Πορτογαλία: “Μάχη” με τη στεγαστική κρίση – Τερματισμός των golden visa, περιορισμός του Airbnb

Πορτογαλία: “Μάχη” με τη στεγαστική κρίση – Τερματισμός των golden visa, περιορισμός του Airbnb
Εικόνα από τη Πορτογαλία iStockphoto

Σειρά μέτρων από την Πορτογαλία σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση, η οποία επηρεάζει πλέον όλες τις οικογένειες και όχι μόνο τις πιο ευάλωτες.

Ένα τεράστιο πακέτο μέτρων ανακοίνωσε η Πορτογαλία για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού του αμφιλεγόμενου καθεστώτος “Golden Visa” και της απαγόρευσης νέων αδειών για Airbnb και άλλες βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διακοπών.

Τα ενοίκια και οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευθεί στην χώρα, η οποία είναι από τις φτωχότερες της Δυτικής Ευρώπης. Πέρυσι, περισσότερο από το 50% των εργαζομένων κέρδιζαν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ μόνο στη Λισαβόνα, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 37% το 2022.

Οι χαμηλοί μισθοί, η ακριβή αγορά ακινήτων, οι πολιτικές που ενθαρρύνουν τους πλούσιους ξένους να επενδύσουν και η οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό δυσκόλευαν εδώ και χρόνια τους ντόπιους να νοικιάσουν ή να αγοράσουν, λένε οργανισμοί για τη στέγαση. Ο πληθωρισμός 8,3% της Πορτογαλίας έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, όπως αναφέρει το Reuters.

Κόστα: “Επηρεάζονται όλες οι οικογένειες, όχι μόνο οι πιο ευάλωτες”

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε ότι η κρίση επηρεάζει τώρα όλες τις οικογένειες, όχι μόνο τις πιο ευάλωτες. Δεν είναι σαφές πότε θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα, αξίας τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Κόστα είπε ότι ορισμένα θα εγκριθούν τον επόμενο μήνα και άλλα θα τεθούν προς ψήφιση.

Θα εισαχθεί ένας μηχανισμός για τη ρύθμιση των αυξήσεων των ενοικίων, πρόσθεσε, και η κυβέρνηση θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες που μετατρέπουν τουριστικά ακίνητα σε σπίτια προς ενοικίαση στους ντόπιους.

Η βουλευτής του κόμματος του Αριστερού Μπλοκ Μαριάνα Μορτάγκουα επέκρινε τα μέτρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δίνει φορολογικές ελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες που έχουν ήδη “ωφεληθεί από την κερδοσκοπία (στεγαστική)“.

Νέες άδειες για τουριστικά καταλύματα, όπως η Airbnb, θα απαγορευτούν – εκτός από τις λιγότερο κατοικημένες αγροτικές περιοχές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είπαν ότι τα μέτρα ήταν μια “επίθεση” στα δικαιώματα των ιδιοκτητών ακινήτων και των επιχειρήσεων.

Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη στέγης, ο Κόστα είπε ότι το κράτος θα νοικιάσει άδεια σπίτια απευθείας από τους ιδιοκτήτες για μια περίοδο πέντε ετών και θα τα βάλει στην αγορά ενοικίων.

Η Πορτογαλία θα τερματίσει το πρόγραμμα της Golden Visa, το οποίο προσφέρει διαβατήρια ΕΕ σε υπηκόους τρίτων χωρών σε αντάλλαγμα για επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και έχει επικριθεί για αύξηση των τιμών και των ενοικίων των κατοικιών.

Το σχέδιο προσέλκυσε επενδύσεις 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξή του το 2012, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε ακίνητα.

Οι οργανώσεις στέγασης δήλωσαν ότι τα μέτρα δεν θα είχαν σημασία εάν η κυβέρνηση συνέχιζε να προωθεί άλλες πολιτικές για την προσέλκυση πλούσιων αλλοδαπών στην Πορτογαλία, όπως η «Digital Nomads Visa» που εισήχθη τον Οκτώβριο, η οποία δίνει στους αλλοδαπούς με υψηλό μηνιαίο εισόδημα από απομακρυσμένη εργασία να ζήσουν και να εργάζονται από Πορτογαλία χωρίς να πληρώνουν τοπικούς φόρους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα