Πούτιν: Η Ουκρανία “πολιορκητικός κριός” των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Σε εργαλείο των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και των άλλων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχει μετατραπεί η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Πούτιν. Δυσκολίες λόγω καιρού και εδάφους στην ουκρανική αντεπίθεση στη Χερσώνα, απ' όπου πάνω από 70.000 άμαχοι έχουν φύγει μέσα σε μια εβδομάδα.
- 26 Οκτωβρίου 2022 20:25
Η Ουκρανία έχει «ντε φάκτο» χάσει την κυριαρχία της και έχει γίνει εργαλείο των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική στη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως «πολιορκητικό κριό» εναντίον της Ρωσίας και άλλων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Ουάσινγκτον εξοπλίζει όλο και περισσότερο την Ουκρανία με βαρέα όπλα στην μάχη της κατά των ρωσικών δυνάμεων, αγνοώντας το γεγονός ότι η Ουκρανία επιδιώκει μια πυρηνική βόμβα, ισχυρίστηκε.
«Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν σχέδια πρόκλησης για τη χρήση μιας τέτοιας αποκαλούμενης βρόμικης βόμβας», είπε για άλλη μια φορά, ένας ισχυρισμός που έχει κατακριθεί από το Κίεβο και τους συμμάχους του στη Δύση ως «ανοησία».
Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη (26/10) η Ρωσία διεξήγαγε άσκηση με πυρηνικά όπλα, υπό το βλέμμα του Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για “κίνδυνο παγκοσμίου πολέμου”.
Ουκρανός υπουργός Άμυνας: “Ο Πούτιν δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά”
Στην εκτίμηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, προέβη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρέζνικοφ.
Η προοπτική μιας νέας οπισθοδρόμησης για τη Ρωσία μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της από το Κίεβο και αργότερα στη βορειοανατολική Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει φόβους ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αμύνεται χρησιμοποιώντας όλο της το οπλοστάσιο.
Ωστόσο, ο Ρέζνικοφ είπε: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Πούτιν δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».
Αναφερόμενος στην ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην υπό ρωσική κατοχή νότια επαρχία Χερσώνα, ο Ουκρανός υπουργός τόνισε ότι αυτή η αντεπίθεση αποδεικνύεται λόγω του υγρού καιρού και του εδάφους πιο δύσκολη από ό,τι εκείνη στα βορειοανατολικά.
«Πρώτα και κύρια, το νότιο τμήμα της Ουκρανίας είναι μια αγροτική περιοχή και έχουμε πολλά κανάλια άρδευσης και ύδρευσης και οι Ρώσοι τα χρησιμοποιούν σαν χαρακώματα», είπε ο Ρέζνικοφ σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι πιο βολικό για αυτούς».
«Ο δεύτερος λόγος είναι οι καιρικές συνθήκες. Αυτή είναι η περίοδος των βροχών και είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν τροχοφόρα οχήματα μάχης», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό μειώνει τις επιλογές για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
«Η εκστρατεία αντεπίθεσης προς την κατεύθυνση της Χερσώνας είναι πιο δύσκολη από ό,τι στην κατεύθυνση του Χαρκόβου», πρόσθεσε.
Ο Ρέζνικοφ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε πιεστικά για τα σχέδια του Κιέβου στον νότο.
Οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν πολύ κάτω από το μηδέν το χειμώνα και το Κίεβο προέτρεψε τους ξένους εταίρους να εντείνουν τις παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας για να βοηθήσουν.
Ο Ουκρανός ΥΠΑΝ είπε ότι αναμένει η Ουκρανία να παραλάβει τα εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
Πάνω από 70.000 άμαχοι έφυγαν από τη Χερσώνα σε μια εβδομάδα
«Περισσότεροι από 70.000» πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους «μέσα σε μία εβδομάδα» στην υπό ρωσική κατοχή νότια επαρχία Χερσώνα, αφού οι φιλορωσικές κατοχικές αρχές ξεκίνησαν τις απομακρύνσεις κατοίκων στις 19 Οκτωβρίου, δήλωσε ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής των τοπικών αρχών Βλαντίμιρ Σάλντο.
«Είμαι βέβαιος ότι περισσότεροι από 70.000 (άνθρωποι) έχουν φύγει μέσα σε μια εβδομάδα από τότε που οργανώθηκε η μεταφορά» από τη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου στην αριστερή όχθη, πιο μακριά από το μέτωπο, ανέφερε ο Σάλντο στο τηλεοπτικό δίκτυο Krym 24.
Οι φιλορωσικές κατοχικές αρχές στην επαρχία της Χερσώνας ξεκίνησαν στις 19 Οκτωβρίου την απομάκρυνση αμάχων από εκεί ενόψει της επίθεσης ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ουκρανικός στρατός προωθείται σταδιακά σε αυτήν την επαρχία που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα στα τέλη του ίδιου μήνα, αλλά την οποία η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως.
Τα εδαφικά κέρδη των Ουκρανών ώθησαν τις φιλορωσικές αρχές να ζητήσουν από τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να διασχίσει τον ποταμό Δνείπερο προς την αριστερή όχθη, πιο μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου.
Ο Σάλντο ανακοίνωσε «την απαγόρευση εισόδου στην περιοχή της δεξιάς όχθης για μια περίοδο επτά ημερών» δεδομένης της «τεταμένης κατάστασης στη γραμμή επαφής».
Για να δικαιολογήσει τη λήψη αυτού του μέτρου ο επικεφαλής της ρωσικής κατοχικής διοίκησης επισήμανε τον «άμεσο κίνδυνο πλημμύρας των εδαφών της επαρχίας της Χερσώνας και μαζικής καταστροφής μη στρατιωτικών υποδομών» από το Κίεβο, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις