Πώς θα κάλυπταν τα δυτικά MME τα τελευταία γεγονότα στις ΗΠΑ, αν συνέβαιναν σε άλλη χώρα

Πώς θα κάλυπταν τα δυτικά MME τα τελευταία γεγονότα στις ΗΠΑ, αν συνέβαιναν σε άλλη χώρα
Λευκός χριστιανός της πρώην βρετανικής αποικίας, λίγο πριν την εισβολή διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο. AP

Μια "ανταπόκριση" για όσα συνέβησαν στη "σπουδαιότερη δημοκρατία στον κόσμο", βασισμένη στη δημοσιογραφική φόρμα που μας "δίδαξαν" τα αμερικανικά media σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μια πρώην βρετανική αποικία, συνεχίζει να σπαράσσεται από πολιτική αναταραχή, με μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας να εκφράζει φόβους για νέα κλιμάκωση εθνοτικών, φυλετικών και πολιτικών συγκρούσεων σε μια χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, που διαθέτει μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο και στο παρελθόν έχει απειλήσει να το χρησιμοποιήσει εναντίον αντιπάλων της δυνάμεων.

Πριν από περίπου 10 μέρες, διαδηλωτές, υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενός μεγιστάνα των ακινήτων και πρώην παρουσιαστή τηλεοπτικών ψυχαγωγικών εκπομπών, πραγματοποίησαν διαδήλωση στους δρόμους της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον, που φέρει το όνομα του ιδρυτή ενός από τα νεότερα κράτη του κόσμου.

Οι διαδηλωτές, λευκοί χριστιανοί που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων στη χώρα αυτή, απαιτούσαν από το Κοινοβούλιο να ακυρώσει το αποτέλεσμα των -καταγγελλόμενων από τον πρόεδρο και από βουλευτές της χώρας για νοθεία- προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, στις οποίες το κόμμα της αντιπολίτευσης κέρδισε, σύμφωνα με εκλογικούς αξιωματούχους.

Ακροδεξιές πολιτοφυλακές είχαν προαναγγείλει ότι θα μεταβούν στην πρωτεύουσα να διαδηλώσουν έπειτα από κάλεσμα του προέδρου. Πολλοί από τους διαδηλωτές κράδαιναν σημαίες και σύμβολα της Συνομοσπονδίας του Νότου, μιας ένωσης Πολιτειών που πολέμησε τον 19ο αιώνα υπέρ της απόσχισης από την χώρα με κύριο σκοπό να παραμείνουν σκλάβοι οι Αφροαμερικανοί. Η χώρα είναι από τις τελευταίες παγκοσμίως που κατήργησε τη δουλεία, μετά την ήττα αυτής της ένωσης Πολιτειών.

"Δεν θα πάρουμε πίσω μας τη χώρα δείχνοντας αδυναμία", είπε στο πλήθος των διαδηλωτών ο απερχόμενος πρόεδρος που ισχυρίζεται ότι κέρδισε τις εκλογές. AP

Μετά τη συγκέντρωσή τους έξω από το προεδρικό μέγαρο, (γνωστό ως Λευκός Οίκος) οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το Κοινοβούλιο και εισέβαλαν στο κτίριο, προκαλώντας επεισόδια, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια, ανέφεραν τοπικές αρχές.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τον πρόεδρο για υποκίνηση των ταραχών και την περασμένη εβδομάδα η Βουλή ψήφισε υπέρ μιας πρότασης μομφής. Μια άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία το 2019 για μια φερόμενη υπόθεση κατάχρησης εξουσίας του προέδρου δεν οδήγησε στην καθαίρεσή του.

Επικριτές έκαναν λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος των λευκών υποστηρικτών του εν ενεργεία προέδρου. Δημοσιεύματα τόνιζαν μάλιστα πως σύμβουλοι του Τραμπ πρόκριναν την εμπλοκή του στρατού για τη διακοπή της εναλλαγής της εξουσίας.

Η χώρα, όπου δύο κόμματα (Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό) συγκροτούν το πολιτικό σύστημα, διεξήγαγε προεδρικές εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο με τον Τζο Μπάιντεν, έναν αντιπρόεδρο προγενέστερης κυβέρνησης, να κερδίζει τις εκλογές, σύμφωνα με τις αρχές. Δεν υπήρξαν ανεξάρτητοι παρατηρητές να εποπτεύουν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Παρόμοιες αμφισβητήσεις εκλογικού αποτελέσματος έχουν συμβεί σε προγενέστερες εκλογές στη χώρα, τελευταία φορά το 2000, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα είχε γίνει παρόμοια εισβολή στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα της χώρας λόγω απειλών για νέα επεισόδια. AP

Οι υποστηρικτές του Τραμπ υποστήριξαν ότι οι ενέργειές τους αποτελούν μια «πατριωτική πράξη», για την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της YouGoV, το 45% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της εισβολής των διαδηλωτών στο κτίριο της Βουλής. Το τηλεοπτικό δίκτυο με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην χώρα, το Fox News, μετέδωσε ότι οι διαδηλώσεις παρακινήθηκαν από το κόμμα της αντιπολίτευσης και από ακροαριστερές οργανώσεις. Δεν κατέστη δυνατή η ανεξάρτητη εξακρίβωση αυτών των ισχυρισμών.

Μετά τα επεισόδια, μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, που διαχειρίζεται έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης (twitter) ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν και να διαβάζουν σύντομα μηνύματα και χρησιμοποιείται από πολλούς παγκόσμιους ηγέτες, έκλεισε τον λογαριασμό του Τραμπ, που τον χρησιμοποιούσε καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Ο πρόεδρος έχει άλλα μέσα να μιλήσει δημόσια, αν και καταγγέλλει την πλειονότητα από αυτά ως προκατειλημμένα εναντίον του. Πολλοί πολίτες φέρεται να συμφωνούν μαζί του.

Πολλοί φοβούνται επανάληψη βίαιων επεισοδίων και συνέχιση της πολιτικής αστάθειας σε αυτή την δημοκρατία, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει στην κατοχή του όπλα, που πωλούνται ελεύθερα στη χώρα, και πολλοί διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να μην αναγνωρίζουν τον Μπάιντεν ως πρόεδρο της χώρας τους.

Ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του νέου προέδρου, την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, οι κάτοικοι της οποίας δεν εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο και σχεδόν 20.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης.

Το ΝΑΤΟ και χώρες της ΕΕ κάλεσαν σε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι το εκλογικό σύστημα, που παραμένει ίδιο από τον 19ο αιώνα και θεσμοθετήθηκε μια 20ετία μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, δημιουργεί εμπόδια σε μειονότητες να ψηφίζουν.

Η σπαρασσόμενη από φυλετικά μίση πρώην αποικία, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «η σπουδαιότερη δημοκρατία στον κόσμο» και ο εκάστοτε πρόεδρός της, «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου», κλονίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι, μετά τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς που, όπως αναφέρουν αναλυτές, επανάφερε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο τις φυλετικές διακρίσεις.

Αναλυτές, απόφοιτοι αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εκφράζουν ελπίδες πως η ανάδειξη της Κάμαλα Χάρις στον θώκο της αντιπροέδρου της χώρας μπορεί να ωθήσει προς την κατεύθυνση των φυλετικών ισοτήτων. Η Χάρις θα γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα, με καταγωγή από την Ινδία που εκλέγεται στο πόστο αυτό. Το κράτος, που ιδρύθηκε από μετανάστες, εξέλεξε για πρώτη φορά το 2008 μαύρο πρόεδρο.

O Δείκτης Δημοκρατίας του Economist Intelligence Unit για το 2019 κατατάσσει τις ΗΠΑ στην 25η θέση παγκοσμίως. Η χώρα βρίσκεται στην 52η θέση ανάμεσα σε 176 χώρες, στον δείκτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτος δικαίου του globalenocomy για το 2020. Είναι μια από τις ελάχιστες στον κόσμο όπου ισχύει η θανατική ποινή.

Έως την 1η Οκτωβρίου 2020, στις ΗΠΑ είχαν εκτελεστεί 2.553 θανατοποινίτες, ο έκτος μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως. Προπορεύονται η Κίνα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Αίγυπτος.

Δυτικοί αναλυτές εξέφραζαν φόβους το τελευταίο διάστημα ότι ο πρόεδρος αυτής της χριστιανικής χώρας, συμμάχου του Ισραήλ, μπορεί να προκαλέσει πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, πρώην αποικία των ΗΠΑ και εχθρό τους από το 1979. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο τότε πρόεδρος της χώρας, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εισέβαλε στο Ιράκ, χώρα της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ, που δέχθηκαν πριν από σχεδόν 20 χρόνια τρομοκρατική επίθεση, με πάνω από 3.500 νεκρούς από μια ισλαμιστική οργάνωση, πρώην σύμμαχό τους, το διαψεύδουν και υποστηρίζουν πως μάχονται τη διεθνή τρομοκρατία.

Η χώρα έχει κατηγορηθεί ότι έχει επέμβει σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών στηρίζοντας ανατροπές εκλεγμένων κυβερνήσεων. Η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Τουρκία, καθυστέρησαν να αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως νικητή των εκλογών.

Η πολιτική αναταραχή έρχεται εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού που πλήττει τη βορειοαμερικανική αυτή χώρα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Με σχεδόν 370.000 νεκρούς και 22 εκατομμύρια κρούσματα, η χώρα πασχίζει να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού καθώς δεν διαθέτει δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα