Πίσω στο Τέξας

default image

Τα είπε με τους Βούλγαρους και αναχώρησε για τις ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους, ενώ από το Βελιγράδι, ο Σέρβος πρωθυπουργός δηλώνει αηδιασμένος

Ύστερα από ένα εξαιρετικά “γεμάτο” πρόγραμμα 21 ωρών, στη Σόφια, στις 16:13 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σόφιας το αεροσκάφος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους “Air Force One”.
Στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε νωρίτερα προς τιμήν του ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο κ. Μπους χαρακτήρισε τη Βουλγαρία ” πολύτιμο εταίρο στο ΝΑΤΟ και σύμμαχο των ΗΠΑ“.

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος Μπους ευχαρίστησε τους Βούλγαρους για την προσπάθεια και τις θυσίες τους, όπως χαρακτηριστικά είπε, στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας “σε χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν”. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ” οι ενέργειες που έχουν γίνει θέτουν τα θεμέλια μιας σταθερής και μόνιμης ειρήνης και οι επόμενες γενιές θα είναι ευγνώμονες για αυτό“.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Παρβάνοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι “τα μηνύματα που ειπώθηκαν σήμερα στη Σόφια θα φτάσουν μέχρι την Τρίπολη της Λιβύης” και πως θα σημειωθούν θετικές εξελίξεις στην κατεύθυνση της σταδιακής κατάργησης της αμερικάνικης βίζας για τους Βούλγαρους. 

Στη συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Σεργκέι Στανίσεφ, ο κ. Μπους εξέφρασε υποστήριξή του στις προσπάθειες της βουλγαρικής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας. Από την πλευρά του ο κ. Στανίσεφ τόνισε την ανάγκη για περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στη Βουλγαρία, προς όφελος της εξισορρόπησης των εμπορικών συναλλαγών, του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της υποδομής με προηγμένες τεχνολογίες.

Τα σχέδια εγκατάστασης αμερικάνικης “αντιπυραυλικής ασπίδας” στην Ευρώπη και το καθεστώς του Κοσόβου ήταν ανάμεσα στα κύρια θέματα της συνάντησης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου.

Σε εγκάρδιο κλίμα κύλησε η διήμερη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους στη Βουλγαρία, επισημαίνουν οι Βούλγαροι πολιτικοί παρατηρητές, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βουλγαρίας δουλεύουν εντατικά εδώ και βδομάδες (αν όχι εδώ και μήνες) μαζί με τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας προκειμένου να κυλήσει ομαλά η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου.

Αηδιασμένος ο Κοστούνιτσα

Από το Βελιγράδι, εν τω μεταξύ, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε “αηδιασμένος” για ” την πολιτική των ΗΠΑ δηλώνει . Μαζί, όπως είπε, και όλος ο σερβικός λαός, μετά τις δηλώσεις Μπους, για ανεξάρτητο Κόσοβο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δικαίωμα να υποστηρίζουν ορισμένα κράτη και λαούς ανάλογα με τα συμφέροντά τους, όχι όμως δωρίζοντάς τους κάτι που δεν τους ανήκει“, είπε ο Κοστούνιτσα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ.” Ο βομβαρδισμός της Σερβίας από τους Αμερικανούς υπήρξε ένα μεγάλο σφάλμα που αρκεί για τον περασμένο αιώνα αλλά και για τον τωρινό“, παρατήρησε στη συνέχεια ο Κοστούνιτσα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του θα υποβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η υποστήριξη της μονόπλευρης ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα ήταν ένα νέο λάθος, μία ακόμη ενέργεια αδικαιολόγητης βίας, που δεν θα λησμονούσε ο σερβικός λαός. Εάν η Αμερική θέλει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Σερβία θα απορρίψει κάθε μορφή ανεξαρτησίας της νότιας επαρχίας της“, είπε σε άλλο σημείο, για να καταλήξει:” Οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν κάποιον άλλο τρόπο να δείξουν την εύνοια και την αγάπη τους προς τους Αλβανούς εκτός από το να τους δωρίζουν σερβικά εδάφη“.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα