Πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα ο αστροναύτης που τράβηξε την εμβληματικότερη φωτογραφία της Γης

Διαβάζεται σε 3'
Ο αστροναύτης Μπιλ Άντερς
Ο αστροναύτης Μπιλ Άντερς (AP Photo)

Ο διάσημος αστροναύτης Μπιλ Άντερς που τράβηξε τη συγκλονιστική φωτογραφία “Earthrise” έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 90 ετών.

Ο αστροναύτης του Apollo 8, Μπιλ Άντερς (Bill Anders), ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τη φωτογραφία “Earthrise” που τράβηξε στο διάστημα, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 90 ετών.

Αξιωματούχοι που επικαλείται το BBC ανέφεραν ότι επέβαινε σε ένα μικρό αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη γύρω στις 11:40 PDT (19:40 BST) στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της πολιτείας της Ουάσιγκτον. Ο γιος του Άντερς, Γκρεγκ, επιβεβαίωσε ότι η σορός του πατέρα του ανασύρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (7/6).

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) είπε ότι ο 90χρονος πετούσε με Beechcraft AA 45 – γνωστό και ως T-34. Το πρακτορείο ανέφερε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη περίπου 80 πόδια (25 μέτρα) από την ακτή του νησιού Τζόουνς.

“Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα μπροστά στα μάτια μου. Έμοιαζε σαν κάτι βγαλμένο από ταινία με ειδικά εφέ. Με τη μεγάλη έκρηξη και τις φλόγες και τα πάντα” περιέγραψε ο Philip Person, που ισχυρίζεται ότι είδε τη μοιραία πτώση, στο King-TV,

Τα πλάνα που φέρεται να κατέγραψαν το αεροπορικό δυστύχημα φαίνεται να δείχνουν μια προσπάθεια να σηκωθεί το αεροσκάφος στον αέρα, ακόμα και το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν προσκρούσει στο νερό.

Το BBC News δεν έχει επαληθεύσει το βίντεο.

Η περίφημη φωτογραφία "Earthrise" που τράβηξε ο Μπιλ Άντερς
Η περίφημη φωτογραφία "Earthrise" που τράβηξε ο Μπιλ Άντερς (William Anders/NASA via AP, File)

Ο Anders, ο οποίος ήταν πιλότος της διαστημικής αποστολής Apollo 8, τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία “Earthrise”, μια από τις πιο αξέχαστες και διάσημες εικόνες της Γης από το διάστημα.

Τραβηγμένη την παραμονή των Χριστουγέννων κατά τη διάρκεια της αποστολής του 1968, της πρώτης διαστημικής πτήσης με πλήρωμα που εγκατέλειψε τη Γη και έφτασε στη Σελήνη, η φωτογραφία δείχνει τον πλανήτη να υψώνεται πάνω από τον ορίζοντα από την άγονη σεληνιακή επιφάνεια.

Ο Άντερς αργότερα την περιέγραψε ως τη “σημαντικότερη συνεισφορά του στην έρευνα του διαστήματος”.

“Κάναμε όλη αυτή τη διαδρομή για να εξερευνήσουμε τη Σελήνη και το πιο σημαντικό πράγμα που ανακαλύψαμε ήταν η Γη” είχε επίσης πει ο Άντερς, σχολιάζοντας τη συγκλονιστική αυτή λήψη.

“Το 1968, κατά τη διάρκεια του Apollo 8, ο Μπιλ Άντερς πρόσφερε στην ανθρωπότητα ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να δώσει ένας αστροναύτης. Ταξίδεψε στο κατώφλι της Σελήνης και μας βοήθησε όλους να δούμε κάτι άλλο: τον εαυτό μας”, είχε σχολιάσει από την πλευρά του ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα