Πλημμύρες στον Νίγηρα: 64 νεκροί, σχεδόν 70.000 οι πληγέντες

Πλημμύρες στον Νίγηρα: 64 νεκροί, σχεδόν 70.000 οι πληγέντες
Πλημμύρες στον Νίγηρα AP

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις στον Νίγηρα κατέστρεψαν ολοσχερώς ή προκάλεσαν ζημιές σε πάνω από 5.100 κατοικίες.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων στον Νίγηρα από τον Ιούνιο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 64 ανθρώπους ενώ οι πληγέντες έχουν φθάσει τους 69.515, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες Σάββατο από τις αρχές της χώρας με κλίμα συνήθως πολύ ξηρό.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο την Πέμπτη για 55 νεκρούς, 44 τραυματίες και 53.299 πληγέντες σε όλη τη χώρα. Όμως πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις «επιδείνωσαν τον απολογισμό», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου η οποία αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης.

Χθες Σάββατο ο απολογισμός των πλημμυρών είχε φθάσει τα «7.812 νοικοκυριά που επλήγησαν, δηλαδή 69.515 πληγέντες», «32 θανάτους σε καταρρεύσεις (κατοικιών)» και άλλους «32 θανάτους από πνιγμό», σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση Τύπου.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις κατέστρεψαν ολοσχερώς ή προκάλεσαν ζημιές σε πάνω από 5.100 κατοικίες.

Στη Νιαμέ, καταρρακτώδεις βροχές τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, με τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της κατάρρευσης κατοικιών να φθάνει τους δεκαέξι, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Οι περιφέρειες που έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα είναι η Μαραντί, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας η Αγκαντέζ, στον βορρά, που καλύπτεται κυρίως από έρημο, και η Νιαμέ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Οι πλημμύρες αυτές «αποτελούν έναν από τους παράγοντες εξάπλωσης της χολέρας» επιδημία της οποίας μαίνεται εδώ και εβδομάδες στις περιφέρειες Ζιντέρ (κεντρικά-νότια), Μαραντί και Ντοσό (νοτιοδυτικά), προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Ως την 11η Αυγούστου, η χολέρα είχε σκοτώσει 16 ανθρώπους επί συνόλου 419 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε αυτές τις τρεις περιφέρειες, διευκρίνισε το υπουργείο.

Παρά τη βραχεία διάρκειά της, που δεν ξεπερνά τους τρεις ως τέσσερις μήνες το μέγιστο – από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο – η περίοδος των βροχών είναι συχνά φονική τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε ζώνες που καλύπτονται από έρημο στον βορρά.

Το 2020, πλημμύρες και κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή σε 73 ανθρώπους και προκάλεσαν ανθρωπιστική κρίση, με 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το 2019, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών 57 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα