Αντελχάχ. Η ακαδημαϊκός είναι " όμηρος " της Τεχεράνης εδώ και ένα χρόνο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν επανέλαβε σήμερα το αίτημά του προς την Τεχεράνη να απελευθερώσει την Γαλλοϊρανή ακαδημαϊκό Φαριμπά Αντελχάχ, την οποία έχει καταδικάσει το Ιράν σε κάθειρξη πέντε ετών κατηγορούμενη για θέματα εθνικής ασφάλειας.

“Σήμερα ζητώ ξανά επισήμως εκ μέρους της Γαλλίας την άμεση απελευθέρωση από το Ιράν της κυρίας Αντελχάχ”, αναφέρει ο Λεντριάν σε ανακοίνωσή του.

“Αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και το Ιράν και μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας”, προσθέτει.

Η Ιρανή δικηγόρος και τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί υπογράμμισε παράλληλα σήμερα ότι η Γαλλοϊρανή ερευνήτρια, η οποία κρατείται εδώ και έναν χρόνο στο Ιράν, είναι “όμηρος” των ιρανικών αρχών για διαπραγματευτικούς λόγους.

“Η Φαριμπά Αντελχάχ είναι όμηρος της ιρανικής κυβέρνησης. Δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα”, σημειώνει η Εμπαντί σε βίντεο που μεταδόθηκε σήμερα, ακριβώς έναν χρόνο μετά την σύλληψή της ερευνήτριας στην Τεχεράνη, από το πανεπιστήμιο Sciences Po Paris, όπου αυτή εργάζεται.

Η ανθρωπολόγος καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών στις 16 Μαΐου για “συνωμοσία με στόχο να πληγεί η εθνική ασφάλεια” του Ιράν.

Η ερευνήτρια, η οποία κρατείται στη φυλακή Εβίν στην Τεχεράνη, έχει γεννηθεί στο Ιράν το 1959 και ζει στη Γαλλία από το 1977, δηλώνει αθώα.

Ο σύντροφός της, ο Γάλλος Ρολάν Μαρσάλ, ο οποίος είχε συλληφθεί ταυτοχρόνως με αυτήν και είναι, όπως και η Αντελχάχ, ερευνητής του Sciences Po στο Παρίσι, αφέθηκε ελεύθερος τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, η απελευθέρωσή του έγινε σε ανταλλαγή για την απελευθέρωση ενός Ιρανού μηχανικού που κρατείτο στη Γαλλία και απειλείτο με έκδοση στις ΗΠΑ.

Για τη νομπελίστρια Εμπαντί, η ιρανική κυβέρνηση συνέλαβε τους δύο ερευνητές ομήρους για “πολιτικούς σκοπούς”, για να “απελευθερώσει τους δικούς της κρατούμενους, να λάβει χρήματα ή κάτι άλλο”.

Δεκαπέντε ξένοι, συχνά με διπλή υπηκοότητα, έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί υπό παρόμοιες συνθήκες τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την επιτροπή υποστήριξης της Φαριμπά Αντελχάχ.

“Η δίκη που της έκαναν είναι άδικη”, συνεχίζει η τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης το 2003, σημειώνοντας ότι η Γαλλοϊρανή ερευνήτρια “δεν είχε δικαίωμα να έχει δικηγόρο κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της φυλάκισής της και κατά τη διάρκεια των ανακρίσεών της”.

“Για μήνες, την ανέκριναν, την βασάνισαν” και “την ανάγκασαν να μιλήσει εναντίον του εαυτού της”, υπογραμμίζει η Εμπαντί.

Σήμερα έναν χρόνο μετά τη σύλληψή της το Δημαρχείο του Παρισιού θα αναρτήσει στην πρόσοψή του πανό με το πρόσωπο της ανθρωπολόγου.

Το Sciences Po Paris ανήρτησε και αυτό στην πρόσοψή του πανό στο οποίο αναγράφεται: “Φαριμπά Αντελχάχ, ερευνήτρια. Φυλακισμένη στο Ιράν από τις 5 Ιουνίου 2019. Ο αγώνας της για την ελευθερία είναι και δικός μας”.

Ωστόσο δεν προβλέπεται σήμερα η διεξαγωγή κάποιας διαδήλωσης υποστήριξης προς την Γαλλοϊρανή ερευνήτρια λόγω των υγειονομικών φόβων που οφείλονται στην κρίση με την Covid-19.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version