POLL: Η Ευρώπη προστατεύει τα προσωπικά μας δεδομένα ή όχι;

Διαβάζεται σε 3'
Προσωπικά δεδομένα
Προσωπικά δεδομένα ISTOCK

Απαντήστε στην εβδομαδιαία ερώτηση του NEWS 24/7 για τα θέματα της Ευρώπης που αφορούν την καθημερινότητά μας.

Η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θεωρείται θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ με την Ένωση να διατηρεί αυτή τη στιγμή τους αυστηρότερους κανόνες σε σχέση με το τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο.

O γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ) καθορίζει λεπτομερώς τις απαιτήσεις για τη συλλογή, την αποθήκευση και τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων από επιχειρήσεις και οργανισμούς. Οι απαιτήσεις ισχύουν για ευρωπαϊκούς οργανισμούς που επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα ατόμων στην ΕΕ, αλλά και για οργανισμούς εκτός της ΕΕ οι οποίοι στοχεύουν άτομα που ζουν στην ΕΕ.

Ο ΓΚΠΔ δεν εφαρμόζεται εάν:

-το υποκείμενο των δεδομένων είναι νεκρό

-το υποκείμενο των δεδομένων είναι νομικό πρόσωπο

-η επεξεργασία γίνεται από πρόσωπο που ενεργεί για σκοπούς εκτός του εμπορικού, επιχειρηματικού ή επαγγελματικού του πεδίου

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δύο δεκαετιών έχουν δημιουργήσει ωστόσο νέα ζητήματα όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Μόλις πριν λίγες ώρες, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποφάσισε να απαγορεύσει στη Meta τη χρήση data για στοχευμένες διαφημίσεις, σχετικά με τις πλατφόρμες Facebook και Instagram. Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τις διάφορες ρυθμιστικές αρχές δεδομένων στην Ευρώπη, έχουν επιβληθεί περισσότερα από 1.600 πρόστιμα συνολικού ύψους, σχεδόν 4 δισ. ευρώ βάσει του GDPR προς τους “ψηφιακούς κολοσσούς”.

Παράλληλα, για να προωθηθεί περαιτέρω η ψηφιακή οικονομία, θα πρέπει να διασφαλιστεί το ανώτατο επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων και συγχρόνως να είναι δυνατή η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών. Σε αυτό το πεδίο, γίνονται συζητήσεις για περαιτέρω ενίσχυση του GDPR.

Όσον αφορά τη χρήση προσωπικών δεδομένων με σκοπό την επιβολή του νόμου, προκύπτει ολοένα εντονότερη η ανάγκη επεξεργασίας και ανταλλαγής δεδομένων από τις αρχές των κρατών μελών, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του διακρατικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Παράλληλα όμως, ζητούμενο είναι να προστατευούν τα θεμελιώδη προσωπικά δικαιώματα του μέσου πολίτη έναντι παρακολουθήσεων, κάτι που είναι “ανοιχτό πεδίο” μετά το πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Μη ξεχνάμε πως το σκάνδαλο των υποκλοπών διερευνάται από την ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) που εστιάζει στη χρήση spyware στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Κύπρο και την Ουγγαρία. Το ΕΚ έχει διατυπώσει εκκλήσεις για κοινά πρότυπα της ΕΕ που να ρυθμίζουν τη χρήση του spyware από τους φορείς των κρατών μελών, με την Επιτροπή να απαντά για την ώρα με προτεινόμενες δράσεις “μη νομοθετικού” χαρακτήρα, όπως έχει παρατηρήσει η ίδια η εισηγήτρια της PEGA, Σόφι Ιντ’ Βελντ.

Επιτυχημένο σημείο αναφοράς, ήταν η λειτουργία του “ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού” για τον covid εν μέσω πανδημίας, όταν και προστατεύτηκαν επαρκώς τα προσωπικά δεδομένα χωρίς να γίνονται διαρροές.

Σημειώνεται πως το άρθρο 8 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ορίζει ότι κάθε πολίτης της ΕΕ έχει δικαίωμα:

-στην προστασία των προσωπικών δεδομένων που τον/την αφορούν

-στην πρόσβαση σε δεδομένα που έχουν συλλεγεί και τον/την αφορούν, και στη διόρθωσή τους

Πιστεύετε πως η Ευρώπη προστατεύει τελικά τα προσωπικά μας δεδομένα επαρκώς, ή χρειάζονται να γίνουν περισσότερα βήματα; 

Απαντήστε παρακάτω:

Η Ευρώπη προστατεύει τα προσωπικά μας δεδομένα ή όχι;

ΨΗΦΙΣΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα