Πέθανε στις φυλακές της Τουρκίας ο απεργός πείνας Mustafa Kocak – Δεύτερος νεκρός σε έναν μήνα

Πέθανε στις φυλακές της Τουρκίας ο απεργός πείνας Mustafa Kocak – Δεύτερος νεκρός σε έναν μήνα
Facebook

Πριν μερικές εβδομάδες, η δικηγόρος του είχε καταγγείλει ότι ο Μουσταφά υποβαλλόταν σε υποχρεωτική σίτιση δεμένος με χειροπέδες στα χέρια και στα πόδια καθώς και με σχοινιά από το σώμα και το κεφάλι.

Άλλος ένας άνθρωπος, ο Mustafa Koçak, έφυγε από τη ζωή μέσα σε τουρκική φυλακή, έπειτα από 297 μέρες απεργίας πείνας.

Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα μετά τον χαμό της Helin Bolek, τραγουδίστριας του συγκροτήματος Grup Yorum, η οποία έφυγε από τη ζωή έπειτα από 288 μέρες απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενη στις διώξεις των αρχών, τις απαγωγές και τις φυλακίσεις μελών του συγκροτήματος από το καθεστώς Ερντογάν.

Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα ahvalnews.com, ο Mustafa Koçak είχε ξεκινήσει απεργία πείνας -κατά την οποία κατανάλωνε μόνο νερό με ζάχαρη- στις 3 Ιουλίου του 2019 μέσα στις φυλακές, με αίτημα να γίνει από την αρχή ένα νόμιμο για την υπόθεσή του δικαστήριο και να σταματήσουν οι άδικες, παράνομες αποφάσεις εις βάρος του.

Ακόμη, ζητούσε να καταργηθούν τα ειδικά δικαστήρια για τους πολιτικούς κρατούμενους, αλλά και οι νόμοι που αναγνωρίζουν τις καταθέσεις των “καρφιών” της αστυνομίας, να γίνει έρευνα και να τιμωρηθούν οι βασανιστές αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη, και να σταματήσουν οι άδικες, παράνομες αποφάσεις σε βάρος του και σε βάρος όλου του λαού.

Ο ίδιος συνελήφθη το 2017 έπειτα από “κατασκευασμένη κατάθεση”, όπως δήλωνε ο ίδιος, ο οποίος μέχρι τέλους επέμενε στην αθωότητά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύλληψης υπέστη σωματικά βασανιστήρια.

Πριν μερικές εβδομάδες, η δικηγόρος του είχε καταγγείλει ότι ο Μουσταφά υποβαλλόταν σε υποχρεωτική σίτιση δεμένος με οχτώ χειροπέδες στα χέρια και στα πόδια καθώς και με σχοινιά από το σώμα και το κεφάλι.

Συγκεκριμένα, η δικηγόρος κατήγγειλε ότι επιχειρήθηκε 73 φορές η αναγκαστική σίτισή του, στην οποία αντιστάθηκε όλες τις φορές διώχνοντας τον ορό με τα δόντια του. Ήταν 30 κιλά και δεμένος στα χέρια και τα πόδια.

“Ο Μουσταφά δεν τα παράτησε. Προστάτεψε την τιμή του. Και συνελήφθη χωρίς αποδείξεις. Διεξήχθη δίκη και αποτέλεσμα: βαριά ισόβια κάθειρξη. Πήρε αυτή την τιμωρία χωρίς κανένα στοιχείο, γράφουν οι Grup Yorum.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα