Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης των αντικουνουπικών βίγκαν

Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης των αντικουνουπικών βίγκαν
Tα vegan αντικονουπικά διώχνουν τον 'εχθρό'. Δεν τον σκοτώνουν. iStock

Από τα χημικά εντομοκτόνα, περάσαμε στα φιλικά προς το περιβάλλον, πριν φτάσουμε στα vegan αντικουνουπικά. Τι προσφέρουν που δεν πρόσφεραν όλα τα προηγούμενα.

Όταν προσπαθούμε να απαλλαγούμε από έντομα, ψεκάζουμε χημικές ουσίες σε επιφάνειες που μπορούν να προσγειωθούν -με την ουσία να διεισδύσει στον οργανισμό τους και να τα σκοτώνει. Ή χρησιμοποιούμε εντομοπαγίδες.

Στην περίπτωση των κουνουπιών προτιμούμε άλλα χημικά προϊόντα που κυκλοφορούν σε σπρέι ή ως ηλεκτρικά εντομοκτόνα (βλ. αντικουνουπικά πρίζας), που πάλι όμως, δεν πλήττουν μόνο τον ‘εχθρό’ του καλοκαιριού.

Τα ισχυρά σπρέι έχει διαπιστωθεί πως είναι ικανά να λιώσουν το βερνίκι νυχιών και γυαλιά ηλίου και να αφαιρέσουν το ανώτερο στρώμα του δέρματος μας.

Μπορούν να προκαλέσουν κρίση άσθματος, διεισδύουν στο δέρμα όσων έχουν αμυχές ή δεν πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση ή ψεκάζουν το δέρμα τους και όχι τα ρούχα τους. Γενικότερα, έχουν συνέπειες και στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ναι, υπάρχουν και μη χημικές και οικολογικές λύσεις, όπως είναι το λάδι σιτρονέλλας.

Μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σπίτι, χρησιμοποιώντας φασκόμηλο, δεντρολίβανο, μέντα, σιτρονέλλα, λεβάντα, σκόρδο, μέντα, μελίσσι, λεμονόχορτο, βάλσαμο λεμονιού, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό, άνηθο, χαμομήλι, γαρίφαλο, μάραθο, ευκάλυπτο και λάδι από γεράνι.

Τι θεωρείται εντομοκτόνο

Ως εντομοκτόνο αναφέρεται οποιαδήποτε τοξική ουσία χρησιμοποιούμε για να εξοντώσουμε έντομα -που επηρεάζουν τις καλλιέργειες και είναι φορείς ασθενειών που είναι επικίνδυνες για την ατομική και τη δημόσια υγεία.

Τα παρασιτοκτόνα έχουν δυο κατηγορίες: είναι φυσικά (με ουσίες που απαντούν στη φύση) και συνθετικά (τα έφτιαξε ο άνθρωπος). Επιπλέον διάκριση βασίζεται στη χημική σύσταση, την τοξικολογική δράση και τον τρόπο δράσης. Επειδή τα περισσότερα έχουν και τους τρεις τύπους, προτιμάται η διάκριση βάσει της χημικής τους σύστασης.

Επιδρούν στο φυσικό περιβάλλον (άγρια ζωή) άμεσα και έμμεσα, καθώς δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε έντομα και ζώα και σκοτώνουν τα πάντα -για παράδειγμα, τα πτηνά που το εισπνέουν. Έτσι, επηρεάζουν άμεσα την τροφική αλυσίδα. Επιπροσθέτως, έντομα αναπτύσσουν μηχανισμούς αντίστασης και δεν εξοντώνονται, ενώ συνεχίζουν να δηλητηριάζονται άλλα είδη.

Τι διαφορετικό έχουν τα vegan αντικουνουπικά

Ο ορισμός του veganism, σύμφωνα με τον εμπνευστή του (Donald Watson) είναι “φιλοσοφία και τρόπος ζωής που αποζητά τον αποκλεισμό -όσο είναι δυνατό και πρακτικό- όλων των μορφών εκμετάλλευσης και σκληρότητας εις βάρος των ζώων για την τροφή, τα ρούχα ή όποιο άλλο σκοπό. Κατ’ επέκταση προωθεί την ανάπτυξη και χρήση εναλλακτικών λύσεων -που δεν αφορούν την εκμετάλλευση των ζώων- ρος όφελος των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Σε διατροφικούς όρους, σημαίνει την πρακτική της διανομής όλων των προϊόντων που προέρχονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από ζώα”.

Γενικά, ο veganism αφορά ό,τι χρησιμοποιεί ζώα για ανθρώπινο κέρδος και οι φαν του κάνουν ό,τι μπορούν, για να μη βλάψουν το όποιο είδος ζωής. Τα vegan αντικονουπικά λοιπόν, είναι εντομοαπωθητικά και όχι εντομοκτόνα.

Τα φυτικά προϊόντα λειτουργούν προς την απομάκρυνση των κουνουπιών και όχι τη θανάτωση τους -που στη λογική των vegan ‘επιτρέπεται’ μόνο ως έσχατη λύση. Όπως είχε αναφέρει η βρετανική Metroσε σχετική ερώτηση που κάναμε σε κοινότητα vegan, η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε πως τα παράσιτα πρέπει να θανατώνονται, χωρίς πολλές ενοχές εφόσον πρόκειται για αυτοάμυνα”. Άρα, όταν πρόκειται να μας ρουφήξει το αίμα. Αν έχουμε στο σαλόνι μια μύγα που κάνει βόλτες -και δεν μας απειλεί- την αφήνουμε να ζήσει.

Συμπέρασμα

Τα προϊόντα που κυκλοφορούν ως vegan αντικουνουπικά έχουν δημιουργηθεί χωρίς να τεσταριστούν σε ζώα και έχουν ως στόχο να απομακρύνουν τα κουνούπια. Όχι να τα σκοτώσουν. Περιέχουν 100% φυσικά υλικά και είναι ακίνδυνα -εξ ου και για κάποια προτείνεται η επαφή με το δέρμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα