Πυρά Τραμπ κατά ΕΕ: Απειλεί με δασμούς για τα πρόστιμα σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς
Διαβάζεται σε 4'
Με ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «ληστεύει» αμερικανικές εταιρείες μέσω προστίμων και προαναγγέλλει έρευνα βάσει του άρθρου 301, καθώς και νέους δασμούς.
- 24 Ιουλίου 2026 20:43
Νέα επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Truth Social, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι στοχοποιούν συστηματικά τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες μέσω υπέρογκων προστίμων και προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον θα απαντήσει με έρευνα βάσει του άρθρου 301 και την επιβολή σημαντικών δασμών.
Αφορμή για το διαδικτυακό ξέσπασμα του Αμερικανού προέδρου στάθηκε το νέο πρόστιμο σε βάρος της Google, ύψους 890 εκατ. ευρώ.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «τα βάζει ξανά, όπως πάντα, με τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες», αναφέροντας ότι η Apple έχει τιμωρηθεί με πρόστιμα ύψους 15 δισ. δολαρίων, η Meta με 3 δισ. δολάρια, η Amazon με 2,5 δισ. δολάρια, ενώ, όπως ισχυρίζεται, η Google ενημερώθηκε για νέο πρόστιμο 1 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των κυρώσεων εις βάρος της σε πάνω από 18 δισ. δολάρια.
«Αυτή η παράνομη και βαθιά μεροληπτική πρακτική ξεκίνησε σε αυτό το επίπεδο κατά τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης του “Υπναρά” Τζο Μπάιντεν, αλλά δεν πρόκειται να συνεχιστεί επί κυβέρνησης Τραμπ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν είναι ο κουμπαράς της Ευρώπης» και διαμήνυσε πως η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει άμεσα έρευνα βάσει του άρθρου 301 για την πρακτική που, όπως υποστηρίζει, συνιστά «ληστεία αμερικανικών εταιρειών και, κατ’ επέκταση, του Αμερικανού φορολογούμενου».
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα για αυτή την παράνομη και ανήθικη συμπεριφορά», προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις «θα ανατραπούν πλήρως» και ότι η κυβέρνησή του αναμένει να επιβάλει σημαντικούς δασμούς «το συντομότερο δυνατό».
Ο Τραμπ έκλεισε την ανάρτησή του με τη φράση: «Μείνετε συντονισμένοι!».
Πρόστιμο 890 εκατ. ευρώ στην Google για παραβίαση του ανταγωνισμού
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο 890 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά στην Google για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού στις online αναζητήσεις και εντός της εφαρμογής Google Play διακινδυνεύοντας την πυροδότηση νέας κρίσης με την Ουάσινγκτον.
Το ποσόν είναι το μεγαλύτερο ύψος αποζημίωσης που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες κατά εταιρείας βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού περί Ψηφιακών Αγορών (Digital Markets Act – DMA), ισχυρής ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους των τεχνολογικών κολοσσών.
Συγκεκριμένα, πρόστιμο ύψους 460 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στην Google για προνομιακή μεταχείριση των δικών της υπηρεσιών στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης Google Search.
Σε αυτό προστίθεται δεύτερο πρόστιμο 430 ευρώ για την παρεμπόδιση των developers που χρησιμοποιούν το Play Store να κατευθύνει τους πελάτες προς άλλα εικονικά σημεία πώλησης.
Για μία πολύ σημαντική απόφαση που έχει ως στόχο να εγγυηθεί ισότιμο περιβάλλον ανταγωνισμού για όλες τις εταιρείες στο Ιντερνετ, μίλησε η ευρωπαία επίτροπος Χέννα Βιρκούνεν.
Tι λέει η Google
Η Google από την πλευρά της επέκρινε την απόφαση που κατά την γνώμη της θα οδηγήσει υποβάθμιση των υπηρεσιών της, τις οποίες ωστόσο εκτιμούν οι χρήστες.
«Για να συμμορφωθούμε με αυτούς τους κανόνες, είμαστε υποχρεωμένοι να αφαιρέσουμε λειτουργίες αναζήτησης σε πραγματικό χρόνο, υπηρεσία που εκτιμούν οι Ευρωπαίοι, όπως η αυτόματη εμφάνιση τιμών και της διαθεσιμότητας ξενοδοχείων, πτήσεων και εστιατορίων, καθώς και να άρουμε ορισμένες δικλείδες ασφαλείας στο Google Play», δήλωσε σε οργισμένο τόνο ο Κεντ Γουόκερ, πρόεδρος παγκόσμιων επιχειρήσεων της Google, σε ανακοίνωση που διαβιβάστηκε στο AFP.
Η απόφαση κινδυνεύει να τροφοδοτήσει την οργή της Ουάσινγκτον απέναντι στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό περί Ψηφιακών Αγορών, για τον οποίο ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι βάζει «στο στόχαστρο αδίκως τους αμερικανικούς κολοσσούς του τομέα».
Σχετικά με το θέμα, 25 ρεπουμπλικανοί βουλευτές έγραψαν αυτήν την εβδομάδα στον Τραμπ για να του ζητήσουν να λάβει μέτρα αντιποίνων κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν επιμείνει να εφαρμόζει «νόμους, πολιτικές ή διακριτική μεταχείριση στον ψηφιακό τομέα», κυρίως μέσων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού περί Ψηφιακών Αγορών.
«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νόμοι που υιοθετούνται από τα κυρίαρχα όργανά μας εφαρμόζονται και γίνονται πλήρως σεβαστά», δήλωσε η Τερέσα Ριμπέρα, υπεύθυνη για τον Ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.