Πέθανε ο Έντουαρντ Κένεντι

default image

Έφυγε χθες το βράδυ σε ηλικία 77 ετών ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι χτυπημένος από καρκίνο του εγκεφάλου. Η κατάρα της οικογένειας Κένεντι

Πέθανε αργά χθες το βράδυ, σε ηλικία 77 ετών, ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι. Ο Κένεντι είχε διαγνωστεί τον Μάιο του 2008 ότι πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου.

“Ο Εντουαρντ Μ. Κένεντι, αγαπημένος σύζυγος, πατέρας, παππούς, αδελφός και θείος, πέθανε αργά χθες το βράδυ στο σπίτι του στη Μασαχουσέτη”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας.

Ο γερουσιαστής Κένεντι πρόκειται να ταφεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Αρλινγκτον, που βρίσκεται κοντά στο Πεντάγωνο, γράφουν και μεταδίδουν τα αμερικανικά μμε. Στο ίδιο κοιμητήριο έχουν ταφεί τα αδέλφια του, ο δολοφονηθείς πρόεδρος Τζον Κένεντι το 1963 και ο επίσης δολοφονηθείς γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι το 1968. 

Ο τάφος του τελευταίου της δυναστείας των Κένεντι θα βρίσκεται πολύ κοντά στους τάφους των αδελφών του.

Γνωστός ως “Τέντι”, ήταν ένας από τους μακροβιότερους, αλλά και πλέον σημαντικούς γερουσιαστές των Δημοκρατικών. Εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής το 1962 και ασχολήθηκε κυρίως σε όλη τη θητεία του στην Γερουσία με θέματα δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης. Ήταν πρόεδρος της επιτροπής Υγείας της Γερουσίας.


Ηταν ο τελευταίος των αδελφών Κένεντι μετά τον πρόεδρο Τζον Κένεντι, που δολοφονήθηκε, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ, που επίσης δολοφονήθηκε και τον Τζο, πιλότο που σκοτώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 11 Αυγούστου ένα άλλο μέλος της οικογένειας Κένεντι, η Γιούνις Κένεντι Σράιβερ πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι ο θάνατος του γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, που θέτει τέλος σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της αμερικανικής πολιτικής ζωής, “του ράγισε την καρδιά”.

“Η είδηση του θανάτου της αγαπημένου μας φίλου γερουσιαστή Τεντ Κένεντι ράγισε την καρδιά της Μισέλ και την δικιά μου. Ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας μας έκλεισε. Η χώρα μας έχασε έναν μεγάλο ηγέτη που πήρε τη σκυτάλη από τους χαμένους αδελφούς του, για να γίνει ο μεγαλύτερος αμερικανός γερουσιαστής της εποχής μας”, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από το Μάρθας Βίνεγιαρντ όπου περνά τις διακοπές του.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι ο Εντουαρντ “Τεντ” Κένεντι ήταν “μια μοναδική προσωπικότητα στην αμερικανική ιστορία”. “Όταν μάθαμε εδώ και καιρό ότι είχε ήδη έρθει το πλήρωμα του χρόνου, λυπηθήκαμε πάρα πολύ”, δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

 “Η αμέριστη αγάπη, η ευγνωμοσύνη αλλά και όσα άλλα μας δίδαξε και μας άφησε δείχνουν ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν μια μοναδική προσωπικότητα στην αμερικανική ιστορία που άγγιξε τόσες πολλούς πολίτες”, πρόσθεσε φανερά συγκινημένος ο κ. Ομπάμα.

“Αφότου διαγνώστηκε ο καρκίνος στον εγκέφαλο του Τέντ, πέρυσι, παρακολουθήσαμε με πόσο κουράγιο μάχονταν την ασθενειά του”, συνέχισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

“Ο αγώνας του μας έδωσε μια δυνατότητα που είχαμε στερηθεί όταν χάσαμε τα αδέλφια του, τον Τζόν και τον Ρόμπερτ: το χρόνο και την ευλογία να μπορέσουμε να του πούμε ευχαριστούμε και στο επανιδείν”, συνέχισε ο πρόεδρος κάνοντας αναφορά στη δολοφονία του Τζον Κένετι το 1963 και του αδελφού του Ρόμπερτ το 1968. 

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι η αποφασιστικότητα του Τεντ Κένεντι στους πολιτικούς του αγώνες δεν είχε ισάξιό του, όπως και η θέρμη αλλά και η ευγένειά του.

“Μάχονταν με πάθος στη Γερουσία για τις ιδέες και τα πιστεύω του ενώ παράλληλα είχε πολλές και καλές φιλικές σχέσεις ακόμα και με πολιτικούς του αντιπάλους και γι αυτό ακριβώς υπήρξε όχι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους γερουσιαστές της εποχής μας αλλά και ένας από τους Αμερικανούς που είχε ταχθεί στις υπηρεσίες της δημοκρατίας μας, ψυχή τε και σώματι”, είπε ο κ. Ομπάμα και κατέληξε:

“Για την οικογένειά του υπήρξε ο φύλακάς της, για την Αμερική ο υπερασπιστής ενός ονείρου”.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, αποτισε φόρο τιμής σήμερα στον εκλιπόντα γερουσιαστή, χαρακτηρίζοντάς τον “γενναιόδωρο μέντορα” και “πολύ αγαπημένο φίλο”.

 “Σήμερα εγώ, όπως και όλοι οι Αμερικανοί λυπόμαστε αφάνταστα για το θάνατο του γερουσιαστή Εντουαρντ Κένετι, ενός από τους καλύτερους ανθρώπους της χώρας και ενός πολύ καλού φίλου”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η κ. Κλίντον θυμήθηκε όταν ήταν πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και είχε προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει το αμερικανικό σύστημα υγείας και είχε συγκρουστεί με τον Τεντ Κένετι.

“Όταν έφτασα στη Γερουσία (για τη συζήτηση για την μεταρρύθμιση στην Υγεία) αποδείχτηκε ότι ήταν ένας γενναιόδωρος μέντορας αλλά και ένας συνάδελφος πολύ ευγενής”, πρόσθεσε η πρώην γερουσιαστής της Νέας Υόρκης.

Και η κ. Κλίντον πρόσθεσε ότι όταν ο Τεντ εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή του στον Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας και όχι στην ίδια, αυτή διατήρησε μαζί του τις πολύ φιλικές τους σχέσεις.

“Και όντας υπουργός Εξωτερικών, εκτίμησα βαθύτατα τις συμβουλές που μου έδινε για τα μέσα που θα έκαναν τις ΗΠΑ μια δύναμη της ειρήνης και της προόδου στον κόσμο” κατέληξε η Χίλαρι Κλίντον.

Ο θάνατος του Εντουαρντ Κένεντι προκάλεσε λύπη σε κάθε ήπειρο δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ενώ ο προκάτοχός του Τόνι Μπλερ επισήμανε πως ο αμερικανός γερουσιαστής ήταν ένας άνθρωπος που προκαλούσε τον θαυμασμό όλων. 

Ο Μπράουν χαιρέτισε το ρόλο που έπαιξε ο Κένεντι “στην προώθηση της εκπαίδευσης και της υγείας των παιδιών “. “Πίστευε πως κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές του”, πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός. 

Ο Μπλερ τόνισε πως ο γερουσιαστής Κένεντι ήταν “μια προσωπικότητα που ενέπνεε το θαυμασμό, τον σεβασμό όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε όλον τον κόσμο”. 

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, σύζυγος της Μαρίας Σράιβερ ανιψιάς του Κένεντι, τόνισε πως ο γερουσιαστής ήταν ένας άνθρωπος με πίστη και χαρακτήρα.

“Ο Τέντι μας δίδαξε πως η προσφορά στα κοινά δεν είναι χόμπι, αλλά τρόπος ζωής”, είπε χαρακτηριστικά ο Σβαρτσενέγκερ. 

Φόρο τιμής στον Κένεντι απέτισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο οποίος αναφέρθηκε στην “ακούραστη προσφορά στα κοινά”. 

Ο γερουσιαστής ήταν μια δημιουργική προσωπικότητα στη Γερουσία, ένας ηγέτης που έκανε το καθήκον του επί 47 χρόνια. Ο θάνατός του κλείνει ένα σημαντικό κεφαλαίο στην ιστορία του σώματος”, συμπλήρωσε ο Μπους.

Η ζωή του Έντουαρντ Κένεντι

Ο  Εντουαρντ Κένεντι γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1932 στη Βοστώνη, ο μικρότερος από τα εννιά παιδιά του Τζόζεφ και της Ρόζας Κένεντι. Από το 1962 εκπροσωπούσε, χωρίς διακοπή, την Μασαχουσέτη στη Γερουσία, στη θέση του αδελφού του Τζον που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Δικηγόρος, με σπουδές στο Χάρβαρντ και στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ο Τεντ Κένεντι παρέμεινε στη σκιά των δύο μεγαλύτερων αδελφών του μέχρι τη δολοφονία του Ρόμπερτ το 1968, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μετά το γεγονός αυτό, ο Τεντ ανέλαβε να εκπροσωπήσει την οικογένεια Κέννεντι στην πολιτική ζωή της χώρας και να φτάσει ίσως ως τον Λευκό Οίκο. Ομως το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1969 όταν ενεπλάκη σε τροχαίο στο οποίο έχασε τη ζωή της η συνεργάτης του Μέρι Τζο Κόπεσν έβαλε τέλος στις προεδρικές του φιλοδοκίες. 

Ο μόνος επιζών από τους αδελφούς της οικογένειας δεν έλαβε ποτέ το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. 

Σε όλη τη θητεία του στη Γερουσία ασχολήθηκε με τα κοινωνικά θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση και την υγεία.

Μετά την αμερικανική εισβολή το 2003 στο Ιράκ, ο Τεντ Κένεντι κατηγόρησε ανοικτά τον Τζορτζ Μπους ότι υπερέβαλε την ιρακινή απειλή για να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Συνέκρινε τον Μπους με τον Νίξον και το Ιράκ με το Βιετνάμ, μιλώντας για την “χειρότερη γκάφα στην ιστορία της αμερικανικής διπλωματίας”. Παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε τρία παιδιά με την πρώτη του σύζυγο.

Η τραγωδία των μελών της οικογένειας Κένεντι

Οι ζωές των μελών της οικογένειας Κένεντι σημαδεύτηκαν και από άλλες τραγωδίες εκτός από τις δολοφονίες του Τζον και του Ρόμπερτ Κέννεντι.

Το 1941 η Ρόζμαρι Κένεντι μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, η οποία είχε διανοητικά προβλήματα, υποβλήθηκε σε λοβοτομή και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της σε ίδρυμα. Πέθανε το 2005.

Το 1944 ο Τζοζεφ Κένεντι Τζούνιορ, ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια σκοτώνεται σε ηλικία 29 ετών ενώ πετούσε πάνω από τη Μάγχη στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1948 η Καθλίν Κένεντι Κάβεντις, τέταρτο παιδί της οικογένειας, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία, σε ηλικία 28 ετών.

Το 1963 ο πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται σε ηλικία 46 ετών στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου.

Το 1964 ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι, ο νεαρότερος της οικογένειας, γλυτώνει από θαύμα όταν το αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνει συντρίβεται.

Το 1968, στις 5 Ιουνίου, δολοφονείται ο γερουσιατής Ρόμπερτ Κένεντι στο Λος Αντζελες σε ηλικία 42 ετών.

Το 1969 το αυτοκίνητο που οδηγεί ο Εντουαρντ Κένεντι πέφτει από γέφυρα στο νησί Τσαπακουιντίκ της Μασαχουσέτης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η γραμματέας του Μέρι Τζο Κόπεσν.

Το 1984 πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών ο 28χρονος Ντέιβιντ Κένεντι, γιός του Ρόμπερτ.

Το 1997 ο άλλος γιος του Ρόμπερτ, ο Μάικλ σκοτώνεται σε δυστύχημα στο σκι στο Ασπεν του Κολοράντο.

Το 1999 ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ πετάει με δικό του αεροσκάφος προς το Μάρθας Βίνεγιαρντ της Μασαχουσέτης. Το αεροπλάνο πέφτει στη θάλασσα και ο ίδιος, η σύζυγος του Καρολίν και η αδελφής της σκοτώνονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα