Πώς οι Ρώσοι έφτιαξαν τη τέλεια διαστημική “παγίδα” με μια γκάφα

Πώς οι Ρώσοι έφτιαξαν τη τέλεια διαστημική “παγίδα” με μια γκάφα
Ο International Space Station έχει ως λόγο ύπαρξης τα πειράματα που κάνουν αστροναύτες, για να βελτιώσουν τη ζωή στη γη και να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να εξερευνήσει βαθιά το σύμπαν. NASA

Οι Ρώσοι εκτόξευσαν αντιδορυφορικό πύραυλο, διέλυσαν ένα δορυφόρο τους και τα συντρίμμια που προκλήθηκαν θα αποτελούν κίνδυνο για δορυφόρους και ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις, για πολλά χρόνια. Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Δοκιμή που έκαναν οι Ρώσοι και αφορούσε απευθείας εκτόξευση αντιδορυφορικού πυραύλου είχε ως συνέπεια να ανατινάξουν έναν δικό τους δορυφόρο και να απειληθεί η ζωή του πληρώματος που ζει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station -ISS). Τα επτά μέλη (τέσσερις Αμερικανοί, ένας Γερμανός και δυο Ρώσοι) έτρεξαν να κρυφτούν σε κάψουλες για να γλιτώσουν από τα συντρίμμια.

Για την ακρίβεια, μόλις εκπέμφθηκε το alarm, το πλήρωμα έσπευσε να κλείσει τις καταπακτές των μονάδων του σταθμού. Αυτές μεταξύ των τμημάτων των ΗΠΑ και των ρωσικών τμημάτων, παραμένουν ανοιχτές. Οι επτά αστροναύτες και κοσμοναύτες κλειδώθηκαν στην κάψουλα από τις 2 τα ξημερώματα (EST) και για δυο ώρες, έως ότου τους ενημερώσουν πως ήταν ασφαλείς οι του γραφείου απορριμάτων και ειδικών βαλλιστικών που δούλευαν στο Johnson Space Center της NASA, στο Χιούστον.

Τονίστηκε πως τα συντρίμμια που προκλήθηκαν θα μείνουν σε τροχιά και θα θέτουν σε κίνδυνο τους δορυφόρους και τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις, για πολλά χρόνια.

“Επικίνδυνη και ανεύθυνη δοκιμή”

Οι των ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη δοκιμή της Ρωσίας ως “επικίνδυνη και ανεύθυνη”, με τον εκπρόσωπο του State Department, Νεντ Πράις να λέει πως “νωρίτερα σήμερα, η ρωσική ομοσπονδία έκανε μια απερίσκεπτη καταστροφική δορυφορική δοκιμή, εντός αντιδορυφορικού πυραύλου απευθείας ανόδου, εναντίον ενός εκ των δικών της δορυφόρων. Το τεστ αυτό έχει προκαλέσει έως τώρα πάνω από 1500 κομμάτια συντριμμιών που είναι σε τροχιά και μπορούν να εντοπιστούν εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερα τροχιακά συντρίμμια που απειλούν τα συμφέροντα όλων των εθνών”.

Η ΝASA επίσης, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ο διοικητής Mπιλ Νέλσον δήλωσε εξοργισμένος. Ανακοίνωση Τύπου ξεκινούσε ως εξής: “Τη Δευτέρα η ομάδα Ελέγχου Πτήσεων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ενημερώθηκε για ενδείξεις διάλυσης δορυφόρου που είχε δημιουργήσει επαρκή συντρίμμια, ώστε να αποτελούν απειλή σύνδεσης για το σταθμό”.

Ακολούθως, ο κύριος Νέλσον έλεγε ότι “λόγω των συντριμμιών που δημιουργήθηκαν από την καταστροφική δοκιμή ρωσικού αντιδορυφόρου, αστροναύτες και κοσμοναύτες του ISS έθεσαν σε εφαρμογή διαδικασίες έκτακτης ανάγκης, για την ασφάλεια τους. Νιώθω εξοργισμένος με αυτήν την ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική ενέργεια.

“Με τη μακρά και καταγεγραμμένη ιστορία σε ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις, είναι αδιανόητο ότι η Ρωσία έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο τους Αμερικανούς και διεθνείς συνεργάτες-αστροναύτες του ISS, αλλά και τους δικούς της κοσμοναύτες”.

“Οι ενέργειες της ήταν απερίσκεπτες και επικίνδυνες και απείλησαν και τον κινεζικό διαστημικό σταθμό, με το πλήρωμα που βρισκόταν σε αυτό. Όλα τα έθνη έχουν την ευθύνη να αποτρέπουν τη σκόπιμη δημιουργία διαστημικών απορριμάτων και να προωθούν ένα ασφαλές, βιώσιμο διαστημικό περιβάλλον. Η NASA θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα συντρίμμια, τις επόμενες ημέρες, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια του πληρώματος που είναι σε τροχιά”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα