Πέθανε η σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood

Πέθανε η σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood
Η Vivienne Westwood Luca Bruno, File/AP Photo

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood.

Την τελευταία της πνοή άφησε η διάσημη σχεδιάστρια μόδας και style icon Vivienne Westwood, σε ηλικία 81 ετών.

Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε με επίσημη δήλωση ο βρετανικός οίκος μόδας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η σχεδιάστρια πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της στο Clapham, στο Λονδίνο, την Πέμπτη (29/12), περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της.

Η Vivienne συνέχισε να κάνει τα πράγματα που αγαπούσε, μέχρι την τελευταία στιγμή, σχεδιάζοντας, δουλεύοντας πάνω στην τέχνη της, γράφοντας το βιβλίο της και αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο. Έζησε μια καταπληκτική ζωή. Η καινοτομία και ο αντίκτυπός της τα τελευταία 60 χρόνια ήταν τεράστια και θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Η Vivienne θεωρούσε τον εαυτό της Ταοϊστή. Είχε γράψει, ‘πνευματικό σύστημα Τάο. Ποτέ δεν υπήρχε περισσότερη ανάγκη για το Τάο σήμερα. Το Τάο σου δίνει την αίσθηση ότι ανήκεις στον κόσμο και δίνει σκοπό στη ζωή σου. Σου δίνει μια τέτοια αίσθηση ταυτότητας και δύναμης για να ξέρεις ότι ζεις τη ζωή που μπορείς να ζήσεις και ως εκ τούτου θα έπρεπε να ζεις: χρησιμοποιήστε πλήρως τον χαρακτήρα σας και αξιοποιήστε πλήρως τη ζωή σας στη γη’.

Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν τη Vivienne για να κάνουν μια αλλαγή προς το καλύτερο“, αναφέρεται στην ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της εταιρείας στο Instagram.

Για τα μέσα ενημέρωσης, ήταν “η ιέρεια του πανκ” και η “βασίλισσα των ακραίων”. Για τον κόσμο της μόδας ήταν ένας αγαπημένος χαρακτήρας που έδωσε ενέργεια και ώθησε τα όρια του fashion industry μέχρι τον θάνατό της.

Η Westwood έγινε γνωστή με τα αμφιλεγόμενα στυλ πανκ και new wave τη δεκαετία του 1970 και συνέχισε έκτοτε να ντύνει τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της μόδας. Ήταν επίσης γνωστή για τα ανδρόγυνα σχέδιά της, τα μπλουζάκια με σλόγκαν και την “ασεβή” στάση της απέναντι σε κάθετι κατεστημένο.

Vivienne Westwood Alastair Grant, File/AP Photo


Ήταν ένθερμη ακτιβίστρια ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έφερνε στις πασαρέλες θέματα που την απασχολούσαν, όπως η κλιματική αλλαγή.

Vivienne Westwood Matt Dunham, File/AP Photo

Η Westwood, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Vivienne Isabel Swire γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1941 στο Derbyshire και εργάστηκε ως δασκάλα δημοτικού, πριν δημιουργήσει ένα κατάστημα ρούχων Let It Rock στο King’s Road στο Τσέλσι με τον τότε σύντροφό της Malcolm McLaren στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Είχε πει για εκείνον σε συνέντευξή της στο Newsweek το 2004: Ένιωσα σαν να υπήρχαν τόσες πολλές πόρτες να ανοίξω και είχε το κλειδί για όλες”.

Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τη Βρετανία της δεκαετίας του 1970 χωρίς τη δημιουργική τους συνεργασία. Ο McLaren ήταν μάνατζερ των Sex Pistols, του διασημότερου συγκροτήματος της πανκ και από ένα κατάστημα στην King’s Road του Λονδίνου, η Westwood βοήθησε στην ανάπτυξη μιας οπτικής γραμματικής για το πανκ κίνημα.

Το κατάστημα, σύμφωνα με το CNN, άλλαξε πολλά ονόματα: “Let it Rock”, “Too Fast to Live“, “Too Young to Die“, “Sex“, “Seditionaries”, όμως το αντίκτυπο που είχε στους δρόμους ήταν τεράστιο.

Η σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood Alastair Grant, File/AP Photo


“Άλλαξε τον τρόπο που φαινόταν ο κόσμος”, εχε πει η Westwood στο περιοδικό Time το 2012.

Ο μόνος λόγος που ασχολούμαι με τη μόδα είναι για να καταστρέφω τη λέξη ‘υπακοή’“, είχε δηλώσει η σχεδιάστρια με το επαναστατικό πνεύμα σε βιογραφία της το 2014. “Τίποτα δεν μου φαίνεται ενδιαφέρον, αν δεν έχει αυτό το στοιχείο”, συμπλήρωσε.

Το Vivienne Foundation, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε από τη Westwood, τους γιους και την εγγονή της στα τέλη του 2022, θα ξεκινήσει επίσημα το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, “θα τιμήσει, θα προστατεύσει και θα συνεχίσει την κληρονομιά της ζωής, του σχεδιασμού και του ακτιβισμού της Vivienne“.

Η σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood Joel Ryan, File/AP Photo

Η προσωπική της ζωή

Από τον πρώτο γάμο της, με τον Derek Westwood, η σχεδιάστρια μόδας απέκτησε έναν γιο. Ο Benjamin Westwood γεννήθηκε το 1963 και το ζευγάρι χώρισε τρία χρόνια αργότερα.

Η Vivienne Westwood πωλούσε κοσμήματα στο Λονδίνο, όταν γνώρισε τον φοιτητή Malcolm McLaren, ο οποίος έγινε συνοδοιπόρος της τόσο στην προσωπική όσο και την επαγγελματική ζωή. Απέκτησαν έναν γιο, τον Joseph Corré, μετέπειτα συνιδρυτή της φίρμας εσωρούχων Agent Provocateur. Το ζευγάρι χώρισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και η Westwood άρχισε σιγά-σιγά να χαράζει το δικό της μονοπάτι στον χώρο της μόδας.

Γνώρισε στη Βιέννη τον δεύτερο σύζυγό της, τον Andreas Kronthaler, και παντρεύτηκαν το 1993.

Η Westwood εκμεταλλεύτηκε τη φήμη της για να υπερασπιστεί ζητήματα όπως ο πυρηνικός αφοπλισμός και να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τους αντιτρομοκρατικούς νόμους και τις πολιτικές που πλήττουν τους φτωχούς. “Πάντα είχα πολιτική ατζέντα”, είχε δηλώσει στο περιοδικό μόδας L’Officiel το 2018.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα