Πέθανε ως κατάδικος ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κώστας Παπακώστας

default image

Σε ηλικία 76 ετών πέθανε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου, που είχε κριθεί ένοχος για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Μαρί, που στοίχισε τη ζωή σε 13 άτομα

Απεβίωσε στις 4 τα ξημερώματα σήμερα Δευτέρα, σε ηλικία 76 ετών, ο πρώην υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας, ο οποίος νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό με καρδιακά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο Κώστας Παπακώστας γεννήθηκε το 1939 στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας Καρπασίας. Ηταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και έτυχε μετεκπαίδευσης σε ειδικές αστυνομικές σχολές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Γερμανίας σε θέματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας και χειρισμού καταστάσεων κρίσεως.

Μετά την ανεξαρτησία υπηρέτησε για 18 χρόνια στον Κυπριακό Στρατό και στην Εθνική Φρουρά, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη. Το 1973 αποσπάστηκε στο Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της παράνομης δράσης της Ε.Ο.Κ.Α. Β΄, ενώ κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, υπερασπιζόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Εξελέγη τρεις φορές βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ, το 1996, το 2001 και το 2006. Το 2008, διορίστηκε στη θέση του υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

Το 2013, ο Κώστας Παπακώστας κρίθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας για την πολύνεκρη έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011 στη ναυτική βάση, “Ευάγγελος Φλωράκης”, στο Μαρί, από την οποία σκοτώθηκαν 13 άτομα και τραυματίστηκαν 62. Καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση, αλλά από την ημέρα της καταδίκης του νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Λόγω έντονων αντιδράσεων από τους συγγενείς των νεκρών της τραγωδίας στο Μαρί, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε εξέταση αιτήματός του για παροχή προεδρικής χάριτος.

Εχει τιμηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία με τιμητικό δίπλωμα και το Μετάλλιο Αντίστασης για τη δράση του στην προάσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας εναντίον του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974, καθώς και με τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα