Πιο κοντά σε “iron dome” της ΕΕ: Μακρόν και Σολτς “ακούνε” την πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ

Διαβάζεται σε 3'
Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς
Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς AP Photo Markus Schreiber

Την ευρωπαϊκή αεράμυνα προωθούν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg. Τι είχαν προτείνει ο Έλληνας και ο Πολωνός πρωθυπουργός

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Όλαφ Σολτς και ο Εμμανουέλ Μακρόν σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα θα προωθήσουν τη θωράκιση της αεράμυνας στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος θα εξετάσουν ειδικότερα τη σχετική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ.

Υπενθυμίζεται ότι και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία άλλωστε απευθυνόταν η επιστολή, έχει εκφραστεί ήδη θετικά για τη πρόταση Μητσοτάκη- Τουσκ, κατά το debate των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται κοινά αμυντικά έργα.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τουσκ έχουν ζητήσει μάλιστα το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 27 και 28 Ιουνίου, την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές.

Η επιστολή εστάλη στην κ. Φον ντερ Λάιεν την περασμένη Πέμπτη, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προτείνει τη σχετική ιδέα στον Πολωνό ομόλογο του κατά τη συνάντηση τους στη Βαρσοβία τον Απρίλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τουσκ στην επιστολή τους πρότειναν ειδικότερα τη δημιουργία ενός συστήματος αεράμυνας, που θα προστατεύει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο απέναντι σε απειλές, όπως αεροσκάφη, πύραυλοι και drones.

Σημείωσαν δε ότι η Πολωνία ξοδεύει το 3,92% και η Ελλάδα πάνω από 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, γεγονός που κατατάσσει τις δύο χώρες μαζί με τις ΗΠΑ στις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ όσον αφορά αμυντικές δαπάνες.

Οι δύο ηγέτες εκτίμησαν επίσης ότι η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας αεράμυνας της ΕΕ θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης πολλάκις σε συνεντεύξεις και ομιλίες του έχει υποστηρίξει την ανάγκη δημιουργίας ενός iron dome της ΕΕ, αντίστοιχο με αυτό που διαθέτει το Ισραήλ. Εχει επίσης ταχθεί υπέρ της χρηματοδότησης αυτού του αμυντικού προγράμματος με την έκδοση ευρωομολόγου.

Σημειωτέον ότι το σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό iron dome περιλαμβάνει και τη δημιουργία πλωτών ραντάρ στο Αιγαίο με κοινοτική χρηματοδότηση, σενάριο που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία.

Μακρόν και Σολτς θα εξετάσουν την ελληνική πρόταση, αλλά και άλλες επιλογές. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με το Bloomberg, την προσθήκη ενός ακόμη ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας συμπληρωματικά στη γερμανική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εναέριας Ασπίδας (European Sky Shield Initiative- ESSI).

Η τελευταία επιλογή ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους Arrow 3 και αμερικανικούς Patriot καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T και την υποστηρίζουν 21 χώρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα