Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Ανησυχία για το “μποτιλιάρισμα” δεξαμενόπλοιων στον Βόσπορο – “Εμπόδιο” η Τουρκία στις κυρώσεις;

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Ανησυχία για το “μποτιλιάρισμα” δεξαμενόπλοιων στον Βόσπορο – “Εμπόδιο” η Τουρκία στις κυρώσεις;
Τάνκερ που μεταφέρει πετρέλαιο στον Βόσπορο AP Photo/Francisco Seco

Καθώς ολοένα και περισσότερα δεξαμενόπλοια που κουβαλούν πετρέλαιο συνωστίζονται στα στενά του Βοσπόρου, προβληματίζει η επιλογή της Τουρκίας να μην αλλάξει τη στάση της για τα απαιτούμενα έγγραφα.

Σε κρίσιμο εμπόδιο για το περίπλοκο διεθνές σχέδιο στέρησης της Ρωσίας των εσόδων από το πετρέλαιο εν καιρώ πολέμου εξελίσσεται η Τουρκία, καθώς ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που περιμένουν να βγουν από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών στενών συνέχισε να αυξάνεται και την Παρασκευή (9/12).

Η Άγκυρα αρνήθηκε να καταργήσει τους ελέγχους για κατάλληλα ασφαλιστικά έγγραφα που ξεκίνησε να εφαρμόζει στις αρχές του μήνα, παρά τις πολυήμερες πιέσεις δυτικών αξιωματούχων που απογοητεύτηκαν από την πολιτική αυτή.

Συνολικά 28 πετρελαιοφόρα βρίσκονται “μποτιλιαρισμένα” και επιδιώκουν να βγουν από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, όπως ανέφερε την Παρασκευή το ναυτιλιακό πρακτορείο Tribeca.

Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, η ΕΕ και η Αυστραλία έχουν συμφωνήσει να απαγορεύουν σε παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών, όπως οι ασφαλιστές, να βοηθούν στην εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, εκτός αν το πετρέλαιο αυτό πωλείται σε μια επιβεβλημένη χαμηλή τιμή, δηλαδή το πλαφόν, που έχει στόχο να στερήσει έσοδα από τη Μόσχα σε καιρό πολέμου.

Η ναυτιλιακή αρχή της Τουρκίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να κρατά εκτός των υδάτων της τα πετρελαιοφόρα που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα ασφαλιστικά έγγραφα.

Ασφαλιστές της Δύσης δήλωσαν ότι δεν μπορούν να παράσχουν τα έγγραφα που απαιτεί η Τουρκία, καθώς μπορεί να τους εκθέσει σε κυρώσεις εάν αποδειχθεί ότι τα φορτία πετρελαίου που καλύπτουν πωλήθηκαν σε τιμές που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο.

Η Τουρκία δήλωσε ότι σε περίπτωση ατυχήματος στο οποίο εμπλέκεται πλοίο που παραβιάζει τις κυρώσεις είναι πιθανό η ζημία να μην καλυφθεί από διεθνές ταμείο πετρελαιοκηλίδων.

“Αποκλείεται να αναλάβουμε το ρίσκο ότι η ασφαλιστική εταιρεία δεν θα ανταποκριθεί στην ευθύνη της αποζημίωσης”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες με άλλες χώρες και ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πλοίων που περιμένουν κοντά στα στενά του Βοσπόρου ήταν πλοία της ΕΕ, με μεγάλο μέρος του πετρελαίου να προορίζεται για λιμάνια της ΕΕ – ένας παράγοντας που φέρνει απογοήτευση στους δυτικούς συμμάχους της Άγκυρας.

Η καθυστέρηση των πλοίων δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία στις αγορές πετρελαίου και δεξαμενόπλοιων. Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα κινούνται νότια από ρωσικά λιμάνια μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Τα περισσότερα από τα δεξαμενόπλοια που περιμένουν στον Βόσπορο μεταφέρουν πετρέλαιο από το Καζακστάν και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει κανέναν λόγο που τα φορτία αυτά θα πρέπει να υπόκεινται στις νέες διαδικασίες της Τουρκίας.

Ο “ενδιάμεσος” ρόλος της Τουρκίας στις κυρώσεις

Η Ουάσινγκτον δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει τη διέλευση των πλοίων, πρόσθεσε η ίδια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι οι καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με το ανώτατο όριο τιμών και ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να επαληθεύει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια “με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν”.

“Βρισκόμαστε επομένως σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για να ζητήσουμε διευκρινίσεις και εργαζόμαστε για να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση”, δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters.

Η Τουρκία έχει εξισορροπήσει τις καλές σχέσεις της τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία μετά την εισβολή της Μόσχας στη γείτονα χώρα της τον Φεβρουάριο. Έπαιξε βασικό ρόλο σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για την απελευθέρωση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον υπήρξαν κατά καιρούς δύσκολες, καθώς τον περασμένο μήνα η Τουρκία ανανέωσε τις εκκλήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε την Πέμπτη κυρώσεις σε έναν Τούρκο επιχειρηματία, τον Σιτκί Αγιάν, και το δίκτυο των επιχειρήσεών του, κατηγορώντας τον ότι λειτουργούσε ως διαμεσολαβητής για πωλήσεις πετρελαίου και ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Συνάντηση Ερντογάν με τον επικεφαλής της Gazprom για τον τουρκικό κόμβο φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή, ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησαν τις προοπτικές για τον τουρκικό κόμβο φυσικού αερίου καθώς και τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον Οκτώβριο η Τουρκία να γίνει βάση για προμήθειες φυσικού αερίου, αφού οι αγωγοί Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές τον Σεπτέμβριο από εκρήξεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με την ιδέα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα