Ποιοι θέλουν πάση θυσία να παραδοθούν τα F-35 στην Τουρκία

Ποιοι θέλουν πάση θυσία να παραδοθούν τα F-35 στην Τουρκία
Απογείωση μαχητικού F-35B - Φωτό αρχείου AP

Αν τα F-35 δεν παραδοθούν στην Τουρκία, η αμυντική της βιομηχανία θα υποστεί τεράστιο πλήγμα. Αυτό θα είναι πολύ πιο χρήσιμο για την Ελλάδα ακόμη και από τη μη παράδοση των αεροσκαφών.

Συζητήσεις επί συζητήσεων για τα “τουρκικά” F-35. Θα τα δώσουν οι ΗΠΑ στην ώρα τους; Θα καθυστερήσουν τις παραδόσεις ή τελικά θα “πετάξουν” εκτός προγράμματος την Τουρκία;

Το τελευταίο, σύμφωνα με όσα γράφει το Militaire.gr είναι το πιο απίθανο να συμβεί. Κι αυτό γιατί εκτός από τις απολύτως δικαιολογημένες ανησυχίες του Κογκρέσου για διαρροή αμερικανικής τεχνογνωσίας σε μια χώρα που έχει συμμάχους τη Ρωσία και το Ιράν,υπάρχουν και τα πάρα πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και στην Τουρκία. Αν τα F-35 δεν παραδοθούν στην Τουρκία, η αμυντική της βιομηχανία θα υποστεί τεράστιο πλήγμα. Αυτό θα είναι πολύ πιο χρήσιμο για εμάς ακόμη και από τη μη παράδοση των αεροσκαφών.

Στις ΗΠΑ, η πλειοψηφία του Κογκρέσου είναι αντίθετη με την παράδοση των F-35 στην Τουρκία. Υπάρχει και η πιο “σκληρή” πρόταση για αποκλεισμό της Τουρκίας γενικώς από το πρόγραμμα.

Το Πεντάγωνο εμφανίζεται πιο διαλλακτικό και φαίνεται ότι έχει “μαλακώσει” και τον πρόεδρο Τραμπ. Ο υπουργός Άμυνας Τζ. Μάτις έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία “κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ” και έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να μην εμποδίσει τις παραδόσεις των αεροσκαφών. Τα επιχειρήματα για να υποστηριχθεί αυτή η άποψη δυο:

  • Θα χαθούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και
  • Ο αποκλεισμός της Τουρκίας θα προκαλέσει τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστέρηση στην εξέλιξη του προγράμματος F-35.

Τα δύο αυτά επιχειρήματα προφανώς εκφράζουν και τις αγωνίες της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, η οποία έχει ήδη πάρα πολλά και μεγάλα προβλήματα με το F-35. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να προσθέσει άλλο ένα. Είναι προφανές ότι η “γκρίνια” της Lockheed Martin έχει επηρεάσει τις θέσεις του Πενταγώνου που κάνει “εκπτώσεις” σ΄ ότι έχει να κάνει με τον υπαρκτό κίνδυνο διαρροής κρίσιμων πληροφοριών του F-35.

Από τη Lockheed Martin υποστηρίζουν ότι τουρκικές εταιρείες κατασκευάζουν κομμάτια και συστήματα του F-35 και αν η Τουρκία αποβληθεί από το πρόγραμμα, θα πρέπει να βρεθούν άλλες εταιρείες.

Κι έτσι περνάμε στην πλευρά της Τουρκίας, η οποία δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον κίνδυνο να μείνει χωρίς F-35. Μεγάλες τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες κινδυνεύουν να καταστραφούν αν επικρατήσει η λογική της ασφάλειας κι όχι η λογική του οικονομικού κέρδους.

Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες;

Havelsan, Aselsan, Ayesaş και Alp Aviation είναι οι εταιρείες που έχουν επενδύσει περίπου 1,2 δις δολάρια προκειμένου να δημιουργήσουν γραμμές παραγωγής για την κατασκευή τμημάτων και συστημάτων του F-35.

Αν όλα πάνε στραβά ,αυτές οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα.

Ποια άποψη θα επικρατήσει; Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν κρίνουμε από την τελευταία τοποθέτηση του Πενταγώνου, που παραδέχεται ότι ενδεχόμενη αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα δεν θα ΄ναι ευχάριστη αλλά δεν είναι και καταστροφική.

Παρόλα αυτά νομίζουμε ότι πάντα τα σενάρια που έχουν να κάνουν με χρήμα και κέρδος, επικρατούν. Νομίζουμε ότι αυτό θα συμβεί και με τα τουρκικά F-35.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR:

“Όταν πήγα να ενημερώσω τον Σημίτη για τα σκάνδαλα”! Ο Κων. Φράγκος μιλά και αποκαλύπτει στο Militaire
Το Κόσοβο ετοιμάζεται να αποκτήσει στρατό με αμερικανικές ευλογίες,προκαλώντας το Βελιγράδι
Έτοιμη η ΚΥΑ και για τα αναδρομικά των αποστράτων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα