Ράμμος για υποκλοπές: Διώκουν όσους έκαναν τη δουλειά τους

Διαβάζεται σε 5'
Ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ
Ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ INTIME

“Σοκ η βιαστική αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ, δεχθήκαμε απειλές” κατήγγειλε ο Χρήστος Ράμμος στην επιτροπή LIBE.

Στην Επιτροπή LIBE κατέθεσε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος.

Ο κ. Ράμμος τοποθετήθηκε σχετικά με την αντικατάσταση τριών μελών της ΑΔΑΕ μετά τη σύμπραξη ΝΔ και Ελληνικής Λύσης στη Βουλή. Η όλη διαδικασία με τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ έγιναν υπό άκρα μυστικότητα καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης της 28ης Οκτωβρίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα και θα μπορούσαν να δημοσιευτούν μόνο μετά από εντολή Τασούλα. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά κατάθεση του κ. Ράμμο απ’ όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών και μετά.

Ερωτηθείς για τις τρεις αντικαταστάσεις που έγιναν με διαδικασία κατεπείγοντος, ο κ. Ράμμος είπε πως δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για τους λόγους για τους οποίους έγιναν οι αλλαγές, ενώ τόνισε πως οι εξελίξεις ήταν ένα “σοκ” για τον ίδιο.

“Είναι αξιοσημείωτο πως μετά από 18 μήνες η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει προβεί σε διώξεις για τις υποκλοπές αλλά προβαίνει σε διώξεις εναντίον ανθρώπων που έκαναν απλά το καθήκον τους. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτές οι αλλαγές θα έχουν επίπτωση ως προς τη στάση της ΑΔΑΕ”, είπε. Συγκεκριμένα, ο πταισματοδίκης καλεί σε απολογία την Κατερίνα Παπανικολάου, πρώην μέλος της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Πειραιά Στέφανο Γκρίτζαλη και ακόμα δύο στελέχη της ΑΔΑΕ ως υπόπτους για την τέλεση του αδικήματος της διαρροής ευαίσθητων κρατικών μυστικών προς το θύμα των υποκλοπών Θανάση Κουκάκη. Η παραγγελία διατάχθηκε από τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, δύο μέρες πριν αυτός εγκαταλείψει τη θέση του.

Ο κ. Ράμμος κατά την κατάθεσή του πρόσθεσε πως δεν έχει οποιοδήποτε λόγο να αμφισβητήσει την ακεραιότητα των νέων μελών που ορίστηκαν στην ΑΔΑΕ, τα οποία όπως είπε, γνωρίζει πολύ καλά, “και είναι τα καλύτερα μέλη που έχουν διοριστεί”.

Τόνισε ωστόσο πως “οι διαδικασίες έγιναν με φοβερή βιασύνη κάτι που δείχνει πως η αντικατάσταση στελεχών ίσως να είχε να κάνει με άλλες διεργασίες”.

“Εγείρονται ανησυχίες για τον σεβασμό των κανόνων που επηρεάζουν τη λειτουργία της ΑΔΑΕ¨, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε γενικότερο πλαίσιο υπογράμμισε πως “η ΑΔΑΕ έχει λίγα μέσα στη διάθεσή της, μικρό προϋπολογισμό και δυσκολίες όσον αφορά και την πρόσβαση στο αρχείο στο οποίο βασιζόμαστε για να ελέγξουμε τη νομιμότητα των βουλευμάτων για την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών που είναι αρμοδιότητα δικαστή”.

Ο κ. Ράμμος είπε πως δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη στο τέλος Ιανουαρίου του 23 καθώς “υπήρχε τέτοια οξύτητα που δεν ήθελα να προστεθεί μια ακόμη δικαστική διαμάχη εκείνη την περίοδο”.

Για την αντικατάσταση τριών μελών:

Ο κ. Ράμμος σημείωσε αναλυτικότερα πως από το τέλος του 2022 το απόρρητο επικοινωνιών πολιτών και αξιωματούχων είχε παραβιαστεί ενάντια σε όσα προβλέπει ο νόμος. “Η ΑΔΑΕ έλαβε πολλές καταγγελίες και οι έλεγχοι συνεχίζονται μυστικά όπως ορίζει ο νόμος. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την εισαγγελία για την ποινική διάσταση της υπόθεσης. Από τα τέλη Νοεμβρίου του 2022 η διαδικασία για την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών άλλαξε. Θεωρώ δικαστικά λανθασμένη τη γνωμοδότηση της εισαγγελίας και συνοδεύτηκε από απειλές, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ποινικές διώξεις εναντίον του ΔΣ της ΑΔΑΕ. Έχω πει δημόσια πως η παρέμβαση αυτή ήταν αντίθετη με τη συνταγματική ανεξαρτησία της αρχής μας και ζήτησα να εμφανιστώ ενώπιόν τους και να παρουσιάσω τα ευρήματα που είχαμε ήδη. Το αίτημα απορρίφθηκε και εν συνεχεία μέλη της κυβέρνησης προχώρησαν σε προσβολές δημοσίως κατά του προσώπου μου.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών εγείρουν ανησυχίες ως προς την παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Στις 25 Σεπτεμβρίου η Βουλή αντικατέστησε τρία από τα επτά μέλη της ΑΔΑΕ και η αντικατάσταση έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μετά από αδράνεια 18 μηνών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Η πλειοψηφία μάλιστα ήταν 16 από 27 ψήφους, κάτω από τα προβλεπόμενα 3/5. Το αποτέλεσμα δημοσιεύθηκε με φοβερή βιασύνη κάτι που δείχνει πως η αντικατάσταση σχετίζεται ίσως με συγκεκριμένα γεγονότα. Η ΑΔΕΑ και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχουν υποστεί πίεση και τα γεγονότα της 20ης Σεπτεμβρίου εγείρουν ανησυχίες για τον σεβασμό των κανόνων”, είπε συγκεκριμένα.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως στις 28 Σεπτεμβρίου η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε από την ΑΔΑΕ να διερευνήσει κατά πόσον τα 92 άτομα που είχαν στοχοποιηθεί από το λογισμικό Predator είχαν παρακολουθηθεί και με επισύνδεση της ΕΥΠ. Στις 18 Οκτωβρίου, η ΑΔΑΕ με τη νέα σύνθεσή της, αποφάσισε τη μη εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας. Ο κ. Ράμμος και δύο ακόμη μέλη μειοψήφισαν. Η νέα σύνθεση ζήτησε περαιτέρω χρόνο για να γίνει παραπομπή του ζητήματος στο νέο όργανο που συστάθηκε με τον νέο νόμο για τις υποκλοπές. Σε αυτό το όργανο μετέχει εισαγγελέας της ΕΥΠ, έναν ακόμη εισαγγελέα και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Στις 20 Οκτωβρίου η Εισαγγελία επανήλθε ζητώντας να μην προχωρήσει το ζήτημα στο νέο όργανο για να μην διαρρεύσουν ευρήματα της δικογραφίας. Ο κ. Ράμμος αποφάσισε να προχωρήσει στους ελέγχους που προβλέπονται για τη διακρίβωση των παρακολουθήσεων από Predator και ΕΥΠ. Εντέλει, στις 23 Οκτωβρίου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφαίρεσε την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κάτι που στηλιτεύτηκε από την προεδρία της ΑΔΑΕ.

Απαντώντας στο τελευταίο σκέλος, ο κ. Ράμμος είπε πως προτίθεται να εμπιστευτεί την ελληνική Δικαιοσύνη.

“Το άρθρο 87 του Συντάγματος κατοχυρώνει τη δικαστική ανεξαρτησία, το να πάρει κανείς τον φάκελο από τον Δικαστή και να τον διαβιβάσει αλλού είναι μια πολύ σοβαρή παρέμβαση, ελπίζω η κ. εισαγγελέας να γνωρίζει. Θα δούμε αν με αυτές τις διαδικασίες το θέμα αναβαθμίζεται τελικά ή υποβαθμίζεται”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα