Πενήντα εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ για την προσάρτηση της Δ. Όχθης

Πενήντα εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ για την προσάρτηση της Δ. Όχθης
Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη (Φωτογραφία αρχείου) AP

Ο ΟΗΕ δεν θα μπορούσε παρά να εκφράσει την αντίθεσή του στα ισραηλινιά σχέδια για προσάρτηση της Δυτικής Οχθης. Το Ισραήλ όμως επιμένει.

Ούτε ένας ούτε δύο αλλά πενήντα (!) εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασαν το σχεδιασμό του Ισραήλ που προβλέπει προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Οχθης. Μάλιστα, το χαρακτηρίσαν ως το “απαρτχάιντ του 21ου αιώνα”.

Το Ισραήλ πάντως, όπως πράττει συνήθως, δείχνει να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τόσο τον ΟΗΕ όσο και το Διεθνές Δίκαιο εν γένει.

Ενθαρρυμένο και από τον ενθουσιασμό που έδειξε ο Ντόναλντ Τραμπ για την ειρηνευτική συμφωνία που χαρακτηρίστηκε ως η “Συμφωνία του Αιώνα” δείχνει ότι θέλει να την βάλει άμεσα σε εφαρμογή.

Για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου βέβαια το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι όχι μόνο δεν συμφώνησαν αλλά καταδίκασαν μαζικά τη “Συμφωνία του Αιώνα” είναι μάλλον μία περιττή λεπτομέρεια που δεν του αλλάζει τα σχέδια.

Αν πάντως εφαρμοστεί κατά γράμμα η Συμφωνία, στους Παλαιστίνιους μένει ένα 70% της Δυτικής Οχθης, η Λωρίδα της Γάζας και μέρη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Είναι σαφές, και το έχουν υπογραμμίσει όλοι οι διεθνείς παρατηρητές, ότι αν το Ισραήλ προχωρήσει σε προσάρτηση οι Παλαιστίνιοι θα απαντήσουν δυναμικά και στην περιοχή θα υπάρχει ανάφλεξη.

Το Ισραήλ ελέγχει τη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τον πόλεμο του 1967. Σε κατοικίες στη Δυτική Οχθη κατοικούν περίπου 600.000 Ισραηλινοί σε μία προσπάθεια να αλλάξει η εθνική κατανομή του πληθυσμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα