Πώς γαλλικά ΜΜΕ απέδειξαν ότι το δημοψήφισμα των σοσιαλιστών είναι διάτρητο

default image

Το σοσιαλιστικό κόμμα του Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά φιάσκο των τελευταίων ετών, καθώς το πολυδιαφημισμένο δημοψήφισμα για την ενωμένη αριστερά αποδεικνύεται διάτρητο και παντελώς διαβλητό

Η πρωτοβουλία των Γάλλων σοσιαλιστών για την ενωμένη αριστερά εν όψει των τοπικών και αυτοδιοικητικών εκλογών στη χώρα μετατρέπεται σε ένα τεράστιο φιάσκο. Το ενωτικό τους δημοψήφισμα αποδεικνύεται διάτρητο, αφού δεκάδες είναι οι αναφορές για διπλές και τριπλές ψήφους από την πρώτη κιόλας μέρα που άνοιξαν ηλεκτρονικά οι κάλπες. Επιπλέον, επικεφαλής άλλων πολιτικών σχηματισμών και πολίτες, δηλώνουν στο διαδίκτυο πως λαμβάνουν μηνύματα που τους ευχαριστούν για την ψήφο τους, ενώ δεν έχουν συμμετέχει στο δημοψήφισμα.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπανέλης ανέλαβε το πολιτικό αυτό εγχείρημα, με στόχο να λάβει τη θετική απάντηση από τους πολίτες που πρόσκεινται στην αριστερά, στο ερώτημα. “Απέναντι στη δεξιά και την ακροδεξιά, θα επιθυμούσατε μια ενωμένη αριστερά και τις δυνάμεις της οικολογίας στις τοπικές εκλογές;” Και με τον όρο ενωμένη αριστερά οι σοσιαλιστές συμπεριλαμβάνουν τους εαυτούς τους, τους οικολόγους πράσινους και όλο το φάσμα μέχρι την κομμουνιστική αριστερά. Το “άτυπο” δημοψήφισμα ξεκίνησε την Παρασκευή διαδικτυακά, ενώ τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

Η επιλογή για όσους το επιθυμούσαν μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά και οι “ψηφιακές κάλπες” άνοιξαν από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, παραμένοντας στη διάθεση των ψηφοφόρων ως την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου. Αντίστοιχα το Σάββατο, άνοιξαν οι παραδοσιακές κάλπες, σε σημεία που έχουν οριστεί ανά τη γαλλική επικράτεια.

Οι μεθυσμένες κάλπες των σοσιαλιστών

Πιο κλασικό παράδειγμα εξευτελισμού της διαδικασίας, η ανάρτηση της γγ των Οικολόγων Πράσινων Εμανουέλ Κος, που δήλωνε την Παρασκευή στο twitter: “Μόλις έλαβα ένα mail από το “δημοψήφισμα της ενότητας” που με ευχαριστούσε για την ψήφο μου. Μεθυσμένες κάλπες, πολύ το φοβάμαι”.


Το ίδιο το σοσιαλιστικό κόμμα δήλωσε αργότερα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως αποφάσισε να κινηθεί νομικά, υποβάλλοντας μήνυση κατ’ αγνώστου για κλοπή ταυτότητας. Παράλληλα, δεκάδες δημοσιογράφοι απέδειξαν κατ’ εξακολούθηση πόσο διάτρητο είναι το σύστημα εκλογής, τονίζοντας πως οι ίδιοι κατόρθωσαν να ψηφίσουν περισσότερες της μίας φορές. Άλλοι μάλιστα ανέφεραν πως ψήφισαν χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα ή ακόμη και ονόματα γνωστών πολιτικών προσωπικοτήτων του σοσιαλιστικού κόμματος.

Οι σοσιαλιστές προέβησαν σε αυτή την κίνηση πανικού, έπειτα από τη συνεργασία των οικολόγων με το κόμμα της αριστεράς του Μελανσόν, με τον Καμπαντέλις πάντως να δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. “Το γεγονός πως ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος, αν και συνεργάζεται με τον Μελανσόν, ανέφερε πως είναι ανοικτός σε μια ενωμένη αριστερά στο δεύτερο γύρο των εκλογών είναι ήδη ένα πολύ σημαντικό στοιχείο” δήλωσε.

Πηγή: Liberation

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα