ΠΟΥ: Απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως ο Ζίκα

ΠΟΥ: Απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως ο Ζίκα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη μετάδοση του επικίνδυνου ιού Ζίκα από τα κουνούπια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε σήμερα "απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο" τον ιό Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν.

Ο οργανισμός είχε, ήδη ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα πως ο ιός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην αμερικάνικη ήπειρο, επισημαίνοντας πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια κρούσματα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν της σύστασης που έκαναν οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΠΟΥ και εκπροσώπων από χώρες που πλήττονται από την επιδημία, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται συντονισμένη, διεθνής δράση. Ενώ, τόνισε πως : "Ο ιός εντοπίσθηκε τον περασμένο χρόνο στην αμερικανική ήπειρο, όπου εξαπλώνεται κατά εκρηκτικό τρόπο. Το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό".

Στη συνεδρίασή τους οι ειδικοί έκριναν ότι είναι "εξαιρετικά πιθανή" μια σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και των αυξημένων κρουσμάτων μικροκεφαλίας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η μικροκεφαλία στα έμβρυα είναι μια νευρολογική πάθηση κατά την οποία τα μωρά γεννιούνται με πολύ μικρό κεφάλι, σε σύγκριση με το μέγεθός τους, κι αντιμετωπίζουν πολλά αναπτυξιακά προβλήματα. Μόνο στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί σχεδόν 4.000 ύποπτα κρούσματα μικροκεφαλίας.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι ο ιός διαδίδεται "με εκρηκτικό τρόπο" και μπορεί να προσβάλει ακόμη και 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο. Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, ο ιός Ζίκα έχει εντοπιστεί σε 24 χώρες και εδάφη στην Αμερική.

Ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, Τόμας Φρίντεν, έκρινε ότι ο χαρακτηρισμός του ιού ως "παγκόσμια απειλή" για την υγεία θα βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας καθώς θα διατεθούν πρόσθετοι πόροι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

"Τα CDC, μαζί με όλη την αμερικανική κυβέρνηση, εμπλέκεται ενεργά στην αντιμετώπιση του Ζίκα και εργάζεται νυχθημερόν για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τον ιό και να προστατεύσει την (δημόσια) υγεία", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Φρίντεν.

Ο ΟΗΕ που δέχεται πιέσεις να αναλάβει δράση άμεσα, ιδιαίτερα μετά την ολιγωρία του μετά το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Αφρική, κάνει λόγο για πιθανότητα παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού.

Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε αναλυτικές, ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το ξέσπασμα του ιού.

Αναλυτικά σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ:

- Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.

-Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των τσιμπημάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.

Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Ενώ, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση του ιού Zika με την μικροκεφαλία και το σύνδρομο Gyllain-Barre, συνιστάται στις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη στην Κολομβία, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, τη Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο.

(Πηγή: Theguardian)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρουσέφ: Η Βραζιλία χάνει τη μάχη με τον ιό Ζίκα

Συναγερμός από τον ιό "Ζίκα" σε Ευρώπη και Αμερική

SHARE: