Πραξικόπημα στην Υεμένη

Πραξικόπημα στην Υεμένη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Υεμένη, με τον στρατό να στηρίζει κίνημα κατά του προέδρου της χώρας. Μάχες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 20 νεκροί (Vid+Pic)

Την προσχώρησή του στο κίνημα της Υεμένης ενάντια στον πρόεδρο της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ανακοίνωσε σήμερα ο ανώτατος στρατιωτικός και μέλος της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας Άλι Μόχσεν αλ-Άχμαρ, ενώ τεθωρακισμένα αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα και πληθαίνουν οι αξιωματούχοι που παραδίδουν τις παραιτήσεις τους.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετά την ανακοίνωση του στρατηγού αλ Άχμαρ μεγάλη δύναμη τεθωρακισμένων έχει αναπτυχθεί στη Σαναά, κυρίως γύρω από το προεδρικό μέγαρο και το υπουργείο Άμυνας καθώς και την κεντρική τράπεζα στην πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ πληροφορίες του BBC κάνουν λόγο για το θάνατο 20 ανθρώπων σήμερα σε μάχες που εκτυλίσσονται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο στρατηγός αλ-Άχμαρ που ανήκει στην πιο ισχυρή φυλή της Υεμένης και είναι διοικητής της πρώτης μεραρχίας τεθωρακισμένων της Υεμένης, που έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα Σαναά ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του υποστηρίζουν και προστατεύουν τους νέους που διαμαρτύρονται στην Πλατεία Πανεπιστημίου και κατηγόρησε τον πρόεδρο για την άγρια καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων καθώς και ότι “ωθεί τη χώρα στην εμφύλιο πόλεμο”.

Μιλώντας εκ μέρους της συνομοσπονδίας φυλών των Χάσεντ , ζήτησε από τον Σάλεχ "να αποφύγει την αιματοχυσία και να επιλέξει μία αξιοπρεπή έξοδο".

Πραξικόπημα στην Υεμένη

Πρόκειται για τον πρώτο ανώτατο στρατιωτικό της χώρας που προσχωρεί στο κίνημα διαμαρτυρίας  που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Την κίνηση του αλ-Άχμαρ ακολούθησε η παραίτηση δύο ακόμα ανώτατων στρατιωτικών προερχόμενων από την ίδια φυλή, οι οποίοι επίσης ζητούν την καθαίρεση του προέδρου Σάλεχ.

Εν τω μεταξύ σήμερα παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του και ο πρεσβευτής της Υεμένης στη Συρία, Αμπντέλ-Γουαχάμπ Ταουάφ, και προσχώρησε στους κόλπους της αντιπολίτευσης διαμαρτυρόμενος για το "μακελειό της Παρασκευής". Την Παρασκευή 52 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από κυβερνητικά πυρά στην Πλατεία Πανεπιστημίου.

Σημειώνεται ότι χθες, υπό την πίεση των διαδηλωτών και των συνεχιζόμενων αντιδράσεων ενάντια στη διακυβέρνησή του, ο πρόεδρος της Υεμένης έπαυσε το υπουργικό συμβούλιο ζητώντας ωστόσο από τους υπουργούς να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τη σύσταση νέου συμβουλίου.

 Είχε προηγηθεί η παραίτηση του πρεσβευτή της Υεμένης στα Ηνωμένα Έθνη Αμπντάλα Αλσάιντι, καθώς και δύο προβεβλημένων μελών του κυβερνώντος κόμματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία που χρησιμοποιήθηκε την Παρασκευή κατά των δεκάδων χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Στην καταδίκη της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων της Παρασκευής προέβη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε από την Αίγυπτο όπου βρίσκεται.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η σημερινή παραίτηση του στρατηγού αλ Άχμαρ ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του προέδρου Σαλέχ κατά το μεγαλύτερο μέρος της 32χρονης διακυβέρνησής του. Είναι βετεράνος του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 1994 κατά τη διάρκεια του οποίου ο κυβερνητικός στρατός κατέπνιξε απόπειρα απόσχισης της ανατολικής Υεμένης μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ενοποίηση των δύο τμημάτων του φτωχού αυτού αραβικού έθνους. Τα τελευταία χρόνια ο στρατηγός είχε αναλάβει δράση εναντίον σιιτών ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

SHARE:

24Media Network