Ποιος Κασόγκι; Ύμνοι του Τραμπ για τη Σαουδική Αραβία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Ελιζέ μετά την συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Ελιζέ μετά την συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν AP

Δεν ιδρώνει από...δολοφονίες το αυτί του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ύμνησε τη Σαουδική Αραβία για την πτώση στην τιμή του πετρελαίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε την Τετάρτη το εγκώμιο της Σαουδικής Αραβίας λέγοντας ότι βοήθησε να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου, την ώρα που αυξάνεται η πίεση για επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σ' αυτή τη χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μετά τον φόνο του διαφωνούντα σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Τραμπ ευχαρίστησε το Ριάντ για την πρόσφατη μείωση των πετρελαϊκών τιμών και ζήτησε να μειωθούν ακόμη περισσότερο, παρομοιάζοντας τη μείωσή τους με «μια μεγάλη μείωση φόρου» που μπορεί να δώσει ώθηση στις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομίες. 

Ο Τραμπ είχε επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον των υψηλών τιμών του πετρελαίου επικρίνοντας τον ΟΠΕΚ για την παραγωγή του και είχε πιέσει τη Σαουδική Αραβία να αναλάβει δράση. Οι πετρελαϊκές τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 1% σήμερα, όμως εδώ και εβδομάδες υπάρχει τάση μείωσής τους. 

«Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται. Θαυμάσια! Σαν μια μεγάλη Μείωση Φόρου για την Αμερική και τον Κόσμο. Απολαύστε! $54, ήταν $82. Ευχαριστώ Σαουδική Αραβία, αλλά ας πάμε χαμηλότερα!», έγραψε ο Τραμπ. 

Την Τρίτη ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα παραμείνει ένας «αποφασισμένος εταίρος» της Σαουδικής Αραβίας παρόλο που είπε πως ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπορεί να γνώριζε για το σχέδιο να δολοφονηθεί ο Κασόγκι τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, η CIA πιστεύει πως ο θάνατος του Κασόγκι διατάχθηκε άμεσα από τον πρίγκιπα διάδοχο, τον ντε φάκτο κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας που είναι γνωστός με με τα αρχικά του, MbS. 

Καθώς αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ζητούν να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τις στρατιωτικές συμφωνίες με το βασίλειο. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια «ανόητη» κίνηση που το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να ωφελήσει τη Ρωσία και την Κίνα, ανταγωνιστές των ΗΠΑ στην αγορά όπλων.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Κασόγκι, Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δολοφονία Κασόγκι: Καμία τιμωρία για τους Σαουδάραβες, λέει ο Τραμπ

Δολοφονία Κασόγκι: "Κανένα οριστικό συμπέρασμα" από την Ουάσινγκτον

Υπόθεση Κασόγκι: Εκτός Τουρκίας μεταφέρθηκε πιθανότατα το διαμελισμένο σώμα

SHARE:

24Media Network