“Πνίγηκε” ο πρώτος κατασκοπευτικός πύραυλος που έφτιαξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν ειδικά για τις ΗΠΑ

“Πνίγηκε” ο πρώτος κατασκοπευτικός πύραυλος που έφτιαξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν ειδικά για τις ΗΠΑ
Ο πύραυλος Chollima-1 KCNA

Ενώ οι πολίτες της Ελλάδας κοιμούνταν τα ξημερώματα της Τετάρτης 31/5, αυτοί της Σεούλ και της Οκινάουα άκουγαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, με τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο, που τελικά κατέληξε στα νερά της Κίτρινης Θάλασσας. Ο δικτάτορας δεν άγχεται.

Η Βόρεια Κορέα είχε ενημερώσει πως μεταξύ τις 31 Μαΐου και της 1ης Ιουνίου επρόκειτο να εκτοξεύσει τον πρώτο της στρατιωτικό αναγνωριστικό (κατασκοπευτικό) δορυφόρο “για να ενισχυθεί η παρακολούθηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ, όπως είχε δηλώσει στα μέσα Μαΐου ο Kim Jong Un.

Ο δορυφόρος αυτός είναι ένα από τα πολλά οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας που έχει δεσμευθεί -δημοσίως- να προσθέσει στη ‘φαρέτρα’ του ο δικτάτορα της χώρας, μαζί με ένα πύραυλο πολλαπλών κεφαλών, ένα πυρηνικό υποβρύχιο, έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στερεού καυσίμου και έναν υπερηχητικό πύραυλο.

Την Τρίτη 30/5, ο Ri Pyong Chol, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, είχε δηλώσει ότι “οι συνεχιζόμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και Νότιας Κορέας απαιτούν από την Πιονγκγιάνγκ να έχει στη διάθεση της μέσα, ικανά να συλλέγουν πληροφορίες για τις στρατιωτικές πράξεις του τον εχθρό σε πραγματικό χρόνο”.

Ακολούθως, ο Lee Choon Geun, επίτιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής της Νότιας Κορέας είχε διευκρινίσει ότι “με τρεις έως πέντε κατασκοπευτικούς δορυφόρους, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα διαστημικό σύστημα επιτήρησης που της επιτρέπει να παρακολουθεί την κορεατική χερσόνησο σε σχεδόν πραγματικό χρόνο”.

Βάσει των στοιχείων που είχε δώσει η κυβέρνηση του Κιμ στις διεθνείς αρχές πριν από την εκτόξευση, ανήκε και ότι ο πύραυλος θα πετάξει προς νότια. Εκτιμήθηκε πως τα στάδια και τα υπόλοιπα συντρίμμια θα έπεφταν στην Κίτρινη Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η έκτη απόπειρα εκτόξευσης δορυφόρου με πυρηνικά όπλα και η πρώτη από το 2016 έγινε προ ολίγων ωρών -τα ξημερώματα της Τετάρτης 31/5 στην Ελλάδα-, με το “Chollima-1” που είχε ως αποστολή να θέσει σε τροχιά τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο της χώρας, να καταλήγει στα νερά της Κίτρινης Θάλασσας -στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Κορεατικής Χερσονήσου.

Πρωτοφανής παραδοχή δυσλειτουργίας

Σε μια από τις σπάνιες φορές που η Βόρεια Κορέα ομολογεί πως κάτι σε εγχείρημα της πήγε λάθος, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA, μετέδωσε ότι η αποτυχία οφείλεται σε αστάθεια στον κινητήρα και το σύστημα καυσίμου.

“Ο πύραυλος βυθίστηκε στη θάλασσα αφού έχασε την ώθηση, λόγω της μη φυσιολογικής εκκίνησης του κινητήρα δεύτερου σταδίου”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Κιμ Τζονγκ Ουν στην κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, πριν την εκτόξευση του κατασκοπευτικού πυραύλου. KCNA

 

Επισημάνθηκε και ότι “η Εθνική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης (NADA) της Πιονγκγιάνγκ θα διερευνήσει τα σοβαρά ελαττώματα και θα αναλάβει δράση για να τα ξεπεράσει. προτού πραγματοποιήσει μια δεύτερη εκτόξευση το συντομότερο δυνατό”.

Οι Νοτιοκορεάτες εκτίμησαν πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια θα γίνει πριν τις 11/6, ημέρα που ‘κλείνει’ το διάστημα των 12 ημερών που είχαν ενημερώσει οι Βορειοκορεάτες την International Maritime Organization πως θα κάνουν εκτόξευση.

Το Associated Press αποκάλεσε το συμβάν ως “στιγμή προφανούς αμηχανίας για τον ηγέτη Kim Jong Un, που επέμενε να πιέζει μηχανικούς και επιστήμονες, ώστε να ενισχύσει το στρατιωτικό και τεχνολογικό ‘παιχνίδι’ της χώρας του, εν όψει αυξημένων εντάσεων με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ”.

Ήχησαν σειρήνες σε Σεούλ και Οκινάουα

Μόλις έγινε αντιληπτή η εκτόξευση, σε περιοχές της Νότιας Κορέας (όπως η Σεούλ των 9.000.000 κατοίκων) σήμαναν από τα ηχεία σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και με μηνύματα στα κινητά, έγιναν προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη εκκένωση, που τελικά δεν χρειάστηκε.

Την ίδια ώρα, στην Οκινάουα της Ιαπωνίας σήμανε συναγερμός για εκτόξευση πυραύλου, με τους πολίτες να καλούνται να σπεύσουν σε κλειστούς χώρους και υπόγεια.

Παράλληλα, ο στρατός της Νότιας Κορέας διενήργησε επιχείρηση, για την ανάκτηση αυτών που πιστεύεται ότι είναι μέρη του πυραύλου εκτόξευσης.

Ακολούθως κυκλοφόρησαν φωτογραφίες των συντριμμιών που ανασύρθηκαν από το νερό.

Αξιολογώντας το περιεχόμενο αυτών των ντοκουμέντων, ο σύμβουλος πυραύλων George William Herbert δήλωσε στο Reuters πως “οι εικόνες δείχνουν τουλάχιστον μέρος ενός πυραύλου, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος ‘ενδιάμεσων σταδίων’ που σχεδιάστηκε για σύνδεση δυο άλλων.

Πιθανότατα είναι ένας πύραυλος υγρού καυσίμου. Σε ό,τι αφορά το στρογγυλό, καφέ αντικείμενο που υπήρχε στο εσωτερικό του, είναι πιθανόν μια δεξαμενή προωθητικού -είτε για καύσιμο είτε για οξειδωτικό”.

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία «καταδίκασαν σθεναρά» την εκτόξευση, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Τονίστηκε ότι “οι τρεις χώρες θα παραμείνουν σε εγρήγορση με υψηλό αίσθημα επείγουσας ανάγκης”.

Για την ιστορία, την περασμένη εβδομάδα η Νότια Κορέα τοποθέτησε δορυφόρους σε τροχιά, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά πύραυλο εγχώριας σχεδίασης και παραγωγής. Η δε, Κίνα έστειλε τρεις αστροναύτες στον διαστημικό της σταθμό, ως μέρος της εναλλαγής του πληρώματος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα