Πετρέλαιο θέρμανσης: “Χαλαρή” η ζήτηση λόγω καιρού – Οι τιμές, οι προωθητικές ενέργειες και τα SOS για τις πολυκατοικίες

Διαβάζεται σε 9'
Πετρέλαιο θέρμανσης: “Χαλαρή” η ζήτηση λόγω καιρού – Οι τιμές, οι προωθητικές ενέργειες και τα SOS για τις πολυκατοικίες
ΙΝΤΙΜΕ

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι καταναλωτές στην πηγή προμήθειας και βέβαια τους όγκους που παραλαμβάνουν.

Υποτονική είναι, τουλάχιστον για τη νότια Ελλάδα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης τα πρώτα 24ωρα της περιόδου διάθεσης του εν λόγω καυσίμου για φέτος. Προφανώς, η πορεία του καιρού “φρενάρει” τους καταναλωτές από την διαδικασία προμήθειας και εκταμίευσης σημαντικών ποσών, εν καιρώ μεγάλης ακρίβειας.

Βέβαια, η τιμή είναι φθηνότερη από πέρσι, αλλά μια πρώτη προμήθεια, πχ 500 λίτρων “ματώνει” την τσέπη, καθώς απαιτείται ένα ποσό στα κοντά στα 700 ευρώ, στα επιπεδα, δηλαδή, του κατώτατου μισθού, καθώς η μέση τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα, για ποσότητες άνω των 500 λίτρων, διαμορφώνεται στα περίπου 1,39 – 1,40 ευρώ ανά λίτρο.

Πάντως, όπως και πέρυσι η εκκίνηση της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έφερε και τις πρώτες προσφορές από τις δύο εταιρείες διύλισης και τους εμπορικούς βραχίονές τους, ενώ και άλλες εταιρείες αναμένεται να μπουν στο “χορό” των προσφορών, με βάση πληροφορίες, σε πιο προχωρημένο χρόνο, όταν δηλαδή, όπως αναφέρουν, θα “φουντώσει” λόγω καιρού η ζήτηση και μια προσφορά, όπως τονίζουν θα έχει ουσιαστικά νόημα στην κατεύθυνση της τόνωσης της ζήτησης.

Η HELLENiQ ENERGY

Πάντως, ήδη, ο Όμιλος της HELLENiQ ENERGY, πέρα από τις δράσεις στήριξης που κάνει σε Θεσσαλία, προχώρησε μέσω της ΕΚΟ, σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές σε οριζόντια βάση. Έστω κι αν η ζήτηση είναι αναιμική, αν και τοπίο τιμών “θολό”, προσφέρει τη δυνατότητα στους καταναλωτές, να προμηθευτούν και φέτος, πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών, από τις 13 Οκτωβρίου έως και τις 17 Νοεμβρίου 2023.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, για το ίδιο χρονικό διάστημα όλα τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης EKO Smile κερδίζουν πόντους, όπως επίσης και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο διαγωνισμό για 100 δώρα υψηλής αξίας, με κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως ανέφερε, ξ διευθύντρια Marketing Εγχώριας Εμπορίας της ΕΚΟ ΑΒΕΕ, κυρία Χριστίνα Μηλιαράκη, “και φέτος για 3η διαδοχική χρονιά, στεκόμαστε δίπλα στα νοικοκυριά προσφέροντας με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, έκπτωση 5% αλλά και μια σειρά από μεγάλες προωθητικές ενέργειες μέσω του προγράμματος επιβράβευσης EKO Smile. Η ΕΚΟ παραμένει κοντά στους πελάτες της εξασφαλίζοντας όχι μόνο την σωστή ποσότητα και ποιότητα κατά την παράδοση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και την καλύτερη δυνατή τιμή”.

Ο Όμιλος Motor Oil

Και ο Όμιλος Motor Oil μέσω των “brand” εμπορίας που έχει, δηλαδή την AVIN και τη Shell, ξεκίνησε τη διάθεση πετρελαίου προσφέροντας εκπτώσεις. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση η AVIN προσφέρει έκπτωση 6% για αγορές με τις πιστωτικές κάρτες και 3% για αγορές με χρεωστικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος go4more.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης AVIN Κερδίζω έχουν 0,5 πόντους ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, κερδίζοντας πολλαπλές δωροεπιταγές αξίας 3 ευρώ για εξαργύρωση στα πρατήρια της AVIN, ενώ συμμετέχουν σε διαγωνισμό για να κερδίσουν προπληρωμένες κάρτες καυσίμων. Η ενέργεια ισχύει από 15 Οκτωβρίου έως και 30 Νοεμβρίου 2023.

Παράλληλα και η Coral Α.Ε. – Shell Licensee, ξεκίνησε τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια Shell με μια σειρά από προσφορές για όλους τους καταναλωτές. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία, δίνει τη δυνατότητα σε όσους καταναλωτές πραγματοποιήσουν παραγγελίες μέσω του 18330, του allSmart.gr και επιλεγμένων πρατηρίων Shell, να λάβουν έκπτωση 10€ ανά 1.000 λίτρα (1 λεπτό ανά λίτρο) για αγορές άνω των 1.000 λίτρων. Παράλληλα, η εταιρεία προσφέρει διπλάσιους πόντους Smart (1 πόντος ανά λίτρο αντί για 0,5 πόντοι ανά λίτρο) για όλες τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης έως τις 30 Απριλίου 2024.

Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους με όλες τις πιστωτικές κάρτες και να λάβουν έως 12 άτοκες δόσεις(Ισχύει για πιστωτικές κάρτες και όχι χρεωστικές κάρτες. Ισχύει για συναλλαγές από 250€ και άνω με τις πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας ή από 301€ και άνω για τις υπόλοιπες τράπεζες.) Τέλος, η Coral – Shell Licensee συνεργάζεται σε επιλεγμένα πρατήρια Shell και με τα Τραπεζικά Προγράμματα Πιστότητας της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, προσφέροντας κέρδος έως 3% στις επιστροφές. Ενώ, όσοι καταναλωτές πραγματοποιήσουν αγορές πετρελαίου θέρμανσης 500€ και άνω από τα ίδια επιλεγμένα πρατήρια Shell, για το διάστημα από 16 Οκτωβρίου έως και 30 Νοεμβρίου 2022 με πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς που συμμετέχουνε στο πρόγραμμα Yellow, θα έχουν κέρδος έως 6%.

Προσοχή στην ποιότητα και στους όγκους

Την ίδια ώρα στελέχη της αγοράς εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών σε σχέση με τις πηγές προμήθειας και βέβαια τους όγκους που παραλαμβάνουν. Συγκεκριμένα, τονίζουν τη σημασία της επιλογής επαγγελματιών προμηθευτών με αποδεδειγμένη ορθή παρουσία στην αγορά, ελέγχου της τιμής, ώστε να μην παρουσιάζει “ύποπτες αποκλίσεις” από τα ισχύοντα αλλά και έλεγχο των όγκων κατά την παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης.

Το επίδομα

Στο μεταξύ, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Βέβαια, οι ενισχύσεις θα αρχίσουν, να καταβάλλονται, ανάλογα με το χρόνο υποβολής αιτήσεων και των παραστατικών αγοράς, στις αρχές Δεκεμβρίου. Θα ολοκληρωθούν, δε, σε τρεις φάσεις, με τις επόμενες να προγραμματίζονται για το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο με τους παλιούς δικαιούχους να περνάνε πρώτοι από το ταμείο και να παίρνουν σειρά λίγο μετά τα Χριστούγεννα οι νέοι.

Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί ανέρχεται στα 237 εκατ. ευρώ και θα δοθεί σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, με τα 189 εκατ. να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών έως το τέλος του έτους.

Το ύψος ενίσχυσης παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δηλαδή στα 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημέρες. Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από την χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας”.

Παραμένουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή έως 16.000 ευρώ ο άγαμος και 24.000 ευρώ ο έγγαμος ενώ ωφελημένες είναι οι οικογένειες με παιδιά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια. Επιπλέον μπαίνει εισοδηματικό όριο για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τι αλλάζει

  • Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 5.000 ευρώ.
  • Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται και όριο τζίρου στα 80.000 ευρώ ετησίως.
  • Για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου δεν ισχύει η διπλή επιδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Για τους νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ, κάτι που φέτος δεν θα ισχύσει.

Οι πολυκατοικίες

Ιδιαίτερα οι διαχειριστές και ένοικοι πολυκατοικιών θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι

1. Οι διαχειριστές είναι υποχρεωτικό να δηλώσουν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά/κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Η κατανομή θα πρέπει να ισχύει για όλο το χρόνο ενώ το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα πληρωμής.

2. Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στο myθέρμανση τα ακόλουθα στοιχεία:

· τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

· τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

· τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,

· τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

· το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

3. Η δυνατότητα πληρωμής ενεργοποιείται όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

4. Στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης.

5. Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ». Στη συνέχεια ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου.

6. Σε περίπτωση αλλαγής διαχειριστή θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο προφίλ πολυκατοικίας από τον νέο διαχειριστή. Οι ένοικοι/ιδιοκτήτες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο νέο προφίλ που δημιουργήθηκε με τον ΑΦΜ του νέου διαχειριστή. Ο νέος διαχειριστής δεν πρέπει να ξεχάσει να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής καθώς πρόκειται για νέο προφίλ.

7. Στην αίτησή τους τα νοικοκυριά που καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, καταχωρίζουν επιπρόσθετα τον αριθμό της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά τον αριθμό που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα