Πόσο δημοφιλής είναι ο Ερντογάν στους Έλληνες; (και πόσο στους άλλους λαούς)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του AP

Ποιες είναι οι χώρες όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν σκοράρει πιο χαμηλά από την Ελλάδα. Τι έδειξε η παγκόσμια σφυγμομέτρηση της Gallup

Ημέρα εκλογών σήμερα στην Τουρκία με τον πρόεδρο Ερντογάν να διεκδικεί μία ακόμη θητεία στο παλάτι που έχτισε. Το κεντρικο πρόσωπο της τουρκικής πολιτικής σκηνής τις τελευταίες δύο δεκαετίες μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα, λόγω της αλλοπρόσαλλης στάσης του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως οι πολίτες της Ελλάδας δεν είναι οι μόνοι που έχουν αρνητική εικόνα για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια σφυγμομέτρηση της εταιρείας Gallup για την δημοτικότητα αρχηγών κρατών, ο Τούρκος πρόεδρος ξεπερνάει σε δημοτικότητα μόνο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ. Όπως φαίνεται και στον πιο κάτω πίνακα το άθροισμα θετικών και αρνητικών "ψήφων" βγάζει ένα αρνητικό σκορ -12 για τον Ταγίπ Ερντογάν στην λίστα όπου η πιο δημοφιλής στον πλανήτη είναι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Πόσο δημοφιλής είναι ο Ερντογάν στους Έλληνες; (και πόσο στους άλλους λαούς)

Η γνώμη των Ελλήνων

Στην Ελλάδα η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου περιορίζεται στο 9% (σ.σ. ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι έχουν θετική εικόνα) όμως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών - κυρίως σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπου σκοράρει ακόμη χαμηλότερα. Για παράδειγμα στην Ισπανία 8%, στην Σουηδία και στην Γαλλία 6%, στην Αυστρία και την Ολλανδία 3% και στην Γερμανία μόλις 2%.

Στον συνυπολογισμό θετικών και αρνητικών απόψεων το χαμηλότερο σκορ για Ερντογάν το συναντάμε σε Ελλάδα και Ολλανδία (-80).

Πόσο δημοφιλής είναι ο Ερντογάν στους Έλληνες; (και πόσο στους άλλους λαούς)

Αξιζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν σκοράρει σχετικά χαμηλά στην ίδια του την χώρα (μόλις +22 που προκύπτει από το 58% των θετικών "ψήφων" και 36% των αρνητικών) όταν υπάρχουν χώρες όπως το Αφγανιστάν (74% θετικές γνώμες), η Αλβανία (65%), το Βιετνάμ (64%), και το Πακιστάν (61%) όπου οι πολίτες τους έχουν ιδίαιτερα θετική γνώμη.

Ενδιαφέρον έχει και η στάση των κρατών που απαρτίζαν την πρώην Γιουγκοσλαβία όπου καταγράφεται υψηλή δημοτικότητα σε κράτη με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό όπως Βοσνία (61%) και Κόσοβο (57%) για να πέσει στην πΓΔΜ (47%) και ακόμη πιο χαμηλά σε Σερβία (25%), Κροατία (12%) και Σλοβενία (9%).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Εκλογές στην Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τουρκία ώρα μηδέν: Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρισιμότερες εκλογές

ADVERTISING

SHARE: