Πόλη της Αρκτικής κατέγραψε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου

Πόλη της Αρκτικής κατέγραψε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου
Στη ρωσική πόλη Verkhoyansk το θερμόμετρο έφτασε στους 38 βαθμούς Κελσίου, στις 20/6 του 2020. shutterstock

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ενημέρωσε πως έγινε νέο ιστορικό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας, σε πόλη της ανατολικής Σιβηρίας, όπου το θερμόμετρο έδειξε 38 βαθμούς Κελσίου.

Καταλαβαίνουμε ότι κάτι πάει πολύ λάθος στον πλανήτη, με την κλιματική αλλαγή, όταν σε πόλη της Σιβηρίας το θερμόμετρο δείχνει 38 βαθμούς Κελσίου.

Όπως ενημέρωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (World Meteorological Organization -WMO) κατεγράφη στην Αρκτική η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Το ρεκόρ ανήκει στην ρωσική πόλη Verkhoyansk και έγινε στις 20/6 του 2020. Η Verkhoyansk βρίσκεται περί τα 115 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και οι θερμοκρασίες της παρατηρούνται από το 1885. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δημοκρατίας της Σάκχα και είνει περιοχή της Ανατολικής Σιβηρίας -που έχει εξαιρετική ξηρασία και ηπειρωτικό κλίμα. Δηλαδή, πολύ ψυχρό χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι.

Εκείνη την ημέρα το θερμόμετρο έφτασε στους 38 βαθμούς Κελσίου, κάτι που συμβαίνει στη Μεσόγειο και όχι στην Αρκτική. Μετρήθηκε σε μετεωρολογικό σταθμό παρατήρησης, κατά τη διάρκεια εκτεταμένου και παρατεταμένου καύσωνα.

Η τεράστια απώλεια πάγου επηρεάζει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Oι μέσες θερμοκρασίες στην Αρκτική Σιβηρία ήταν 10 βαθμοί Κελσίου μεγαλύτερες από τις κανονικές, για το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού του 2020. Έγιναν ο λόγος καταστροφικών πυρκαγιών και τεράστιας απώλειας πάγου. “Oι απώλειες του πάγου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι το 2020 ήταν εκ των πιο ζεστών ετών της ιστορίας”. Ο γενικός γραμματέας του WMO, Petteri Taalas τόνισε ότι “το λιωμένο χιόνι και ο λιωμένος πάγος στη ρωσική Αρκτική ενίσχυσαν την υπερθέρμανση.

“Αυτό προκαλείται σε μεγάλο βαθμό, από αλλαγές στις ιδιότητες ακτινοβολίας του εδάφους και του ωκεανού. Στη χιονοκάλυψη, οι ιδιότητες ακτινοβολίας της επιφάνειας είναι πολύ διαφορετικές, από αυτές στο σκουρόχρωμο έδαφος ή την ανοιχτή θάλασσα”.

Ο λιωμένος πάγος οδηγεί και στη μεγαλύτερη απορροή στον ωκεανό και άρα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας -με επιστήμονες να έχουν ενημερώσει πως αν δεν αλλάξει κάτι, η στάθμη θα ανέβει 91 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα.

Ο οργανισμός ενημέρωσε και ότι “οι ερευνητές του WMO επιδιώκουν στην παρούσα φάση, να επαληθεύσουν τις μετρήσεις των 54.4 βαθμών Κελσίου που κατεγράφησαν το 2020 και το 2021 στο πιο ζεστό μέρος του κόσμου, που είναι η Death Valley στην Καλιφόρνια και να επικυρώνουν το νέο αναφερόμενο ευρωπαϊκό ρεκόρ της Ευρώπης: είναι οι 48.8 βαθμοί Κελσίου που κατεγράφησαν στη Σικελία, το περασμένο καλοκαίρι”. Επισημαίνεται ότι “το αρχείο του WMO για τον καιρό και τα ακραία κλίματα, δεν είχε ποτέ τόσες πολλές και συνεχείς ταυτόχρονες έρευνες”.

Το διεθνές αρχείο Καιρού και Ακραίου Κλίματος περιλαμβάνει τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στον κόσμο, τις βροχοπτώσεις, τις πιο ακραίες περιπτώσεις χαλαζιού, τις μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας, τις μέγιστες ριπές ανέμου, τις μεγαλύτερες αστραπές και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με όλα αυτά. Από φέτος έχει και κατηγορία “υψηλότερης θερμοκρασίας στις 66.5 μοίρες, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου”, κάτι που σημαίνει ότι πλέον εκπροσωπούνται και οι δυο πολικές περιοχές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα